Теми статей
Обрати теми

Модельний статут виклали в новій редакції: чи змінить це щось для бізнесу?

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Великі/середні компанії, зазвичай, готують статути самостійно. Для дрібніших компаній, без розгалуженої структури засновників, цілком підходить і модельний статут, затверджений Кабміном. Нещодавно уряд виклав його в новій редакції, і в цьому матеріалі ви дізнаєтеся, до чого у зв’язку із цим потрібно готуватися.

Основа будь-якого підприємства приватного права — його статут. У ньому описуються найменування, органи управління, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень тощо. Підготовка якісного статуту — копітка і трудомістка робота. При цьому, щоб спростити цей процес (передусім, для малих підприємств), ГКУ і ряд інших нормативно-правових актів дозволяють підприємствам приватного права у формі ТОВ діяти на підставі модельного статуту. Він є загальним для будь-якого ТОВ, що діє на його підставі, і містить більшість обов’язкових для будь-якого підприємства положень.

Так ось, постановою від 27.03.2019 р. № 367 Кабмін виклав модельний статут у новій редакції. Причому звертаємо увагу, що це не просто нова редакція модельного статуту. Це і новий підхід до його наповнення — шляхом надання засновникам можливості деталізованого вибору тих чи інших положень (з числа декількох заздалегідь запропонованих варіантів). Зокрема, строк здійснення внесків до статутного капіталу, періодичність виплати дивідендів тощо.

При цьому:

— можливість такого вибору буде тільки в тому випадку, якщо документи для держреєстрації подаватимуться в електронному вигляді. Інакше вважатиметься, що засновники обрали варіанти «за умовчанням» (вони виділені у формі модельного статуту зірочками «*»). Тому, як бачите, реєстрація в електронній формі буде прийнятнішою;

З метою забезпечення можливості вибору тих чи інших опцій у положеннях модельного статуту Мін’юст до 15.05.2019 р. повинен забезпечити модернізацію веб-порталу електронних сервісів.

— ТОВ може в будь-який момент змінити обрані ним раніше положення шляхом обрання альтернативних опцій, запропонованих формою модельного статуту. Вони застосовуватимуться з дати державної реєстрації конкретних змін.

Модельний статут у новій редакції запрацював уже з 28.04.2019 р. (день, що йде за днем офіційного опублікування в газеті «Урядовий кур’єр», № 82, від 27.04.2019 р.). При цьому щодо вже існуючих на цю дату компаній, які працюють на підставі модельного статуту в старій редакції:

— до 18 червня 2019 року — нічого не змінюється (тобто в цьому періоді правове регулювання модельного статуту в старій редакції зберігається);

— після цього — вони вважаються такими, що перейшли на роботу під модельним статутом у новій редакції. Причому з варіантами вибору «за умовчанням» (див. вище).

Далі пропонуємо переглянути як приклад декілька положень, запропонованих модельним статутом у новій редакції.

Правочини з перевищенням 50 % чистих активів ТОВ. Як ви пам’ятаєте, спочатку після набрання чинності Законом про ТОВ це його положення виявилося для багатьох несподіванкою. А тепер — уже нормально перед укладенням будь-якого контракту уточнювати розмір чистих активів, як своїх, так і контрагента*.

* Див., зокрема, статтю «Критерій чистих активів для підписання договору: запитання з життя» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 14.

Модельний статут у новій редакції також урегулював це питання, причому достатньо незвично. Є дві опції:

— саме по собі вчинення виконавчим органом правочину з перевищенням критерію за чистими активами не вимагає прийняття окремого рішення загальними зборами про надання згоди на його вчинення. Воно потрібне тільки тоді, коли цей правочин одночасно відповідає одному з критеріїв істотності (з числа передбачених Модельним статутом — дарування, передача майна ТОВ у заставу тощо);

Зазначимо, що в частині переліку істотних правочинів Модельний статут також надає право вибору і ряд варіантів «за умовчанням».

— друга опція передбачає необхідність отримання згоди для кожного правочину з перевищенням критерію за чистими активами.

Граничний строк для внесення вкладів. Доступні такі опції: місяць, 3 місяці, 6 місяців (цей варіант установлений «за умовчанням»), рік з дати державної реєстрації. Це положення випливає з ч. 1 ст. 14 Закону про ТОВ, який також виокремлює строк у 6 місяців як варіант за умовчанням.

Модельний статут також вказує на строк для винесення попередження учасника в разі порушення ним цьому обов’язку (період у межах 30 днів, установлений виконавчим органом, є варіантом «за умовчанням»). Водночас конкретні наслідки такого порушення в модельному статуті не обмежуються — тобто в такому разі загальні збори можуть винести будь-яке рішення, передбачене ч. 2 ст. 15 Закону про ТОВ (виключення учасника, зменшення статутного капіталу тощо). І це, відзначимо, правильно, оскільки статут у цьому питанні не може і не повинен обмежувати свободу загальних зборів.

Виплата дивідендів. Періодичність виплати дивідендів — будь-який період, кратний кварталу (варіант «за умовчанням»), рік, будь-який інший період, визначений рішенням загальних зборів. При цьому, як бачите, варіант «за умовчанням» і 3-й варіант з рішенням загальних зборів по суті не відрізняються, оскільки обидва передбачають установлення конкретної періодичності в рішенні загальних зборів.

Таким чином, як бачите, модельний статут у новій редакції є достатньо зручним і дозволяє підходити до створення та регулювання діяльності ТОВ гнучкіше, ніж його стара редакція. Головне, щоб його технічна (у тому числі, електронна) реалізація не підвела.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі