Теми статей
Обрати теми

Новий Порядок СЕА «пального» акцизу

Павленко Олексій, податковий експерт
Напередодні з’явився один з головних нормативів під нововведення у сфері оподаткування «пальним» (а тепер ще й «спиртовим») акцизом. Ідеться про Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового1. Нижче ми висвітлимо важливі моменти, що стосуються цього документа.

1 Затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408 (далі — Порядок № 408).

Нагадаємо, що пально-спиртово-акцизні зміни в ПКУ2, як і цей норматив, у своїй основній масі повинні стартувати з 1 липня.

2 Були внесені Законом від 23.11.2018 р. № 2628-VIII.

Звертаємо увагу, що з 25 травня (дати оприлюднення постанови, що затвердила Порядок № 408) набрали чинності пп. 1 — 3 і п. 5 самої постанови, а також пп. 1 — 18 і п. 45 Порядку № 408, усі інші норми набирають чинності з 1 липня.

Зазначимо, що старий Порядок № 1133, який діє зараз, втрачає чинність з 1 липня. Виходить, що з 25 травня по 1 липня паралельно діятимуть норми відразу двох Порядків — і старого, і нового, частина з яких дублюється.

3 Порядок електронного адміністрування реалізації пального, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 р. № 113.

Переважними в низці випадків будуть норми нового Порядку № 408, які спеціально введені в дію раніше першолипневих акцизних змін для нормального входження в ці зміни і фіскалів, і платників. Проте в ситуаціях, на які поширюються норми ПКУ, що діють до 1 липня, повинен застосовуватися старий Порядок № 113 (такий приклад див. нижче).

Спочатку ще раз нагадаємо, що головним нововведенням у сфері «пального» акцизу плюс доданого до нього спирту етилового (далі скорочено просто «спирт») є повне переведення з 1 липня акцентів обліку і контролю на місця зберігання / об’єкти перевезення пального (та спирту). Тобто на акцизні склади й акцизні склади пересувні.

Отже, насамперед обговоримо, що є нового/цікавого в нормах Порядку № 408, які вже набрали чинності.

Набрало чинності з 25 травня

Реєстрація складів і платників. Пункт 5 Порядку № 408, вторячи ПКУ, говорить, що без реєстрації акцизного складу забороняється реалізація пального або отримання і реалізація спирту на такому складі. Нагадаємо, що діючі платники акцизу повинні були з 1 травня по 1 червня зареєструвати в Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі — СЕАРП) усі (!) акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня 2019 року (п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ). Ті ж особи, які потрапляють до складу платників «пального» акцизу/спирту за новими нормами ПКУ (а це можуть бути й ті особи, які зберігають і використовують пальне тільки для власних потреб4!!!), повинні зареєструвати свої склади (і зареєструватися платниками цього акцизу) до 1 липня.

4 Це ті, у яких є акцизні склади (згідно з новим визначенням цього терміна — див. п.п. 14.1.6 ПКУ).

Якщо платник акцизу реалізує пальне з незареєстрованого складу, то штраф за п. 117.3 ПКУ до нього не застосують, проте він може отримати чималий штраф (в 1 млн грн.) за ст. 1281 ПКУ за нереєстрацію акцизного складу.

Крім того, на таку реалізацію з 1 липня акцизну накладну (АН) в СЕАРП без реєстрації складу ви вже не зареєструєте.

Реєстрацію платника проводять фіскали на підставі заяви про реєстрацію, поданої особою не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку реалізації пального/спирту або ввезення їх в Україну. Тобто новим акцизним «щасливцям» дуже бажано подати заяви про реєстрацію не пізніше 24 червня!

У заяві зазначаються всі діючі акцизні склади з наведенням кодів територіальних одиниць, а також ідентифікатор об’єкта оподаткування, про який подано повідомлення згідно з п. 63.3 ПКУ (за формою № 20-ОПП).

Тобто без попереднього подання форми № 20-ОПП, у якій фігурує такий склад, заяву фіскали не приймуть!

Кожному складу в СЕАРП автоматично присвоюється свій уніфікований номер, який є обов’язковим реквізитом, що зазначається при складанні АН.

Особа реєструється платником не пізніше наступного робочого дня після надходження заяви або отримує сповіщення про необхідність подати нову заяву.

У п. 7 Порядку № 408 перераховано цілу низку причин, з яких можна отримати повідомлення про відмову, де, крім стандартних порушень електронної форми або форми заяви, є й такі: відсутність щодо акцизного складу інформації (не подано форму № 20-ОПП) або об’єкт значиться як закритий або такий, що не експлуатується; зазначення в заяві одночасно двох сфер діяльності — з реалізації і пального, і спирту та інші причини.

У п. 9 Порядку № 408 зазначено, що датою реєстрації платника акцизу/акцизного складу є дата його включення до реєстру платників, але не раніше 1 липня 2019 року. Думаємо, ця норма повинна стосуватися тільки тих осіб, які стануть потрапляти в платники за нормами ПКУ, що вводяться з 1 липня. Тих же, хто зобов’язаний у травні-червні зареєструватися платником акцизу за чинними до 1 липня нормами ПКУ, повинні включати до реєстру й до 1 липня, оскільки старий Порядок № 113 все ще діє, і в таких випадках повинні застосовуватися саме його норми, а не Порядку № 408!.

Для реєстрації нових акцизних складів подається Заява про внесення змін (у порядку, встановленому для реєстрації).

Реєстрація платника/акцизного складу анулюється за умови, що обсяги пального/спирту за усіма акцизними складами/конкретним складом дорівнюють нулю (п. 12 Порядку № 408).

Зверніть увагу! Транспортні засоби реєструються в СЕАРП як акцизні склади автоматично (тобто самими фіскалами!) на підставі АН, зареєстрованих у ЄРАН5. Транспортний засіб, у якому міститься пальне, право власності на яке належить декільком розпорядникам акцизного складу пересувного, є декількома акцизними складами пересувними, кількість яких дорівнює кількості власників пального, що міститься в такому транспортному засобі.

5 А також на підставі заявок на перевезення пального (коли розпорядник — неплатник «пального» акцизу).

Кожен такий акцизний склад пересувний реєструється фіскалами як окремий акцизний склад пересувний.

Відомості про розпорядника такого складу змінюються у випадку, коли право власності на пальне в цьому транспортному засобі переходить до іншого госпсуб’єкта і такий транспортний засіб вважається іншим акцизним складом пересувним. У момент зазначеного переходу права власності на пальне складається АН (п. 14 Порядку № 408).

Реєстрація пересувного складу припиняється, коли в ЄРАН зареєстровано всі примірники АН та обсяги пального/спирту всіх кодів УКТ ЗЕД у такому пересувному складі дорівнюють нулю.

Перелік транспортних засобів, що перевозять пальне/спирт, розміщується на сайті ДФС. Мабуть, з технічної помилки перехідний п. 45 Порядку № 408 (на відміну від подібних пп. 43 і 44) введено в дію з 25 травня.

Проте оскільки застосовуватися він фактично стане після 1 липня, ми перенесли його в кінець нашого матеріалу (див. далі).

Тепер переходимо до майбутніх норм.

Набирає чинності з 1 липня

Гроші. Як і раніше, при анулюванні реєстрації платника акцизу залишок коштів на його електронному рахунку йде до бюджету (п. 23 Порядку № 408). Розрахунки з бюджетом — теж, як і раніше: доплата/сплата акцизу за декларацією — з поточного рахунку, доплата ПЗ, штрафу, пені за УР — теж з поточного.

Імпорт. Обсяги ввезеного в Україну пального/спирту кожного коду УКТ ЗЕД зараховуються в СЕАРП автоматично на підставі МД, а ось розподіл цих обсягів між акцизними складами пересувними здійснюється на підставі АН, зареєстрованих у ЄРАН розпорядником такого складу (пп. 28 і 29 Порядку № 408).

СЕАРП. Система працює цілодобово, крім періоду для її техобслуговування. Інформація про таке ТО розміщується на сайті ДФС не пізніше ніж за 24 години до його початку (п. 30 Порядку № 408).

Інвентаризація на 1 липня. Обов’язкову інвентаризацію залишків пального (з поданням фіскалам акта) на 1 липня проводити не потрібно6. А ось щодо спирту навпаки: п. 35 Порядку цитує п. 24 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ про подання фіскалам до 21 липня акта інвентаризації залишків обсягів спирту станом на 01.07.2019 р.

6 Але вона бажана для тих, кому потрібно перерозподіляти першолипневі залишки пального між декількома своїми акцизними складами.

Овердрафт виробників. Платникам акцизу — виробникам пального з 1 липня до суми овердрафту, що розраховується, застосовується коефіцієнт 1,2 (п. 39 Порядку № 408).

Розподіл залишків між складами. Для розподілу залишків пального, що значаться у платника в СЕАРП, між акцизними складами, де вони зберігаються на 1 липня:

1) платники акцизного податку і суб’єкти, які із цієї дати припиняють бути платниками «пального» акцизу та у яких станом на 16 липня в СЕАРП враховуються залишки обсягів пального, зобов’язані скласти на ці обсяги АН у двох примірниках — перший примірник зареєструвати в ЄРАН з 16 до 20 липня (включно) із зазначенням акцизних складів (у тому числі пересувних), де такі обсяги фактично зберігалися станом на 1 липня, і розпорядників таких акцизних складів (у тому числі пересувних) шляхом заповнення обов’язкових реквізитів АН, передбачених пп. «г», «ґ», «з» та (а точніше — або) «и» п. 231.1 ПКУ7;

7 Тобто із зазначенням в АН: кодів ЄДРПОУ/податкового номера свого й одержувача («г»); найменування/П. І. Б. одержувача («ґ»); уніфікованого номера акцизного складу («з»); реєстраційного номера, типу і місткості транспортного засобу — акцизного складу пересувного («и»).

2) після реєстрації такої АН відповідний розпорядник акцизного складу/акцизного складу пересувного зобов’язаний з 16 по 22 липня (включно) зареєструвати другий примірник отриманої АН (п. 43 Порядку № 408, п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Ввезене з 1 по 15 липня. Обсяги ввезеного на митну територію України пального або спирту з 1 до 15 липня (включно) враховуються в СЕАРП у такій послідовності:

16 липня 2019 зараховуються автоматично на підставі оформлених належним чином МД у розрізі платників акцизу й умов оподаткування пального/спирту за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;

з 16 до 22 липня (включно) розподіляються між акцизними складами пересувними, що використовуються під час такого ввезення, на підставі АН, зареєстрованих у ЄРАН, складених платником акцизу — розпорядником таких акцизних складів пересувних (п. 43 Порядку № 408, п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Пальне для потреб населення. Для обліку в СЕАРП залишків скрапленого газу, придбаного на спецаукціонах для потреб населення й облік якого в СЕАРП не здійснювався, платник акцизу з 16 по 20 липня (включно) без сплати акцизного податку подає заявку на поповнення обсягів залишку пального станом на 01.07.2019 р. (п. 44 Порядку № 408).

Залишки пального на 1 липня у «новачків». Для обліку в СЕАРП залишків пального у госпсуб’єктів, що до 1 липня не підпадали під визначення платників акцизу, які із цієї дати підпадають під визначення платників акцизного податку відповідно до п. 212.1 ПКУ, такі платники з 16 до 20 липня 2019 року (включно) без сплати акцизного податку подають Заявку на поповнення обсягів залишку пального станом на 1 липня 2019 року за кожним кодом пального згідно з УКТ ЗЕД і за кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним для подальшого використання виключно для власного споживання або промислової переробки.

На завершення нагадаємо, що згідно з тим же п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ АН і РК, складені:

— до 30.06.2019 р. (включно), реєструються в ЄРАН до 15.07.2019 р. (включно);

— з 01.07.2019 р. до 31.07.2019 р. (включно), реєструються в ЄРАН у період з 23.07.2019 р. по 15.08.2019 р. (включно);

— з 01.08.2019 р., реєструються в ЄРАН у строки, передбачені п. 231.6 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі