Теми статей
Обрати теми

Скарга в ДФСУ подана вчасно, але нарахували недоїмку: як бути?

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
З 2019 року законодавець продов­жив строки для подання скарги в ДФСУ — 10 днів для її подання тепер визначаються не в календарних днях, а в робочих. Але строки для сплати грошових зобов’язань він продовжити забув… Ця колізія породила проблему, коротко описану в заголовку цього матеріалу. Далі ви можете дізнатися, як її вирішити.

Причина цієї проблеми цілком зрозуміла. Строк для подання скарги спливає пізніше (10 робочих днів), ніж строк для сплати грошових зобов’язань за податковим повідомленням-рішенням (10 календарних днів). У зв’язку з цим після закінчення граничного строку для сплати грошових зобов’язань у ДФС з’являються формальні причини для нарахування платникові недоїмки — навіть не зважаючи на те, що строк для подання скарги ще не минув. І, як показує практика, податківці цією можливістю активно користуються.

Аналогічна проблема у випадку подання позову до суду, коли ухвала про відкриття провадження надходить у ДФС пізніше за граничну дату сплати за податковим повідомленням-рішенням. Спосіб її вирішення такий же (див. нижче).

Свого часу ми повідомляли, що з урахуванням згаданої проблеми, при поданні скарги безпечніше, як і раніше, орієнтуватися на 10 календарних (а не робочих) днів*.

* Див., зокрема, статтю «Зменшуючий РК на неплатника: відстоюємо строки реєстрації» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 13).

Але, припустимо, скарга була подана пізніше, і недоїмка була нарахована. Чи є вихід?

Так, і він полягає у базовому правилі п. 56.15 ПКУ, згідно з яким скарга, подана з дотриманням строків, визначених п. 56.3 ПКУ (а це 10 робочих днів), зупиняє виконання грошових зобов’язань за податковим повідомленням-рішенням до закінчення адміністративного оскарження. Причому протягом цього строку податкові вимоги не направляються, а сума грошового зобов’язання вважається не погодженою (тобто і не належною до сплати).

Враховуючи це, якщо скарга була подана в межах 10 робочих днів і у вас є докази цього (копія скарги з відміткою канцелярії ДФСУ про отримання або, якщо скарга подавалася поштою, опис вкладення з чеком пошти), потрібно повідомити податківців про те, що сума грошових зобов’язань у податковому повідомленні-рішенні є не погодженою, а тому вони зобов’язані зняти недоїмку.

Для цього потрібно направити в ДФС лист із цією вимогою і додаванням копії доказів про подання скарги. При цьому, виходячи з нашої практики, часто було достатньо і дзвінка в ДФС. Після цього недоїмка з особового рахунку платника повинна зникнути.

Звертаємо увагу, що повідомляти про необхідність зняття недоїмки потрібно саме місцевих податківців (зазвичай, це ГУ ДФС області), а не ДФСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі