Теми статей
Обрати теми

Відпустка усиновлювачам: new version

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Маємо такий факт — Закон № 2728* змінив правила надання відпустки працівникам, які усиновили дитину (дітей). Як ідуть справи зараз із цим видом соціальної відпустки, читайте далі.
Зміст статті:

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки усиновлювачам при усиновленні дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування» від 30.05.2019 р. № 2728-VIII.

Як було

Раніше порядок надання відпустки у зв’язку з усиновленням дитини залежав від віку дитини (див. таблицю нижче).

Вік дитини (дітей)

Порядок надання відпустки

Новонароджена дитина, яка усиновлена безпосередньо з пологового будинку

Особі, яка усиновила дитину, лікарем жіночої консультації на підставі свідоцтва про народження дитини і рішення суду про усиновлення видавався листок непрацездатності на період з дня усиновлення до закінчення післяпологової відпустки тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів при усиновленні двох і більше дітей) (п. 6.11 Інструкції № 455**). Допомога по вагітності та пологах виплачувалася за рахунок Фонду соцстраху з дня усиновлення до закінчення 56 (70) календарних днів, що відлічувалися з дня народження дитини.

Важливо! Стаття 209 СКУ*** забороняє усиновляти дитину, залишену в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, до досягнення нею 2-місячного віку. Цей строк надається службам у справах дітей для проведення роботи з батьками і родичами про повернення дитини в біологічну сім’ю. Як наслідок, на практиці ця норма фактично не працювала, що й було виправлено Законом № 2728 (див. далі)

Дитина до 3 років

У звичайному порядку надавалася відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Дитина з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, старше за 3 роки

Надавалася одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю:

— 56 календарних днів — якщо усиновлена одна дитина;

— 70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей

** Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

*** Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

Як стало

Закон № 2728 вніс зміни до «профільних» ст. 182 КЗпП, ст. 17 і 181 Закону про відпустки****. Нові правила запрацювали з 21.06.2019 р. (дати набрання чинності Законом № 2728). Із цієї дати будь-який працівник, який усиновив дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, має право на одноразову оплачувану відпустку у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей)(ср. ).

**** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Увага! Вік усиновленої дитини (дітей) при цьому значення не має.

При визначенні тривалості цього виду відпустки, як і раніше, не враховуються святкові та неробочі дні, встановлені ст. 73 КЗпП. Тобто тривалість відпустки збільшується на кількість таких днів, але самі ці дні не оплачуються.

Як і раніше, право на отримання відпустки у зв’язку з усиновленням дитини виникає в працівника після набрання законної сили рішенням суду про усиновлення.

Для того, щоб скористатися цим правом, працівник повинен подати роботодавцеві заяву про надання відпустки у зв’язку з усиновленням з доданим до неї документом, що підтверджує усиновлення (копією рішення суду про усиновлення). Строк для надання заяви залишився тим самим — 3 місяці з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини. Якщо працівник прострочить 3 місяці, відведені для подання заяви, відпустки у зв’язку з усиновленням дитини йому, на жаль, не бачити.

Після розгляду документів роботодавець у загальному порядку видає наказ (розпорядження) про надання відпустки у зв’язку з усиновленням.

У випадку якщо усиновлювачами виступає подружня пара, відпустка у зв’язку з усиновленням дитини надається одному з подружжя за їх рішенням.

Нагадаємо читачам деякі особливості надання цього виду відпустки.

1. Право на відпустку у зв’язку з усиновленням дитини, а також тривалість цієї відпустки не залежать від того, скільки часу працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем.

2. Відпустка у зв’язку з усиновленням дитини не підлягає продовженню і перенесенню на інший період.

3. Компенсація за невикористані дні відпустки у зв’язку з усиновленням дитини не виплачується.

4. Період перебування працівника у відпустці у зв’язку з усиновленням дитини оплачується виходячи із середньої заробітної плати, обчисленої згідно з Порядком № 100***** (тобто відпускні нараховують у звичайному порядку).

***** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Важливо! Працівники, які усиновили дитину (чи одночасно двох і більше дітей) також мають право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку згідно з медичним висновком).

Відповідна норма збережена в ст. 182 КЗпП.

Окрім перелічених відпусток, працююча жінка, яка усиновила дитину, має право також на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів (так звана додаткова відпустка «на дітей») (ст. 1821 КЗпП, ст. 19 Закону про відпустки). Ця відпустка надається до досягнення дитиною 18 років (якщо вона не набула права повноліття раніше).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі