Теми статей
Обрати теми

З 1 липня розслідуємо нещасні випадки по-новому

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Як кажуть у народі: «Ніхто ні від чого не застрахований». Рівною мірою цей вислів стосується і нещасних випадків. Що змінилося з 01.07.2019 р. у порядку розслідування нещасних випадків та профзахворювань на виробництві, розглянемо в цій статті.

Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, профзахворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 р. № 337 (далі — Порядок № 337), прийнято замість аналогічного Порядку від 30.11.2011 р. № 1232 (втратив чинність).

Новий документ набрав чинності з 01.07.2019 р. і повинен застосовуватися при розслідуванні всіх нещасних випадків (далі — НВ), гострих профзахворювань (отруєнь) (далі — ГПЗ) та аварій, що сталися після цієї дати.

Зверніть увагу: в п. 9 Порядку № 337 установлено строк давності для розслідування НВ/ГПЗ: 3 роки з дня їх настання. А якщо факт НВ/ГПЗ установлено рішенням суду, розслідування проводять незалежно від дати їх настання.

Як і раніше, усі НВ/ГПЗ, що сталися, розслідують у звичайному або спеціальному порядку.

Звичайне розслідування НВ

Отримавши інформацію про НВ/ГПЗ, роботодавець протягом 2 годин (раніше для цього відводилася лише 1 година) зобов’язаний засобами зв’язку направити повідомлення про НВ (додаток 2 до Порядку № 337) органам, переліченим у п. 8 Порядку № 337. Повідомлення в паперовому вигляді, як і раніше, направляється не пізніше наступного робочого дня.

Важливо! Тепер зазначене повідомлення подається також територіальному органу Держпраці, а ось повідомляти СЕС більше не потрібно.

Не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації про НВ/ГПЗ роботодавець наказом (розпорядженням) створює комісію. Її склад визначено п. 13 Порядку № 337.

Врахуйте: у разі настання ГПЗ відтепер до складу комісії замість представника СЕС включають лікаря з гігієни праці з Держпраці.

Склад комісії за ситуації, коли НВ/ГПЗ відбулися з працівником ФОП або підприємства, на якому недостатньо працівників для створення комісії, регламентовано п. 17 Порядку № 337.

Строк проведення розслідування НВ/ГПЗ становить 5 (замість колишніх 3) робочих днів (п. 30 Порядку № 337). Як і раніше, цей строк може бути продовжений за письмовим погодженням з Держпраці (якщо потрібно провести лабораторні дослідження, експертизу тощо).(ср. )

Перелік дій, які повинна виконати комісія в ході розслідування НВ/ГПЗ, значно розширений (п. 33 Порядку № 337).

Одне з головних завдань комісії — визначити, чи пов’язаний НВ/ГПЗ з виробництвом. Обставини, за яких НВ/ГПЗ визнається пов’язаним з виробництвом, наведено в п. 52 Порядку № 337. Тепер їх 26 (замість 19). Серед «новачків», зокрема:

— одержання травм або смерть під час виконання трудових (посадових) обов’язків у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння, коли потерпілий не був відсторонений від виконання робіт;

— виконання самим ФОП виду робіт, зазначеного в документах обов’язкової звітності, а також виконання робіт особами, які працюють за ЦПД, незалежними професіоналами, членами фермерського господарства за обставин, за яких НВ/ГПЗ вважаються виробничими;

— виконання робіт особою, яка фактично допущена до роботи без оформлення трудового договору (контракту), у разі підтвердження факту перебування потерпілого в трудових відносинах з роботодавцем, за обставин, за яких НВ/ГПЗ вважаються виробничими.

У п. 34 Порядку № 337 встановлено, що рішення про визнання НВ/ГПЗ пов’язаним (не пов’язаним) з виробництвом приймається комісією простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів вирішальним є голос голови комісії.

За результатами розслідування комісія складає акти за формою Н-1 (додаток 11 до Порядку № 337). Кількість актів визначається рішенням комісії.

Акт за формою Н-5 скасовано!

При цьому слід виходити з того, що оригінали акта за формою Н-1 надають потерпілому (членам його сім’ї, уповноваженій особі), робочому органу Фонду соцстраху, підприємству або місцевій держадміністрації/органу місцевого самоврядування (якщо настав НВ/ГПЗ з особами, які працюють за ЦПД, ФОП, незалежними професіоналами, членами фермерського господарства).

Іншим органам та установам, представники яких брали участь у розслідуванні, надають копію акта.

Якщо НВ/ГПЗ визнано пов’язаними з виробництвом, акт за формою Н-1 позначають літерою «П» (Н-1/П), якщо не пов’язаними з виробництвом — літерами «НП» (Н-1/НП).

Роботодавець зобов’язаний, зокрема (п. 45 Порядку № 337):

— протягом 2 робочих днів після складання актів за формою Н-1 розглянути матеріали розслідування і затвердити примірники актів Н-1;

— протягом 5 робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 роздрукувати, тиражувати та сформувати необхідну кількість копій матеріалів розслідування разом з актами за формою Н-1, прошити їх і пронумерувати;

— протягом 2 робочих днів після затвердження актів за формою Н-1 видати наказ про вжиття запропонованих комісією заходів до запобігання виникненню подібних НВ/ГПЗ.

Протягом 3 робочих днів після формування матеріалів розслідування роботодавець повинен надіслати їх (п. 47 Порядку № 337): органу Держпраці, лікарю-профпатологу, робочому органу Фонду соцстраху, органу поліції (якщо НВ призвів до тяжких чи смертельних наслідків), іншим організаціям, що брали участь у розслідуванні (за необхідності).

Потерпілому (членам його сім’ї, уповноваженій особі) роботодавець надає акт за формою Н-1 разом з документами, зазначеними в п. 12 приміток до акта.

Спецрозслідування

В окремих випадках (наприклад, при настанні НВ зі смертельним наслідком, групових НВ тощо) проводиться спеціальне розслідування НВ/ГПЗ (п. 10 Порядку № 337). Цей перелік випадків також розширили. Зокрема, додали:

ГПЗ, що призвели до тяжких чи смертельних наслідків;

— НВ з особами, які працюють за ЦПД, ФОП, незалежними професіоналами, членами фермерського господарства;

— НВ з особами, фактично допущеними до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

— НВ, факти настання яких встановлені судом, а підприємство, на якому вони сталися, ліквідоване без правонаступника.

Отримавши інформацію про НВ/ГПЗ, що підлягають спецрозслідуванню, роботодавець, як і при звичайному розслідуванні, надсилає повідомлення про НВ відповідним органам, а також додатково:

— місцевій держадміністрації або органу місцевого самоврядування (за відсутності уповноваженого органу або наглядової ради підприємства);

— органу галузевої профспілки вищого рівня (за його відсутності — територіальному профоб’єднанню);

— органу поліції (якщо НВ/ГПЗ призвів до тяжких або смертельних наслідків).

Важливо! У повідомленні про НВ, яке роботодавець направляє органу Держпраці, потрібно зазначити кандидатури представників підприємства для включення до складу спецкомісії.

Як і раніше, комісію зі спецрозслідування створює Держпраці або її територіальний орган (п. 14 Порядку № 337).

Розслідування НВ, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого, може провести комісія підприємства в тому випадку, якщо орган Держпраці надасть роботодавцеві письмове доручення протягом наступного робочого дня після отримання повідомлення про НВ (п. 10 Порядку № 337).

Спецрозслідування проводиться протягом 15 (раніше — 10) робочих днів (п. 31 Порядку № 337). У разі продовження цього строку спецкомісія може скласти тимчасові акти форми Н-1 для проведення страхових виплат потерпілому (якщо НВ «виробничий»). Після завершення спецрозслідування оформляють звичайний акт форми Н-1, у розділі 8 якого зазначають про скасування тимчасового акта (п. 37 Порядку № 337).

Протягом 3 робочих днів після формування матеріалів розслідування роботодавець повинен відправити їх тим же органам, що й при звичайному розслідуванні (див. вище), а також додатково Держпраці та Національному НДІ промислової безпеки та охорони праці (п. 47 Порядку № 337).

Потерпілий (члени його сім’ї, уповноважена особа) та органи, що брали участь у розслідуванні, мають право звернутися до роботодавця або в Держпраці (її територіальний орган) з проханням провести повторне розслідування (спецрозслідування) протягом 3 років з дати отримання акта за формою Н-1 (п. 58 Порядку № 337). Повторне розслідування проводиться комісією (спецкомісією) в іншому складі.

Висновки повторного спецрозслідування можна оскаржити тільки в судовому порядку.

Хронічні профзахворювання

Розслідуванню підлягають усі випадки хронічних профзахворювань (отруєнь) (далі — ХПЗ) незалежно від строку їх настання.

Протягом 3 робочих днів після виявлення в працівника підозри на ХПЗ заклад охорони здоров’я надсилає керівникові територіального органу Держпраці запит на складання санітарно-гігієнічної характеристики умов праці. Копію цього запиту отримує і роботодавець (п. 72 Порядку № 337).

Керівник територіального органу Держпраці, у свою чергу, надсилає роботодавцеві припис надати необхідні документи (додаток 15 до Порядку № 337). Строк для надання документів у загальному випадку не може перевищувати 15 робочих днів.

Засвідчені в установленому порядку й узгоджені з органом Фонду соцстраху матеріали роботодавець подає до Держпраці разом із супровідним листом (п. 74 Порядку № 337).

Держпраці протягом 15 робочих днів вивчає й аналізує документи, подані підприємством. Також комісією проводиться обстеження об’єкта, за результатами якого в 5-денний строк складають акт (додаток 18 до Порядку № 337) у 3 примірниках: для Держпраці, Фонду соцстраху і підприємства.

Протягом 5 робочих днів після підписання акта орган Держпраці складає санітарно-гігієнічну характеристику умов праці (додаток 16 до Порядку № 337). Її підписує лікар з гігієни праці і затверджує керівник органу Держпраці.

Цей документ складають у 4 примірниках, один з яких отримує роботодавець (п. 85 Порядку № 337).

Санітарно-гігієнічна характеристика може бути використана протягом 5 років, якщо умови праці працівника за цей час не змінилися, що підтверджується довідкою роботодавця або відповідного органу Держпраці (п. 86 Порядку № 337).

Строк дії повідомлення про ХПЗ за формою П-3 тепер теж обмежений і становить 6 місяців з моменту встановлення діагнозу ХПЗ у працівника (п. 101 Порядку № 337).

Причини й обставини виникнення ХПЗ розслідує комісія, створена Держпраці. Строк проведення розслідування залишився тим самим — 10 робочих днів з можливістю продовження до 1 місяця.

Акт розслідування причин виникнення ХПЗ за формою П-4 (додаток 21 до Порядку № 337) складають у 7 екземплярах, один з яких призначений для підприємства (п. 119 Порядку № 337).

Про вжиття запропонованих комісією заходів до запобігання ХПЗ роботодавець тепер інформує органи Держпраці та Фонду соцстраху (п. 121 Порядку № 337).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі