Теми статей
Обрати теми

Закон про українську мову: до чого готуватися бізнес-середовищу?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Новий Закон* викликав бурхливі дискусії в діловій громадськості… Але зараз поговоримо не про це, а про те, як бізнесу зустрічати цей документ. А це, як ви переконаєтеся, вимагатиме певних зусиль, витрати часу та фінансових ресурсів. Принаймні тим, хто раніше не ставив українську мову в пріоритет. Звернемо увагу на важливий елемент Закону — санкції за порушення в цій сфері.

* Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 р. № 2704-VIII (далі — Закон).

Розпочнемо з того, що 15.05.2019 р. цей Закон був підписаний Президентом, а 16.05.2019 р. його текст з’явився на офіційному сайті газети ВРУ «Голос України» (http://www.golos.com.ua/article/317062).

Закон набере чинності через два місяці з дня його опублікування. Але низка норм, зазначених у Прикінцевих та перехідних положеннях, «побіжить» пізніше цього строку.

Що стосується «звичайних» підприємств? Річ у тому, що більшість норм нового Закону стосуватимуться органів державної влади та місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій державної та комунальної форм власності (і схожих до них).

Але «зачеплять» нововведення й звичайні підприємства, установи та організації.

Особливу увагу слід звернути на ст. 30 Закону, яка регулює застосування української мови у сфері обслуговування споживачів.

Норми цієї статті розпочнуть діяти лише через 18 місяців з дня набрання чинності Законом, тобто вже у 2021 році.

Так, буде встановлено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. І тільки на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізособи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів, будуть зобов’язані обслуговувати та надавати інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. При цьому така інформація може дублюватися іншими мовами.

Зареєстровані в Україні суб’єкти електронної комерції під час своєї діяльності та в разі поширення комерційного електронного повідомлення зобов’язані будуть забезпечити надання всієї інформації, визначеної Законом № 675**, у тому числі щодо предмета електронного договору, державною мовою.

** Закон України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 р. № 675-VIII.

Інформація про товари та послуги на території України повинна буде надаватись українською мовою.

Виробники (виконавці, продавці) всіх форм власності будуть зобов’язані надавати споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги державною мовою. Причому така інформація може дублюватися будь-якою іншою мовою.

Саме дублюватися, тобто обсяг інформації іноземною мовою не має бути більшим, ніж українською.

Вказана інформація про вироби (товари), роботи чи послуги буде доводитися до відома споживача в порядку, у спосіб та в обсязі, що визначені Законом про захист прав споживачів.

В інформації про вироби (товари), роботи чи послуги, наданій державною мовою, допускається використання слів, скорочень, абревіатур та позначень англійською (ср. )мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів.

У випадку якщо, крім державної мови, інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, згідно з ч. 8 ст. 30 Закону змістовне наповнення та обсяг інформації про товари і послуги державною мовою не можуть бути меншими за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом про захист прав споживачів.

Нічого дивного, що торкнуться зміни й реклами. Мовою реклами згідно зі ст. 32 Закону в Україні є державна мова. Згідно з ч. 3 цієї ж статті мовою реклами на телебаченні та радіо є державна мова. Але норми цієї статті розпочнуть діяти через 6 місяців з дня набрання чинності самим Законом.

Слід звернути увагу також на вимоги ст. 27 Закону, що встановлює правила використання української мови у сфері призначених для користувача інтерфейсів комп’ютерних програм і веб-сайтів.

Інтернет-представництва*** суб’єктів господарювання, що реалізують товари та послуги в Україні та зареєстровані в Україні, повинні будуть виконуватися українською мовою. Поряд з версією інтернет-представництв, виконаних державною мовою, можуть існувати версії іншими мовами. Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати за обсягом і змістом не менше інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні.

*** У тому числі веб-сайти, веб-сторінки в соціальних мережах.

Але ці правила розпочнуть діяти тільки через 3 роки з дня набрання чинності обговорюваним Законом.

А судді хто img 1? Контролювати дотримання законодавства про державну мову буде Уповноважений із захисту державної мови (регулюванню діяльності якого в Законі присвячений розд. VIII).

Саме йому (чи його представнику) особи, щодо яких будуть порушені вимоги Закону, зможуть поскаржитися. Зробити вони це зможуть як у паперовій, так і в електронній формі.

Причому в останньому випадку застосування підпису не потрібно. Достатньо зазначити адресу електронної пошти, на яку заявнику може бути направлена відповідь****.

**** Або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Наприклад, номер телефону.

Уповноважений буде наділений і каральними функціями. При цьому при виявленні першого порушення (на підставі скарги або за власною ініціативою) особі, яка допустила його, буде оголошено попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів з дати складання акта.

І тільки за повторне протягом року порушення вимог Закону Уповноважений зможе накласти штраф. Його розмір — від 300 до 400 нмдг (5100 — 6800 грн.). Але приступити до своїх каральних повноважень Уповноважений зможе тільки через шість місяців з дня його призначення (згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями Закону).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі