Теми статей
Обрати теми

«Паливні» акцизні накладні: життя після першого липня

Шевчук Михайло, податковий експерт
Про акцизні накладні (та розрахунки коригування до них) на сторінках нашого видання ми говоримо істотно рідше, ніж про ті ж податкові накладні. Але з огляду на те, що з 01.07.2019 р. ця тема стала ближче багатьом новим платникам, ми вирішили виправити цей недолік. Отже, в першій статті цього циклу до вашої уваги пропонуємо загальні правила, що стосуються складання та реєстрації акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН).

Тотальний контроль за рухом пального з 01.07.2019 р. повинен забезпечуватися в тому числі тим, що на кожну операцію з реалізації/ввезення повинна складатися акцизна накладна (далі — АН).

Реалізація: нове звучання

Тому нагадаємо, що реалізація пального згідно з п.п. 14.1.212 ПКУ — це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу / акцизного складу пересувного:

— до акцизного складу;

— до акцизного складу пересувного;

— для власного споживання чи промислової переробки;

— будь-яким іншим особам img 1.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

а) у споживчій тарі ємністю до 5 л (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

б) при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Платники акцизу (в «паливному» контексті) — це особи, які реалізують пальне (п.п. 212.1.15 ПКУ). Якщо немає реалізації в розумінні ПКУ (див. визначення вище), то й платниками акцизу ви не є.

Важливо! Для цілей ліцензування операцій з пальним підхід не такий!1

1 Див., наприклад, статтю «Проблеми «пального» акцизу: талони і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 26).

Коли та хто складає АН?

Відповіді на більшість запитань, пов’язаних з АН, надають ст. 231 ПКУ, а також Порядок № 2182. Порядок № 218, до речі, під нові зміни (хоча про них стало відомо ще наприкінці 2018 року) досі не «осучаснили» img 2.

2 Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затверджений наказом Мінфіну від 25.02.2016 р. № 218.

Як наслідок, у хід ідуть рекомендовані форми від податківців3 (про що детальніше — далі у статті).

3 Знайти їх ви можете тут: sfs.gov.ua/elektronni-formi-dokumentiv/aktsizniy-podatok--rekomendovani-formi/.

АН складають тільки платники акцизного податку (згідно з п. 2 розд. І Порядку № 218). Робити це вони зобов’язані при:

1) реалізації пального;

2) ввезенні на митну територію України пального, з якого сплачений акцизний податок, або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ;

3) втраті пального (як у межах, так і понад установлені норми втрат), псуванні, знищенні (у тому числі внаслідок аварій, пожеж, повеней, інших форс-мажорних обставин, чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом), а також унаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального, а також при здійсненні операцій, що не підлягають оподаткуванню або звільняються від оподаткування;

4) власному споживанні пального, реалізації або використанні його для виробництва непідакцизної продукції на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

Виробник пального, а також особа, яка здійснює розлив пального у споживчу тару ємністю до 5 л (включно), зобов’язані скласти АН на обсяги такого пального.

АН згідно з п. 231.3 ПКУ повинен складати платник податку в день ввезення на митну територію України пального чи в день його реалізації при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

У виключних випадках АН можна скласти:

1) за щоденними підсумками операцій (якщо АН на ці операції не були складені) — за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД у разі здійснення реалізації пального за готівку кінцевому споживачу (який не є суб’єктом господарювання), розрахунки за які проводяться через касу/РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на розрахунковий рахунок особи, що реалізує пальне);

2) не пізніше останнього дня місяця:

— у разі безперервного постачання пального — на кожного отримувача — суб’єкта господарювання за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД на весь обсяг реалізованого протягом місяця пального;

Безперервне постачання передбачає забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального — суб’єктів господарювання (контрагентів) отримувати його в будь-який час доби та будь-який день відповідного місяця.

— у разі втрати пального — за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД на загальний обсяг утраченого протягом місяця пального.

Скільки АН складати?

Також слід зазначити, що з 01.07.2019 р. у зв’язку з новим звучанням поняття реалізації пального передбачено уточнення в частині того, скільки АН необхідно складати (та коли) в тих чи інших випадках.

Так, особа, яка реалізує пальне, зобов’язана скласти АН в одному примірнику у разі реалізації пального:

а) з акцизного складу:

— для власного споживання чи промислової переробки або на обсяги втраченого/зіпсованого/знищеного пального;

— будь-яким іншим особам — неплатникам акцизного податку;

б) з акцизного складу пересувного:

— для власного споживання чи промислової переробки або на обсяги втраченого/зіпсованого/знищеного пального;

— будь-яким іншим особам — неплатникам податку.

Особа, яка ввозить пальне на митну територію України, повинна скласти АН в одному примірнику на підставі даних митної декларації.

Особа, яка склала АН в одному примірнику, зобов’язана зареєструвати її в ЄРАН.

Особа, яка реалізовує пальне, зобов’язана скласти АН у двох примірниках у разі реалізації пального:

а) з акцизного складу до іншого акцизного складу4, у разі якщо до реалізації пального такий інший акцизний склад уже відомий;

4 У тому числі через трубопровід або з використанням акцизного складу пересувного.

б) з акцизного складу до акцизного складу пересувного;

в) з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного;

г) з акцизного складу пересувного до акцизного складу.

Платник податку — розпорядник акцизного складу пересувного, акцизний склад пересувний якого використовувався при ввезенні пального на митну територію України, завжди складає акцизні накладні при реалізації такого пального з такого акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного або акцизного складу.

Особа, яка склала АН у двох примірниках, зобов’язана:

— перший примірник такої АН зареєструвати в ЄРАН;

— другий примірник такої АН надіслати у день її складання розпоряднику акцизного складу — отримувачу пального.

У свою чергу, розпорядник акцизного складу (у тому числі пересувного) — отримувач пального зобов’язаний зареєструвати другий примірник такої АН у ЄРАН. Зробити це він зобов’язаний після реєстрації першого примірника такої АН у ЄРАН та отримання пального на акцизний склад (у тому числі пересувний).

Якщо платник податку одночасно є особою, яка реалізує й отримує пальне, складати та реєструвати АН у двох примірниках він повинен в установленому порядку для складання та реєстрації АН у двох примірниках.

Нюанси щодо форми та строків реєстрації АН, обліку залишків на 01.07.2019 р.

Незважаючи на те, що з другого півріччя в акцизно-паливному царстві img 3 змінилося якщо не все, то дуже багато чого, форму АН і Порядок її заповнення вчасно змінити не спромоглися img 4.

«Виправдовується» ДФСУ тим, що нововведеннями передбачено особливі строки реєстрації АН у ЄРАН у перехідній період. Річ у тому, що оновленим п. 231.6 ПКУ передбачено нові правила та строки реєстрації АН. Але про все по порядку.

АН та розрахунки коригування згідно з п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ реєструються в такі строки:

— складені до 30.06.2019 р. (включно) — до 15.07.2019 р.(включно). Йдеться про АН, складені ще за старою формою (затвердженою наказом № 2185);

5 Наказ Мінфіну від 25.02.2016 р. № 218.

— складені з 01.07.2019 р. до 31.07.2019 р. (включно) — з 23.07.2019 р. по 15.08.2019 р. (включно);

— складені з 01.08.2019 р. — у строки, передбачені п. 231.6 ПКУ.

ДФСУ роз’яснила питання щодо строків реєстрації АН у категорії 116.16 ЗІР. Їй вторили тернопільські6 та житомирські7 податківці.

6 tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/380826.html.

7 zt.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/383058.html.

Головне податкове відомство повідомляє, що розподіл обсягів залишку пального, облік якого здійснювався у «старій» СЕАРП, між акцизними складами для формування ліміту пального, на який платник може складати АН, станом на 1 липня здійснюється у строки:

— з 16.07.2019 р. до 20.07.2019 р. (включно) — шляхом реєстрації першого примірника АН, складеної для розподілу пального між акцизними складами / акцизними складами пересувними;

— з 16.07.2019 р. до 22.07.2019 р. (включно) — шляхом реєстрації другого примірника АН, складеної для розподілу пального між акцизними складами / акцизними складами пересувними.

Деталізовано ці вимоги в п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ.

При цьому на операції з реалізації пального, здійснені з 01.07.2019 р., ДФСУ радить використовувати рекомендовану img 5 форму АН і РК. Потрібно розуміти, це ж стосується і «розподільчих» АН, про які було сказано вище.

Знайти її можна на офіційному веб-порталі ДФСУ за адресою: sfs.gov.ua > Електронні форми документів > Акцизний податок (рекомендовані форми електронних документів)8.

8 Для пального — Акцизна накладна форми «П», Розрахунок коригування акцизної накладної форми «П».

Для обліку в СЕАРП і СЕ обсягів залишку пального, облік якого у «старій» СЕАРП не здійснювався, Порядком № 4089 передбачено можливість подання платником без сплати акцизного податку в період з 16.07.2019 р. до 20.07.2019 р. (включно) заявок на поповнення обсягів залишку пального станом на 01.07.2019 р.

9 Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408.

При цьому їх подання передбачено, зокрема, для обсягів залишку пального, який станом на 01.07.2019 р. враховувався в суб’єктів господарювання, які до 01.07.2019 р. не підпадали під визначення платників акцизного податку, а з 01.07.2019 р. підпадають під таке визначення. Заявки на поповнення в цьому разі подаються тільки такими платниками, а зазначені в цих заявках обсяги пального можуть надалі використовуватися виключно для власного споживання або промислової переробки.

Форму таких заявок також радять використовувати рекомендовану img 6: sfs.gov.ua > Електронні форми документів > Акцизний податок (рекомендовані форми електронних документів).

Також слід врахувати особливості обліку в СЕАРП і СЕ обсягів пального, ввезеного з 01.07.2019 р. до 15.07.2019 р. ДФСУ повідомляє10 (дублюючи вимоги п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ), що такі обсяги враховуватимуться в системі в такій послідовності:

10 sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/383793.html.

16.07.2019 р. — зарахуються автоматично на підставі оформлених належним чином митних декларацій у розрізі платників податку та умов оподаткування пального за кожним кодом товарної підкатегорії УКТ ЗЕД;

з 16.07.2019 р. до 22.07.2019 р. (включно) — розподіляться між акцизними складами пересувними, що використовуються під час такого ввезення, на підставі АН, зареєстрованих у ЄРАН, складених розпорядником таких акцизних складів пересувних.

Нові строки реєстрації — фактично з 1 серпня

Ну і тепер ми власне дісталися до нових строків реєстрації АН/РК, передбачених новою редакцією п. 231.6 ПКУ (виходить, актуально для АН/РК, складених з 01.08.2019 р.).

Реєстрація АН, складених при реалізації пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, здійснюється в ЄРАН не пізніше 15 к. дн., наступних за датою їх складання.

Реєстрація першого примірника АН при реалізації пального з акцизного складу — у день складання такої АН, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу.

Реєстрація першого примірника АН при реалізації пального з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного — у день складання такої акцизної накладної, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з такого акцизного складу.

Виходить, у цих випадках складати та реєструвати перші примірники АН у ЄРАН потрібно відразу ж при реалізації пального img 7.

Реєстрація першого примірника АН при реалізації пального з акцизного складу пересувного до акцизного складу («звичайного») повинна відбутися після фактичного отримання пального до акцизного складу, але не пізніше 3 к. дн., наступних за датою складання АН.

Реєстрація першого примірника АН при ввезенні пального на митну територію України — не пізніше дня, наступного за днем оформлення належним чином митної декларації.

Реєстрація другого примірника АН повинна відбуватися після фактичного отримання пального на акцизний склад / акцизний склад пересувний, але не пізніше 3 к. дн., наступних за днем отримання пального на акцизний склад / акцизний склад пересувний. Проводить реєстрацію розпорядник такого акцизного складу / акцизного складу пересувного — отримувач пального.

Розрахунки коригування реєструють у ЄРАН не пізніше 3 к. дн., наступних за датою їх складання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі