Теми статей
Обрати теми

Розробка ПЗ VS ІТ-пільга: відповідає Комітет ВРУ

Сумцова Ольга, податковий експерт
Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики (далі — Комітет) висловив свою позицію з приводу застосування ІТ-пільги за п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ до послуг з комп’ютерного програмування (послуг з розробки програмного забезпечення). І судячи з усього, погляди Комітету і фіскалів із цього питання розходяться.

Ідеться про лист Комітету від 29.05.2019 р. № 04-27/10-360(102508), який адресований Мінфіну у відповідь на його звернення до Комітету. Акцент у листі зроблений на застосуванні ІТ-пільги за п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ (звільнення від оподаткування ПДВ) до послуг з розробки програмного забезпечення (ПЗ).

Комітет акцентує увагу на тому, що під ІТ-пільгу потрапляють (1) операції з постачання програмної продукції та (2) операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2 — 7 п.п. 14.1.225 ПКУ.

Простіше кажучи, якщо договором, на підставі якого здійснюється розробка ПЗ, передбачено, що замовник отримує право власності на ПЗ, то це буде постачання ПЗ (не роялті) і, відповідно, застосовуватиметься IT-пільга. Якщо ж замовник отримує тільки право користування ПЗ на умовах ліцензійного договору без права його продажу та/або будь-якого іншого відчуження, то це буде роялті. І в цьому випадку послуга з розробки ПЗ не є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п.п. 196.1.6 ПКУ.

При цьому «сіль» тут у тому, що фіскали вважають, що якщо замовник набуває права власності на ПЗ, що розробляється, то IТ-пільга діє тільки за умови, що відбувається перехід/відчуження майнових прав на ПЗ від розробника до замовника. А якщо право власності на ПЗ, що розробляється, належить тільки замовникові (тобто виконавцеві воно не належало, і, відповідно, немає передачі прав власності від виконавця до замовника), то фіскали говорять про те, що в цьому випадку ІТ-пільга не застосовується і послуга з розробки ПЗ оподатковується ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %.

Див., наприклад, відповідь на запитання 10 УПК від 07.10.2013 р. № 536, лист ДФСУ від 16.05.2018 р. № 2183/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, лист ДФСУ від 14.08.2017 р. № 1597/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

А ось Комітет, судячи з усього, не такий категоричний із цього приводу. З листа випливає, що навіть якщо право власності на ПЗ, що розробляється, відразу ж належить замовникові (виконавцеві воно не належить), то IТ-пільга має бути. Так, Комітет говорить про те, що якщо в результаті надання послуг з комп’ютерного програмування створюється або фактично передається замовникові програмна продукція з передачею або виникненням у замовника прав інтелектуальної власності, такі операції звільняються від ПДВ.

Тобто якщо в замовника виникає право власності на ПЗ, що розробляється, то незалежно від того, був факт переходу права власності від виконавця до замовника чи ні, — пільга має бути.

Усе це, звичайно, добре. Ось тільки, як зазначив сам Комітет, його роз’яснення не мають статусу офіційного тлумачення. Але! Враховуючи, що звернувся до Комітету Мінфін, є надія на те, що незабаром ми отримаємо «хороше» роз’яснення з приводу застосування ПДВ-пільги до послуг розробки ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі