Теми статей
Обрати теми

Про всяк випадок: ВС за «святково-вихідне» перенесення строків сплати

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
ВС у постанові від 24.01.2019 р. у справі № 820/ 3917/17* визнав: у разі якщо останній день строку сплати податків припадає на вихідний (святковий) день, податки можна сплатити на наступний робочий день. Зацікавило? Тоді читайте далі.

* reyestr.court.gov.ua/Review/79410923.

Відомо, що п. 49.20 ПКУ передбачає перенесення граничного строку подання податкових декларацій, який збігся з вихідним або святковим днем, на найближчий робочий день. Наприклад, граничний строк подання ПДВ-декларації за червень 2019 року — 20.07.2019 р. — припадає на вихідний день (суботу). На підставі п. 49.20 ПКУ цей строк продовжується й останнім днем подання декларації буде 22.07.2019 р. (понеділок).

А ось із перенесенням строків сплати все не так однозначно. По суті, є два запитання: 1) якщо через «святково-вихідне» перенесення зсунувся граничний строк подання декларації, то 10-денний строк сплати відлічувати потрібно вже від перенесеної дати? 2) якщо граничний строк сплати обов’язкового платежу припадає на вихідний/святковий день, то чи бути перенесенню?

Для реєстрації ПН/РК, нагадаємо, 15-те число й останній день місяця завжди мають бути операційними днями. Тобто проблеми зі «святково-вихідним» перенесенням формально немає**.

** Деталі знайдете в статті «Як реєструватимуться ПН/РК у святкові дні?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 16).

Щодо першого запитання свого часу всі дійшли єдиного знаменника. Разом зі зсуненням граничного строку подання декларації зсувається і початок відліку строку сплати. Тобто 10 днів ми відлічуємо від того робочого дня, на який перенесено граничний строк подання декларації.

Такий підхід прищепив податківцям ВСУ — див. постанову ВСУ від 09.06.2015 р. у справі № 21-18а15. Про те, що податківці цей підхід «взяли на озброєння», свідчили, зокрема:

лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 21492/6/99-99-15-04-02-15***;

*** Детальніше про це читайте в статті «Вихідне перенесення, або Сплата пізніше» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 8).

— консультація в розділі 135.04 ЗІР, у якій податківці прямо посилалися на названу вище постанову ВСУ і ретранслювали її висновки, зробивши виняток лише для сплати ПДВ.

Але спочатку цього року податківці почали потихеньку про цей підхід забувати img 1 :

— у консультації Головного управління ДФС у Запорізькій області бачимо дослівно «…платник не повинен враховувати перенесення термінів подання звітності у зв’язку з вихідними чи святковими днями»;

— названу вище консультацію в категорії 135.04 ЗІР податківці перевели в розряд недіючих з 28.03.2019 р.

У результаті, уявляється, правильного по суті підходу податківці дотримуватися вже не збираються img 2.

Висновок! 10-денний строк для сплати податкового зобов’язання безпечніше відлічити від НЕперенесеного граничного строку подання декларації (якщо такий граничний строк подання декларації припав на вихідний/святковий день).

Тепер що стосується запитання — якщо граничний строк сплати обов’язкового платежу припадає на вихідний/святковий день, то чи бути перенесенню.

Для строків сплати «святково-вихідного» перенесення ПКУ не передбачає.

А ось для ЄСВ перенесення передбачене. Згідно з п. 11 розд. ІV Інструкції № 449**** у разі, якщо останній день строків сплати ЄСВ, зазначених в Інструкції № 449, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

**** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Тому податківці давно і вперто наполягають на тому, що в разі, коли з вихідним (святковим) днем збігається останній день строку сплати, податки потрібно сплатити заздалегідьнапередодні вихідного (святкового) дня (див. відповідні роз’яснення стосовно ПДВ і податку на нерухомість у категоріях 101.22, 106.08 ЗІР ДФСУ).

Проте, як виявилося, у ВС і з цього приводу інша думка. У постанові від 24.01.2019 р. у справі № 820/3917/17 Суд:

1) застосував Європейську конвенцію про обчислення строків (ETS № 76) від 16.05.72 р. Згідно з цією Конвенцією суботи, неділі й офіційні свята враховуються при обчисленні строків, у результаті чого встановлений строк продовжується на перший робочий день, що настає за ними;

2) послався на п. 3.2 ПКУ — якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою, встановлено інші правила, ніж передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору;

3) застосував п. 56.21 ПКУ про правоту платника за ситуації, коли законодавство може трактуватися неоднозначно.

Таким чином, ВС дійшов висновку: якщо останній день строку сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, то строк сплати переноситься на найближчий наступний робочий день.

Цей висновок остаточний і оскарженню не підлягає!

Розглянуте судове рішення стосувалося перенесення строку сплати з плати за землю. Але нічого не заважає поширити його і на сплату інших обов’язкових платежів.

Зазначимо також, що податківці поки що не взяли його до уваги і продовжують вимагати, щоб зобов’язання сплачувалися напередодні вихідного (святкового) дня (про що свідчить консультація в категорії 112.06 ЗІР ДФСУ).

Відповідно, як і в попередньому запитанні, краще сплачувати податкові зобов’язання за деклараціями заздалегідь, а цим судовим рішенням користуватися лише в крайньому випадку — «якщо вже так вийшло, що сплатили не до вихідних, а після».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі