Теми статей
Обрати теми

Різні підписи того ж самого касира: як правильно оформити?

Шевчук Михайло, податковий експерт
Підпис у касових документах. Як оформити зміну самого підпису співробітника? Підпис касира не відповідає зразку в паспорті, а після зміни прізвища підпис знову має інший вигляд. Якими документами/наказами потрібно це оформити? Виходить, касир один, а підписи різні в різних періодах. Розберемося!

У чому небезпека?

Розпочнемо з того, що касир — особлива посада. З його підписом повинно бути все гаразд img 1, адже інакше це може мати надзвичайно згубні наслідки. Чому? Зараз усе пояснимо.

Первинні документи згідно з п. 2.4 Положення № 88* повинні мати ряд обов’язкових реквізитів. Серед таких реквізитів, зокрема, посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні госпоперації.

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Тобто, що стосується касира, первинні документи повинні містити його посаду — «касир», прізвище — «Іванов»** та особистий підпис.

** Підкресленим курсивом виділені дані, які для кожного підприємства різняться.

Цим же пунктом визначено, що неістотні недоліки в документах, що містять відомості про госпоперації, не є підставою для її невизнання. Але за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні госпоперації. Проблеми з підписом (подібні до описаних у преамбулі) можуть бути розцінені як такі перешкоди img 2, адже з п. 2.4 Положення випливає, що особистий підпис належить до даних, які дозволяють ідентифікувати фізособу.

Але якщо все вищесказане, в принципі, стосується будь-якого співробітника, уповноваженого підписувати ті чи інші документи, то посада касира накладає свій відбиток на це питання. Річ у тому, що касир уповноважений підписувати:

первинні документи, такі як прибуткові й видаткові касові ордери (далі — ПКО та ВКО відповідно) та відомості на виплату готівки. При цьому до обов’язків касира згідно з п. 34 Положення № 148*** входить у тому числі перевірка при отриманні таких документів наявності та справжності на них підписів****. І тільки у випадку дотримання всіх вимог, зазначених у п. 34 цього Положення, касир ставить на них і свій підпис;

*** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

**** А на видатковій відомості — також дозвільного напису керівника установи/підприємства або осіб, які ним уповноважені.

обліковий регістркасову книгу. Він має дуже важливе значення в тому числі в оприбуткуванні готівки, а це, як ви знаєте, зона підвищеної небезпеки.

Записи в касовій книзі касир здійснює у двох примірниках.

Перші, що є невідривною частиною аркуша касової книги — «Вкладні аркуші касової книги», залишаються в касовій книзі.

Другі, що є відривною частиною аркуша касової книги — «Звіт касира», є документами, за якими касири звітують щодо руху грошей у касі.

Виправлення в касовій книзі не допускаються. Але якщо уникнути їх не вдалося, то і тут задіюють підпис касира: зроблені виправлення підписує головний бухгалтер або особа, що заміщає його, та касир.

Касир щоденно в кінці робочого дня підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі на початок наступного дня і передає до бухгалтерії як звіт касира другі примірники, що є відривною частиною аркуша касової книги, з ПКО та ВКО під підпис у касовій книзі.

Для чого ми нагадуємо й так знайомі вам, шанований читачу, речі? Справа в тому, що касова книга має дуже важливе значення в оприбуткуванні готівки.

Так, згідно з п. 11 Положення № 148 оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та з оформленням їх касовими ордерами та веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі ПКО.

А якщо недійсними будуть визнані підписи касира на ПКО та в касовій книзі, то вже постає питання про оприбуткування готівки. І якщо касир на підприємстві лише один, то під загрозою можуть опинитися абсолютно всі готівкові надходження img 3.

Але хто може виявити подібні «порушення»? У тому-то й річ, що згідно з п. 47 Положення № 148 перевірки дотримання порядку ведення операцій з готівкою здійснюють органи ДФСУ відповідно до їх компетенції.

Причому контролюючий орган при проведенні перевірки згідно з п.п. 1 п. 58 Положення № 148 перевіряє виконання установою/підприємством вимог цього Положення щодо дотримання порядку ведення касової книги й оформлення операцій з приймання та видачі готівки з каси, ведення відповідних касових документів.

У разі виявлення порушень порядку ведення операцій з готівкою до порушників застосовують штрафні санкції згідно з законодавством України.

Особи, винні в порушенні порядку ведення операцій з готівкою, притягуються до відповідальності в установленому законодавством України порядку.

Ще один нюанс: під час прийняття на роботу касира з ним укладають договір про повну матеріальну відповідальність і знайомлять його під підпис з вимогами Положення № 148 (ср. ). Так ось, якщо підпис під таким договором не збігатиметься з підписом касира на інших документах (ПКО, ВКО та касовій книзі), формально можуть виникнути проблеми з притягненням касира до матеріальної відповідальності (у разі потреби). Тому подбати про правильне оформлення зміни підпису касира в інтересах самого підприємства/установи.

Зміна підпису касира: підтверджуємо документально

Як ви вже зрозуміли, підпис — це не проста позначка на папері, тому просто так узяти й змінити його «за своїм хотінням» img 4, не можна. Точніше, можна, але це може мати негативні наслідки у вигляді визнання такого підпису недійсним. І внаслідок цього недійсними можуть стати й документи, підписані співробітником з його застосуванням img 5.

Тому в разі, коли документи одного виду підписані однією й тією ж особою, але різним підписом, необхідно мати вагоме підтвердження зміни підпису особи.

Зміна підпису у зв’язку зі зміною прізвища. Одним з найпоширеніших випадків зміни підпису є зміна прізвища особи. Зазвичай, це зміна прізвища у зв’язку з офіційним взяттям шлюбу, але бувають й інші підстави. У такому разі, якщо в підписі були наявними елементи старого прізвища, логічно, що при зміні прізвища може змінитися й підпис.

Хоча ніхто й ніщо не забороняє залишити старий підпис і не примушує змінювати його у зв’язку зі зміною прізвища.

При цьому ні в паспортному столі, ні в РАЦСі підпис не фігурує окремо в жодних базах даних. Особа, яка змінила прізвище, просто ставить у паспорті новий підпис. Надалі використовувати потрібно саме такий підпис. Адже виходить, що підтверджується підпис із цієї миті тільки записом у паспорті.

Завівши новий підпис, особа, уповноважена на підписання документів на підприємстві, зобов’язана в найкоротші строки повідомити про це.

Конкретного строку при цьому не передбачено, але, вважаємо, зробити це потрібно, перш ніж підписувати перший документ новим підписом.

Підприємство ж, у свою чергу, отримавши такий сигнал img 6, зобов’язане документально підтвердити зміну підпису співробітника. Для цього йому бажано:

1) зробити копію документа, що посвідчує особу працівника (у загальному випадку — паспорти), де міститься новий зразок його підпису;

2) видати внутрішній розпорядчий документ (наказ/розпорядження), що підтверджує зміну підпису співробітника (у цьому випадку — касира);

3) повідомити про факт зміни підпису третіх осіб. У випадку з касиром доведеться подати новий зразок його підпису до банку(ів), що обслуговує(ють) підприємство.

Невідповідність зразка підпису даним у паспорті

Підпис касира не відповідає зразку в паспорті. Якими документами/наказами потрібно це оформити?

Узагалі такої ситуації, щоб уникнути проблем, краще не допускати. Адже, як ми з’ясували, отримання нового підпису особи передусім підтверджується її підписом у паспорті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі