Теми статей
Обрати теми

Книгу скарг — на звалище

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Уряд своєю постановою від 06.03.2018 р. № 168 вніс дві поправки до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів*. Наскільки вони істотні, вирішіть самі, але знати про них вам потрібно неодмінно. Зверніть увагу, що вони вже діють з 13 березня — дати, коли була оприлюднена зазначена пос­танова.

* Затверджений постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833.

Книга скарг і пропозицій. Кабмін скасував обов’язок суб’єктів господарювання забезпечити наявність у куточку покупця Книги відгуків і пропозицій.

Кого саме стосується ця приємна новина?

З Інструкції, що регламентує ведення Книги**, доходимо висновку, що можуть зітхнути з полегшенням усі підприємства (одиниці) роздрібної торгівлі та заклади ресторанного господарства незалежно від форм власності (у тому числі ФОП).

** Затверджена наказом МЗЕЗ і торгівлі від 24.06.96 р. № 349.

І хоча зазначена Інструкція нікуди не поділася, дотримуватися її вимог більше не потрібно, оскільки вони суперечать нормативному акту вищої сили (постанові КМУ).

Важливо! Постанова, що коментується, в будь-якому випадку НЕ скасовує вимоги про наявність на видному і доступному місці куточка покупця, у якому досі слід було розміщувати Книгу скарг.

Як і раніше, у куточку покупця має бути наведена інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу, а також адреси та номери телефонів органів, які забезпечують захист прав споживачів.

До речі, за відсутність або неправильне оформлення куточка загрожує адмінштраф у розмірі від 17 до 170 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 85 до 459 грн. (ст. 155 КпАП).

Заокруглення. У порядку прописали, що за відсутності в касі монет дрібних номіналів касир зобов’язаний здійснити заокруглення загальних сум розрахунків у порядку, передбаченому НБУ. Тобто за правилами, прописаними в постанові Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25.

Нічого нового в цій частині Кабмін не сказав. Проте полегшив контролерам «доступ» до адмінштрафу за ст. 155 «Порушення правил торгівлі та надання послуг» КпАП img 1.

Тому нагадаємо, що заокруглювати потрібно тільки загальні в чеку суми розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги). Вартість кожного товару не заокруглюєте.

Важливо. Заокруглення проводите за відсутності монет дрібних номіналів. Якщо такі монети є в якоїсь зі сторін розрахунків, про жодне заокруглення не йдеться***.

*** Цікаві деталі знайдете, зокрема, у статті «Округлення готівки в чеку VS Дотримання мінімальних/максимальних цін» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 34).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі