Теми статей
Обрати теми

Змінилася назва міста, вулиці: куди бігти підприємцеві?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ситуація: підприємцеві потрібно переоформити ліцензію в податківців за неосновним місцем обліку. Проте через збій у програмі є проблеми з адресою: назва вулиці в базі податківців — нова, а назва міста — стара. У виписці з Держреєстру всі назви ще старі. Самі податківці нічого змінити не можуть. Як змінити адресу? Куди бігти?

Якщо стару адресу не змінювали

Перейменування вулиць/міст — тема не нова, але незважаючи на це багато підприємців працюють по-старому. І в цьому немає нічого страшного, оскільки Закон № 317* не встановлює конкретного строку для внесення змін про місце проживання фізособи у зв’язку з перейменуванням вулиць/міст тощо (лист Мін’юсту від 12.05.2016 р. № 16606/10776-0-33-16/8). Проте, маючи стару адресу, дійсно можна зіткнутися з деякими проблемами:

* Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 р. № 317-VIII.

— складнощами з переоформленням ліцензій у податківців, зокрема, «алкогольної» ліцензії, що і стало проблемою, про яку ми згадали в преамбулі (лист ДФСУ від 21.03.2016 р. № 6117/6/99-99-22-07-03-15);

Що стосується інших ліцензій, то їх переоформляти не потрібно, але потрібно повідомити орган ліцензування про перейменування міста/вулиці (ч. 2 ст. 15 Закону про ліцензування).

— можуть виникнути проблеми з поданням податкових декларацій, де в полі «місцезнаходження» потрібно зазначати вже нові назви міста/вулиці;

— не виключені проблеми з електронним способом подання звітності, оскільки неоновлення даних може бути розцінене податківцями як відсутність підприємця за новою адресою (перейменованою) img 1;

— ваші контрагенти можуть засумніватися у вашій сумлінності, якщо побачать у ЄДР «не ту» адресу img 2 (на порталі електронних сервісів).

Якщо вас ці проблеми поки що не торкнулися, можна працювати зі старими даними. Але рано чи пізно їх все одно доведеться змінювати. Давайте з’ясуємо, як це зробити.

Як оновити адресу

Крок 1: звернутися до ЦНАП і уточнити прописку (оновити назви міста і вулиці). Якщо у вас паспорт старого зразка — туди внесуть прописку з новими назвами міста/вулиці, якщо нового зразка — інформація буде виправлена в чипі і ви зможете отримати довідку про реєстрацію місця проживання з оновленими даними.

Звичайним громадянам (непідприємцям) це робити зовсім не обов’язково. Але за бажанням можна, і це безкоштовно.

У листі Держміграційної служби від 07.04.2016 р. № 2164/3-16 сказано, що фізособа може за бажанням внести до паспорта оновлені дані про прописку, і це здійснюється безкоштовно.

Крок 2. Відвідати держреєстратора і подати йому заяву за формою № 11**, у якій зробити відмітку в полі 5 (зміна місця проживання підприємця) і зазначити оновлені дані щодо прописки, які відповідатимуть даним паспорта.

** Бланк заяви затверджений наказом Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 18.11.2016 р. № 3268/5.

До речі, подати таку заяву через Кабінет електронних сервісів поки що не можна, там можна тільки зареєструвати підприємця, а перереєстрація (внесення змін) ще недоступна.

При цьому адмінзбір платити не потрібно img 3, оскільки підприємець вносить зміни до своїх даних для того, щоб привести їх у відповідність із Законом № 317 у зв’язку з перейменуванням міст/вулиць (абз. 13 ч. 1 ст. 36 Закону № 755***). Нагадуємо, що Закон № 317 не встановлює конкретного строку для внесення змін до облікових даних підприємця у зв’язку з перейменуванням.

*** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Крок 3 — автоматичний. У той же день, коли до Держреєстру внесено зміни, держреєстратор самостійно передає нові відомості податківцям, пенсійникам та органам статистики (абз 2 ч. 2 ст. 13 Закону № 755). Тобто окремо свою податкову повідомляти про нову адресу не потрібно.

Із цим згодні і самі податківці img 4 (категорія 119.06 ЗІР).

Крок 4. У зв’язку зі зміною адреси потрібно перереєструвати РРО (якщо підприємець його використовує). Це необхідно для того, щоб адреса, яка друкується в чеку РРО, відповідала новій назві вулиці/міста.

Для цього подаєте податківцям за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву за формою № 1-РРО з новою адресою і відміткою «Перереєстрація» і старе реєстраційне посвідчення. Після отримання такої заяви податківці видадуть нове реєстраційне посвідчення, а попереднє стане недійсним (п. 2 гл. 3 розд. II Порядку № 547****).

**** Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Якщо у вас є РРО, то відразу подайте і форму № 20-ОПП з оновленою адресою, щоб не було розбіжностей між відомостями про місцезнаходження господарської одиниці (категорія 119.11 ЗІР).

Крок 5. Якщо підприємець — платник ПДВ, потрібно подати додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» протягом 10 робочих днів після оновлення адреси (категорія 101.02 ЗІР).

Крок 6. Якщо підприємець — єдиноподатник, потрібно внести зміни до Реєстру спрощенців — подати заяву про застосування спрощенки, зробивши відмітку в полі 5.3 заяви і зазначивши оновлену адресу в розділі 6 та/або 7.

Крок 7. Подати заяву податківцям на переоформлення алколіцензії. Нову ліцензію повинні видати протягом 3 робочих днів.

Крок 8. Можна не змінювати й Книгу обліку доходів (і витрат), якщо в результаті перейменувань не змінився ваш адміністративний район. У Книзі можна просто закреслити стару назву міста/вулиці і написати нову (категорія 104.08 ЗІР).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі