Теми статей
Обрати теми

Не зареєстрували ПН. Отримайте три штрафи?!

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Ситуація. Фіскали під час перевірки виявили незареєстровану податкову накладну (ПН). Яка відповідальність у цьому випадку загрожує платникові? У консультації в категорії 101.27 ЗІР з’явилося роз’яснення із цього питання. Але далеко не з усіма його висновками можна погодитися. Подробиці — у статті.

Отже. Платник не зареєстрував ПН, і цей факт фіскали виявили при перевірці. Що загрожує платникові в цьому випадку? У категорії 101.27 ЗІР податківці доходять таких висновків. Спочатку застосовується штраф згідно з абз. 1 п. 1201.2 ПКУ. Якщо ПН не буде зареєстрована через 10 днів після отримання ППР — штраф згідно з абз. 2 п. 1201.2 ПКУ. При подальшій реєстрації цієї ПН — штраф згідно з п. 1201.1 ПКУ img 1.

З першим зі згадуваних вище штрафів (згідно з абз. 1 п. 1201.2 ПКУ) важко не погодитися. Факт нереєстрації в наявності, отже, застосування штрафу в розмірі 50 % від суми ПДВ (назвемо його «перші 50 %») не викликає запитань. Крім того, податківці зобов’язують зареєструвати цю ПН протягом 10 календарних днів. І ось тут починається найцікавіше. У ПКУ сказано: якщо платник податків виконує цю вимогу, то ані штраф з абз. 2 той же п. 1201.2 ПКУ («другі 50 %»), ані штраф за п. 1201.1 ПКУ (залежно від днів прострочення «10/20/30 % тощо») не застосовуються. Підкреслюємо: саме так сказано в ПКУ.

Податківці ж доходять зворотного висновку: якщо протягом 10 днів ПН так і не буде зареєстрована, то вони застосують штраф «другі 50 %», а при подальшій реєстрації — третій штраф. Відчуваєте маніпуляцію? У ПКУ йдеться про реєстрацію ПН у відведені 10 днів, а фіскали на підставі цієї норми доходять викривленого висновку — про наслідки реєстрації після закінчення цього строку. Але ж це — зовсім інша ситуація!

Давайте звернемося до основ застосування штрафів. Згідно з п. 116.2 ПКУ за одне податкове правопорушення контролери можуть застосувати тільки один вид штрафної (фінансової) санкції (штрафу). Вважаємо, що по своїй суті несвоєчасна реєстрація та нереєстрація ПН є двома сторонами одного й того ж податкового правопорушення. Не можна одночасно застосовувати обидва ці штрафи.

Як аналогію можна навести стару ситуацію зі штрафом за нероздрукування і незберігання Z-звіту. Верховний Суд вважає, що застосовується тільки один штраф.

Цей висновок підтверджується самим п. 1201.1, в останньому абзаці якого сказано, що при реєстрації ПН до початку перевірки п. 1201.2 не застосовується. Цю норму можна назвати тавтологією, оскільки й без неї зрозуміло, що штраф «перші 50 %» при самостійній реєстрації застосовувати не можна. Такий же характер носить і згадка в останньому абзаці п. 1201.2 про незастосування п. 1201.1 у разі реєстрації ПН до закінчення 10-денного строку. І без нього зрозуміло, що цей штраф застосувати неможливо.

Тому вважаємо, що висновок податківців не коректний. У ПКУ не сказано (та й не може бути сказано), що при реєстрації ПН після закінчення відведених 10 днів потрібно застосовувати ще й штраф згідно з п. 1201.1 ПКУ.

Ну а як вирішиться це питання, покаже судова практика.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі