Теми статей
Обрати теми

Шведський стіл: так чи є ПДФО?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Роботодавець згідно з колдоговором забезпечував працівників безоплатним харчуванням, організованим за системою «шведський стіл». Персоніфікацію отримувачів не вів. Відповідно дохід не визначав, ПДФО з вартості харчування не сплачував. Податківці побачили додаткове благо з усіма можливими наслідками. Але Верховний Суд підтримав «годувальника». Розбираємося.

Отже, справа дійшла до Верховного Суду. У результаті роботодавцеві суд вдалося виграти — постанова ВС від 10.06.2019 р. у справі № 808/3611/16*. Розглянемо позиції сторін.

* reyestr.court.gov.ua/Review/82294411.

Роботодавець. Харчування здійснювалося за системою «шведський стіл». Списків отримувачів (персоніфікації) немає. ПДФО утримувати немає з кого.

Податковий орган. Роботодавець забезпечував працівників безоплатним харчуванням, але, порушуючи положення ПКУ, не включав вартість зазначених послуг до оподатковуваного доходу отримувачів.

Суд, у свою чергу, дійшов висновку, що додаткове благо має бути (1) персоніфікованим, пов’язаним з конкретною фізичною особою, і (2) виражене у формі коштів, матеріальних або нематеріальних цінностях, послугах чи інших видах доходу.

В акті перевірки податківці не визначили конкретних фізичних осіб, у яких виникло додаткове благо, а донарахування ПДФО здійснено із загальної суми, на яку надані обіди. Такий підхід до визначення податкового зобов’язання не ґрунтується на ПКУ.

Далі давайте розберемося, чому податкова програла суд і які основні посилання містить ця постанова ВС.

По-перше. Твердження, що організація безоплатного харчування за системою «шведський стіл» рятує від ПДФО, спірне! Воно може спрацювати лише в тому випадку, якщо ні сам роботодавець, ні контролери не зможуть (чи не захочуть) визначити (1) конкретних отримувачів і (2) суму доходу кожного отримувача. По-друге. ПДФО — це податок, який утримується з доходу, отриманого конкретною особою.

Роботодавець не складав списки їдців. Причина зрозуміла: неможливість персоніфікації = відсутність ПДФО. Але й податківці при перевірці вирішили не морочитися з отримувачами і доходом кожного, а розрахували зобов’язання з ПДФО, відштовхуючись від загальної суми з’їденого працівниками. Це й була та помилка, яка призвела їх до програшу в суді. А чи могла податкова в такій ситуації визначити отримувачів «поживного» доходу? Можливо. Дивіться: годування працівників здійснювалося згідно з колдоговором у рамках соцпакета. Отже, щоб виконати цю умову договору, роботодавець повинен був забезпечити харчуванням кожного працівника. Усі працівники рівні перед соцпакетом. Отже, дохід отримують у рівних сумах.

Знаючи суми, витрачені на харчування, і працівників, які працювали в кожний з днів (табель на допомогу), можна знайти (хоч і витратний за часом) дохід кожного.

Що ж робити роботодавцям? Максимально розмивати коло отримувачів. Не обмежуйтеся працівниками. Наприклад, можна прописати, що кожен, хто перебуває на території підприємства обіднього часу, має право пригоститися зі шведського столу. У результаті коло отримувачів розмивається і можливість персоніфікації випаровується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі