05.06.2019

А ви привели свій статут у відповідність із Законом про ТОВ?

Добігає кінця перехідний період, протягом якого ТОВ могли регулювати свою діяльність за допомогою положень статутів, які не відповідали Закону про ТОВ*. Залишилися лічені дні, щоб привести свої статути у відповідність із цим Законом. У цій статті ми нагадуємо про це, а також про наслідки в разі, якщо оновлення статуту не здійснити.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Після 17 червня положення статутів ТОВ, які суперечать Закону про ТОВ, не можна буде застосовувати. У їх частині із зазначеної дати потрібно буде орієнтуватися на положення Закону про ТОВ. Причому робити це за замовчуванням, визнавати такі позиції недійсними в судовому або іншому порядку із цією метою не потрібно (а ось рішення, які будуть прийняті на їх підставі, можуть бути оскаржені в суді як такі, що суперечать законодавству).

Причому, як ви вже знаєте, Закон про ТОВ містить набагато менше обов’язкових елементів, які повинен містити статут, — а саме:

— повне і скорочене (за наявності) найменування товариства;

— органи управління ТОВ, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень;

— порядок вступу до ТОВ і виходу з нього.

Що стосується інших позицій статутів, які суперечать тим чи іншим нормам Закону про ТОВ, то їх до дати, зазначеної на початку статті, потрібно або привести у відповідність із Законом, або просто виключити (причому якщо встигнути до цієї дати, то зробити це можна без сплати адміністративного збору). Серед таких положень статутів можна виокремити такі:

Простіше з положеннями статутів, зміст яких Закон віддає на відкуп засновників за допомогою фрази «якщо інше не передбачено статутом». У цьому випадку зазвичай можна нічого не змінювати.

— відповідальність учасників за порушення строків внесення внеску до статутного капіталу (ст. 15 Закону про ТОВ). Це питання має давню історію і — за «старого» законодавства — спробу врегулювання з боку КСУ, тому зверніть на нього увагу. Що стосується, власне, строку внесення внеску, то він у загальному випадку становить 6 місяців, але інший строк (наприклад, 3 або 12 місяців) може бути зафіксований у статуті;

— порядок виплати дивідендів. Форма виплати дивідендів, обмеження на їх виплату (зокрема, на користь учасника, який не вніс внеску до статутного капіталу, — див. вище) тощо. Але зазначимо, що в цій частині Закон багато питань віддає на відкуп положенням статутів (наприклад, строк для виплати дивідендів за замовчуванням 6-місячний, але інший може бути передбачений у статуті);

— порядок реалізації переважного права інших учасників на купівлю частки, яку відчужує інший учасник, тощо.**

** Вам також будуть цікавими статті «Модельний статут виклали в новій редакції: чи змінить це щось для бізнесу?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 20), «Критерій чистих активів для підписання договору: запитання з життя» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 14), «Статут ТОВ — не забудьте «причесати» під Закон про ТОВ» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 6).