Теми статей
Обрати теми

Скоромовка про транспортний податок

Романова Ксенія, податковий експерт
Ні, скоромовка не в тому сенсі, що «Карл у Клари вкрав корали», а в тому, що зараз дуже швидко розповімо вам про транспортний податок, оскільки довго тут і говорити нема про що. Адже жодних змін у порядку його справляння останнім часом не відбувалося.

Платники. Нагадаємо, що платять транспортний податок власники (!) дорогих легковиків*. Причому як фізичні особи, так і юридичні, у тому числі нерезиденти (див. п.п. 267.1.1 ПКУ). Сьогодні розглянемо правила нарахування та сплати податку юрособами. Адже за фізосіб (у тому числі підприємців) усю «брудну» роботу роблять податківці (обчислюють податок, направляють податкові повідомлення-рішення про його сплату).

* Визначення легкових автомобілів можна знайти в Законі України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344‑III.

Якщо ви орендуєте авто, податок за нього платите не ви, а його власник (орендодавець), на якого зареєстровано автомобіль.

Об’єкт і база. Оскільки вони сформульовані майже ідентично, об’єднаємо ці два елементи. Отже, оподаткуванню транспортним податком підлягають легкові автомобілі:

1) з моменту випуску яких минуло не більше 5 років включно (для 2019 року — автомобілі, випущені не раніше 2014 року);

2) середньоринкова вартість яких становить більше 375 мінзарплат на 1 січня звітного (податкового) року (на 2019 рік — більше 1564875 грн.).

База оподаткування транспортним податком — це кількість (у шт.) «об’єктних» легковиків, зареєстрованих за платником податків. Як визначити, чи відповідає ваш легковик зазначеним критеріям?

Перевіряємо критерії. Дату виробництва авто (місяць і рік) ви можете дізнатися з техдокументації на автомобіль або договору на його купівлю. Від цієї дати ви й «танцюватимете», визначаючи на 01.01.2019 р. кількість дорогих легковиків, за які потрібно буде сплатити податок, і суму податку.

Що стосується середньоринкової вартості авто, то її визначає Мінекономрозвитку станом на 1 січня звітного року (тобто на 01.01.2019 р.) виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального. До 1 лютого міністерство розміщує на своєму офіційному веб-сайті перелік легкових автомобілів, що відповідають «об’єктним» критеріям на відповідний рік. Екселівський файл під назвою «Перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у 2019 році» ви вже можете знайти за посиланням: http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA (ср. ).

Зверніть увагу: фактична вартість автомобіля для визначення об’єкта оподаткування транспортним податком ролі не відіграє.

Ставка. 25000 грн. за кожен легковий автомобіль, який є базою оподаткування, з розрахунку на календарний рік (п. 267.4 ПКУ).

А тепер декілька слів про те, як юрособам порахувати транспортний податок, задекларувати його і сплатити.

Порядок розрахунку. У загальному випадку потрібно перемножити ставку (25000 грн.) на кількість дорогих легковиків молодше 5 років — це й буде загальна річна сума податку.

Нюанси з’являються, якщо «всередині» звітного року вік автомобіля досягне 5 років. Наприклад, на 1 січня машині ще не виповнилося 5 років, а, наприклад, 15 квітня — уже стукне?

У такому разі транспортний податок нараховується та сплачується за період з 1 січня звітного року до початку місяця, що настає за місяцем, у якому вік автомобіля досягне 5 років (п.п. 267.6.7 ПКУ, категорія 111.05 ЗІР).

У нашому прикладі кількість місяців володіння транспортним засобом у звітному році (графа 9 декларації) — 4 (з 1 січня до 1 травня). Річна сума податку (графа 10 декларації) 8333,33 грн. (25000 / 12 х 4). Платіж за I квартал (графа 11 декларації) — 6250,00 грн., платіж за II квартал (графа 12 декларації) — 2083,33 грн. За інші два квартали року за це авто нічого платити вже не потрібно.

Знову-таки додаткові нюанси можуть виникнути й після річного декларування станом на 1 січня звітного року. Так, якщо ви придбаєте оподатковуване авто протягом року, податок за нього сплачується з місяця, у якому виникло право власності на нього, — пропорційно кількості місяців, що залишилися до кінця року (25000 / 12 х кількість місяців перебування у власності у звітному році).

При цьому декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності (пп. 267.6.4 та 267.6.6 ПКУ).

Зверніть увагу: за ситуації, коли авто придбано в одному місяці, а зареєстровано в іншому, податок сплачується з місяця, у якому проведена реєстрація авто (категорія 111.05 ЗІР).

А що в старого власника (продавця)? У такому разі старим власником податок повинен сплачуватися до початку того місяця, у якому втрачено право власності на авто. Відповідним чином продавець «перерахує» (зменшить) задекларовану раніше суму податку на звітний рік.

Декларування. Оскільки базовий звітний (податковий) період дорівнює календарному року:

— платники податку — юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року;

— і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єктів оподаткування (тих самих дорогих легковиків) декларацію з розбиттям річної суми поквартально (п.п. 267.6.4 ПКУ).

Декларацію подаємо за тією ж формою, що й минулого року, — затвердженою наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 415 (у редакції наказу Мінфіну від 27.06.2017 р. № 595). Останній день подання — 19 лютого 2019 року.

При заповненні декларації використовуйте підказки у виносках до такої декларації, зокрема стосовно округлення та стосовно підрахунку податку за «неповні» квартали у разі «приходу» / вибуття / досягнення віку 5 років.

Якщо протягом року відбудуться будь-які зміни (придбали нове авто, продали старе, авто знищено в ДТП тощо), суму транспортного податку потрібно буде перерахувати і подати уточнюючу декларацію.

Порядок сплати. Задекларовані в графах 11 — 14 декларації платежі сплачуємо за місцем реєстрації авто (п.п. 267.7.1 ПКУ) щоквартально до 30 числа місяця, що настає за відповідним кварталом (п.п. «б» п.п. 267.8.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі