Теми статей
Обрати теми

«Компенсуючі» ПЗ, якщо «своєчасна» ПН отримана із запізненням

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. За придбанням, яке призначене для негосподарського використання, постачальник зареєстрував податкову накладну (ПН) 15-го числа наступного місяця (в останній граничний день). До нас така ПН потрапила тільки о 21:00, і ми не зареєстрували «компенсуючу» ПН. У такому разі «компенсуючу» ПН складати наступним місяцем і податковий кредит показувати наступним місяцем?

Відразу зазначимо: п. 198.5 ПКУ не встановлює залежності нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань (ПЗ) від факту формування податкового кредиту (ПК). Але з п.п. 14.1.191 ПКУ (визначення постачання), у п.п. «в» якого якраз і говориться про випадки нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ, випливає, що нараховувати «компенсуючі» ПЗ потрібно тільки в тому випадку, якщо «платник податку мав право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту».

Зверніть увагу: не відобразив ПК, а саме мав право на ПК.

У нашій ситуації ПН, незважаючи на те, що вона була зареєстрована граничним днем і отримана покупцем уже після 21:00, є своєчасно зареєстрованою. А отже, право на ПК у платника з’явилося вже в періоді складання ПН. Тому і відкладати нарахування «компенсуючих» ПЗ у цьому випадку на наступний період штрафонебезпечно.

Але чи можна якось законно відтягнути нарахування «компенсуючих» ПЗ? Тут усе залежить від того, відомо чи ні про неоподатковуване/негосподарське використання вже при їх придбанні. Так, п. 198.5 ПКУ говорить, що «компенсуючі» ПЗ нараховуються, якщо товари /послуги/необоротні активи (1) призначені для використання або (2) починають використовуватися в неоподатковуваних/пільгових/негосподарських операціях. Розуміти цю норму потрібно так:

якщо про неоподатковуваний/негосподарський статус використання товарів/послуг відомо вже при придбанні, то орієнтуємося на період першої події з придбання;

якщо про таке їх використання не було відомо при придбанні і в таких операціях вони стали використовуватися з часом, то орієнтуємося на період початку фактичного використання товарів/послуг/необоротних активів у неоподатковуваних операціях.

Отже, якщо не можна все представити в тому світлі, що справу маємо з другим варіантом, від нарахування ПЗ «період у період» нікуди не подітися.

В описаній ситуації покупець мало того що до останнього не знає, чи буде вчасно зареєстрована ПН і чи потрібно йому нараховувати «компенсуючі» ПЗ, так ще навіть за бажання їх нарахувати заздалегідь, не може виконати вимогу про зазначення в «самозведеній» ПН у гр. 2 таблиці Б реквізитів ПН (дати і порядкового номера), на підставі яких нараховувалися «компенсуючі» ПЗ. У такому випадку, за можливості, можна з’ясувати ці реквізити в постачальника або вписати в «компенсуючу» «самозведену» ПН реквізити первинного документа замість реквізитів ПН.

А потім можна зробити «нульовий» РК до такої ПН (будь-якою датою) і просто замінити номенклатуру (змінити реквізити первинного документа на реквізити ПН).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі