Теми статей
Обрати теми

Не відмовилися від КОРО? Привіт від НБУ і Ко

Сумцова Ольга, податковий експерт
НБУ в листі від 25.04.2019 р. № 50-0006/22839 озвучив свою позицію з приводу того, чи обов’язково робити записи про щоденну виручку в КОРО (якщо ця Книга використовується) відокремленим підрозділам, які ведуть розрахунки через РРО, але при цьому не ведуть касової книги. Позиція гнітюча. Особливо на тлі того, що раніше в подібному ключі вже висловлювалися фіскали. Розбираємося.

З 15.02.2019 р. після чергових удосконалень Положення № 148* для відокремлених підрозділів з РРО без (!) касової книги оприбуткуванням готівки вважається 1) забезпечення зберігання щоденних Z-звітів в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ (1095 днів) і 2) внесення інформації згідно із Z-звітами до відповідних книг обліку (КОРО — у разі її використання).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Сум’яття виникло якраз із приводу умови 2. Адже з 01.10.2018 р. згідно з п. 6 гл. 4 розд. II Порядку № 547** використання КОРО не передбачає здійснення в ній записів на підставі щоденних Z-звітів. У КОРО (якщо вона використовується) повинні робитися записи тільки у випадку виходу з ладу РРО/відключення електроенергії. У цьому контексті ми б і розуміли виконання умови 2.

** Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Але незважаючи на це, фіскали, зокрема в листі від 05.03.2019 р. № 904/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, вказали на те, що якщо суб’єкт господарювання використовує КОРО (тобто не відмовився від її використання), то він повинен робити записи в КОРО про суми щоденної виручки згідно із Z-звітами. Інакше готівка вважатиметься неоприбуткованою img 1.

Що сумно — підтримує фіскалів у цьому питанні й НБУ. Так, у листі НБУ від 25.04.2019 р. № 50-0006/22839 сказано «на нашу думку, у випадку реєстрації КОРО на РРО інформація згідно з фіскальними звітними чеками має заноситися до КОРО».

Таке «роз’яснення» НБУ — підтримка для фіскалів у їх прагненні не визнавати готівку оприбуткованою, якщо відокремлений підрозділ без касової книги використовує КОРО, але в ній немає інформації про щоденну виручку.

Тому якщо ви не відмовилися від КОРО, але після лютневих змін до Положення № 148 не вносили до неї записи згідно зі щоденними Z-звітами, краще перестрахуватися і зробити їх зараз.

Знову ж таки, щоб не вивіряти долю, на майбутнє краще взагалі відмовитися від КОРО. Для цього потрібно:

Можливість відмовитися від КОРО з’явилася з 01.10.2018 р. і стосується КОРО, зареєстрованих на РРО (це якраз випадок, що цікавить нас).

1) видати наказ по підприємству з таким формулюванням: «прийнято рішення не проводити розрахункові операції при поломці РРО/відключенні електроенергії до підключення резервного РРО або до моменту ввімкнення електроенергії»;

Тобто в такі періоди часу розрахунки з покупцями/замовниками в готівковій формі або із застосуванням платіжних карток проводити не можна!

2) подати заяву фіскалам (форма № 2-КОРО), додавши до неї вищеназваний наказ по підприємству.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі