Теми статей
Обрати теми

Оптовий перепродаж пального: де ж акцизний склад?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Паливно-акцизна революція, що насувається, продовжує викликати дискусії та запитання. Що вважатиметься акцизним складом, якщо підприємство-­оптовик займається виключно перепродажем пального та має тільки офіс? Йому й пропонуємо приділити увагу в цій статті.

Для відповіді на це запитання ключовим є той факт, де зберігається пальне, яке спочатку придбаває, а потім перепродає таке підприємство. Що є акцизним складом?

Це може бути:

приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального (п.п. «б» п.п. 14.1.6 ПКУ);

— транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщається та/або зберігається пальне або спирт етиловий на митній території України (п.п. 14.1.61 ПКУ). Це так званий акцизний склад пересувний.

При цьому є застереження, що не є розпорядником акцизного складу пересувного суб’єкт господарювання (перевізник, експедитор), який здійснює транспортування пального або спирту етилового (п.п. 14.1.2241 ПКУ).

Потрібно розуміти, що зазначеними приміщеннями/територією підприємство не володіє, з чим, власне, й пов’язане запитання. У такому разі акцизним складом вважатиметься транспортний засіб, у якому пальне, що належить суб’єкту господарювання, переміщуватиметься/зберігатиметься на митній території України.

Порядок реєстрації таких пересувних акцизних складів розкритий у Порядку № 408*.

* Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408.

Так, транспортні засоби реєструються як акцизні склади автоматично (тобто самими фіскалами!) на підставі акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Такий транспортний засіб може бути відразу декількома пересувними акцизними складами — якщо в ньому міститься пальне, право власності на яке належить декільком розпорядникам акцизного складу пересувного.

Кожен такий акцизний склад пересувний реєструється фіскалами як окремий акцизний склад пересувний.

Відомості щодо розпорядника такого складу змінюються у випадку, коли право власності на пальне в цьому транспортному засобі переходить до іншого госпсуб’єкта, і такий транспортний засіб вважається іншим акцизним складом пересувним.

Знову-таки фіскали здійснюють включення транспортних засобів, зареєстрованих як акцизні склади, до переліку транспортних засобів, які здійснюють переміщенням пального та спирту етилового (чого вимагає п.п. 230.1.5 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі