Теми статей
Обрати теми

Отримання експертизи в судовому спорі з ДФС підвищує шанси на перемогу

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
Тренд початку цього року — гарячі спори з податковою службою. У нашому циклі статей ми ділитимемося з вами різними практичними аспектами, які так чи інакше вплинули на результат оскарження.

Коли законодавець надав ДФС право перевіряти правильність ведення платниками бухобліку, він… припустився помилки. Приклад із життя: буквально минулого тижня один податківець доводив авторові статті, що розуміє бухоблік краще, аніж аудиторська компанія зі світовим ім’ям, і тому, незважаючи на офіційний висновок аудиторів, зафіксував в акті перевірки порушення.

Випадок, на жаль, непоодинокий, особливо на тлі порожнього бюджету. Кількість спорів із податківцями збільшилася, а кількість випадків, коли акт перевірки виходить відстояти в адміністративному порядку, навпаки, скоротилася до мінімуму.

На цьому фоні на перший план виходить оскарження рішень ДФС у судовому порядку. І в цьому процесі потрібно враховувати: суддя — це юрист, який читає правила бухгалтерського обліку і розуміє їх теж як юрист, а не як бухгалтер, який використовує їх у повсякденному житті. Різниця у сприйнятті кардинальна.

Наприклад, сьогодні поширені спори з ДФС щодо викошування з витрат курсових різниць за валютними запозиченнями. У них ключову роль відіграє поняття «асоційоване підприємство». При цьому досвідчений суддя використовуватиме із цією метою визначення з П(С)БО, тоді як інший суддя (недосвідчений img 1) — недоречно посилатиметься із цією метою на ГКУ та дійде абсолютно інших висновків.

Оцінювати в цьому плані роботу суддів теж важко, враховуючи їх завантаження і відсутність можливості розібратися в питанні досконально. Це призводить до того, що в будь-якій незрозумілій ситуації (особливо, якщо аргументи з боку позивача викладені непереконливо або незрозуміло) суддя, щоб не брати на себе зайві ризики, приймає бік податківців.

Так ось, як випливає з практики: знизити такі ризики допомагає надання до суду як одного з доказів висновку судової експертизи, у тому числі, від приватних експертів. В очах судді це знімає ризики з нього й перекладає їх на плечі експерта. Тому суддя зазвичай навіть не читає аргументацію експерта, а дивиться останню сторінку з висновком і, якщо бачить там слова «висновки Акта перевірки документально не підтверджуються», як правило, із цим не сперечається та виносить рішення на користь платника.

Головне, пам’ятати, що з отриманням експертного висновку краще не затягувати — якщо не надати його на підготовчому етапі (до початку розгляду справи по суті), суддя його далі може не прийняти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі