Теми статей
Обрати теми

Виручка заходить через «Приват24»: чи потрібен РРО?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Єдиноподатники груп 2 і 3 надають послуги фізичним особам. Клієнти розраховуються через «Приват24» (платять зі своїх особистих карток на підприємницький рахунок єдиноподатника). Система LiqPay відключена і не застосовується. Чи треба буде застосовувати РРО після того, як оборот перевищить 1 млн грн.?

На жаль, законодавці досі не спромоглися навести порядок у правилах застосування РРО при інтернет-торгівлі img 1. А це дає податківцям можливість тлумачити Закон про РРО так, як їм заманеться img 2.

Якщо виходити з визначення розрахункової операції в ст. 2 Закону про РРО, то виходить, що відносно розрахунків картками, це — «прийом від покупця платіжних карток.. за місцем реалізації товарів (послуг)».

А що ж таке інтернет-банкінг? Це спеціальна банківська технологія дистанційного обслуговування клієнтів. Вона належить банку і надає клієнтам можливість використовувати свій рахунок в онлайн-режимі «24/7». Простіше кажучи, клієнт взаємодіє з банком «віддалено» і дає вказівку перерахувати грошові кошти зі свого карткового рахунку на рахунок підприємця-продавця.

Ключовий момент при цьому — сам єдиноподатник-продавець не приймає до оплати картку як таку. Зовсім інша справа, коли клієнт, приміром, розраховується через POS-термінал на торговій точці або за допомогою інтернет-еквайрингу (якщо на сайті продавця є кнопка «Сплатити»).

У першому випадку цілком очевидно, що підприємець приймає картку клієнта для розрахунків. У другому випадку це не так очевидно, але, по суті, це практично те ж саме, що прийняти картку покупця у своєму офісі через POS-термінал. Тільки замість термінала картку обробляють фінпосередники (Portmone, LiqРay і т. п.), з якими підприємець уклав договір еквайрингу. Ну а оскільки прийом від покупця платіжних карток є розрахунковою операцією (як і прийом готівки), то тут, без сумніву, РРО потрібен.

Проте податківці впритул не бачать (чи не хочуть бачити img 3) різницю між інтернет-банкінгом і еквайрингом. Вони стверджують, що при будь-яких розрахунках платіжними картками (у тому числі й через «Приват24») слід застосовувати РРО (зрозуміло, після того, як річний оборот спрощенця перевищить 1 млн грн.).

Див. роз’яснення в категорії 109.02 ЗIР, ІПК ДФСУ від 26.04.2019 р. № 1873/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Відповідно якщо не хочете сперечатися в суді — доведеться підкорятися img 4.

Але в нашій ситуації підприємці торгують не товарами, а послугами, тому є шанс img 5. Податківці погоджуються з тим, що при продажу через Інтернет інформаційно-консультаційних і низки інших послуг або нематеріальних активів РРО можна не застосовувати, оскільки відсутнє місце здійснення розрахунків (детальніше — у статті «РРО в Інтернеті: ні кроку назад?» цього ж номера).

Див. листи ДФСУ від 30.03.2015 р. № 6556/6/99-99-22-07-03-15, від 17.08.2016 р. № 17922/6/99-99-14-05-01-15, ІПК від 10.04.2018 р. № 1532/0/99-99-14-05-01-14/ІПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі