№19

Бухгалтер 911, травень, 2019/№19 Інші номери журналу ›
  • Індексація «з обтяжливими»: про неї забули, а працівник звільнений Загроза перевірок Держпраці не дає спокійно спати роботодавцям: щось обов’язкове, та знайдуть. А якщо ми ще й самі в курсі «недоліків»… Звісно, виникає бажання швидше «недоліки» ліквідувати. Але як бути, якщо порушили права працівника, який уже звільнився. Наприклад, ігнорували нарахування йому індексації. Розбираємося.
  • Звіт з ЄСВ: якщо донарахували виплати Підприємство в поточному місяці донарахувало індексацію зарплати за минулий рік. Чи потрібно у зв’язку з цим перераховувати відпускні працівникам? Як відобразити донараховані суми у Звіті з ЄСВ за працюючими і вже звільненими працівниками? Зараз якраз і розберемося із цим питанням.
  • УР до перевіреного періоду: чи бути повторній перевірці Підприємством не було показано податкового кредиту з ПДВ на підставі митної декларації (МД). Минуло більше року. Чи можна зараз подати УР і до­включити податковий кредит, якщо уточнюваний період уже перевірявся податківцями? Чи буде в цьому випадку позапланова перевірка? Якщо буде, то буде вона стосуватися тільки уточнених показників чи може порушувати й інші питання?
  • Працівник придбав товари для підприємства «за свої»… Наступна серія «У черговий раз» тему кредитового підзвіту ми обговорювали зовсім нещодавно*. Зараз новий інформаційний привід — Мінфін наказом від 26.04.2019 р. № 181 затвердив узагальнюючу податкову консультацію із цього питання. Тож доведеться повернутися до цієї теми ще раз.
  • Порядки ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО: новий рівень На новий рівень обіцяють ви­йти процеси реєстрації, перереєстрації, скасування реєстрації та опломбування РРО. Принаймні для цього створено всі необхідні передумови: Мінфін затвердив Порядок ведення реєстру екземплярів РРО та Порядок ведення реєстру ЦСО. Подробиці — у нашій статті!
  • «Мінус» утворився в результаті повернення передоплати: чи бути БВ? Ситуація. Через повернення покупцеві передоплати постачальник відкоригував (зменшив) податкові зобов’язання, що призвело до появи від’ємного значення («мінуса») в поточній декларації з ПДВ. Як бути з таким «мінусом»? Чи можна заявити його до бюджетного відшкодування (БВ)?
  • Заплатили вчасно за УР: звідки недоплата? Ситуація. Здали уточнюючий розрахунок (УР) до декларації з ПДВ, яким збільшили зобов’язання з ПДВ до сплати (зменшили податковий кредит). Чи правильно ми все заплатили: «самоштраф» 3 % — на бюджетний рахунок, а недоїмку — на електронний? В Електронному кабінеті висить недоїмка, а сума немала.
  • Якщо бухгалтер виконує функції кадровика Якщо підприємство не може дозволити собі мати в штаті інспектора з кадрів, зазвичай, його обов’язки «вішають» на бухгалтера. Як оформити такі обов’язки, щоб і документи були в порядку і перевіряючі не чіплялися? Зараз усе розповімо.
  • Ліквідувався кредитор: наслідки для боржника «Що винен — віддати повинен» — свідчить старе прислів’я. Але іноді трапляється, що цей бажаний для кредитора та відповідальний для боржника момент розплати не настає. Одна з причин — ліквідація підприємства-кредитора. Яка облікова доля заборгованості перед ліквідованим підприємством? І які податкові наслідки чекають на боржника, що не розплатився за рахунками? Про це й поговоримо.
  • Як розрахувати відпускні, якщо в працівника режим неповного робочого часу Якщо у вас є працівники, які працюють у режимі неповного робочого часу, то при розрахунку їм відпускних потрібно пам’ятати про деякі нюанси. Коротко і на прикладах про це розповімо у статті.
  • Виправляємо помилки в ЄСВ-звіті: ситуації Помилки в ЄСВ-звітності можуть згодом обернутися неприємностями як для роботодавця, так і для застрахованої особи. Тому їх потрібно виправляти. У цій статті розглянемо декілька ситуацій з практики.
  • Заповнення СО2 додатка: нова версія Як же це в стилі фіскалів надавати роз’яснення з приводу заповнен­ня податкової звітності, коли ось-ось закінчуються граничні строки її подання! Так сталося і з декларацією з екологічного податку в частині викидів вуглекислого газу в атмосферне повітря. Точніше, в роз’ясненнях із категорії 120.05 ЗІР податківці запропонували новий варіант* заповнення окремого додатка 1, присвяченого таким викидам.
  • Скарга в ДФСУ подана вчасно, але нарахували недоїмку: як бути? З 2019 року законодавець продов­жив строки для подання скарги в ДФСУ — 10 днів для її подання тепер визначаються не в календарних днях, а в робочих. Але строки для сплати грошових зобов’язань він продовжити забув… Ця колізія породила проблему, коротко описану в заголовку цього матеріалу. Далі ви можете дізнатися, як її вирішити.
  • Дивишся в Книгу, бачиш… обліково-витратні запитання ФОП на ЗС Як правильно заповнити графу 6 «Сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» Книги обліку доходів і витрат (далі — Книга ОДВ)? За якою вартістю списувати запаси? Як бути, якщо «пробігли» тільки оплати? Як бути, якщо аванс отримано, а витрати не оплачено? Чи є взаємозв’язок з ПДВ-обліком? Розбираємося.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі