Теми статей
Обрати теми

Експорт низки робіт і послуг — поза зоною доступу валютного нагляду

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Повернула все «на круги своя» і навіть перевиконала програму постанова № 67*. Про що йдеться — читайте далі.

* Постанова Правління НБУ «Про встановлення винятків та (або) особливостей запровадження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 14.05.2019 р. № 67.

Ідеться про граничні строки для ЗЕД-розрахунків з п. 21 Положення № 5**. З 07.02.2019 р. вони становлять 365 днів***. Причому із зазначеної дати під валютний нагляд потрапили й послуги, які резидент надавав нерезиденту. За винятком, звісно, операцій на незначні суми, які звільняються від валютного нагляду на підставі п.п. 1 п. 22 Положення № 5.

** Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

*** Стаття «Валютне регулювання на новий лад: питання на тему» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 7).

Але… на щастя експортерів послуг, для них усе повернулося «на круги своя».

Головна «дійова особа» — постанова № 67. Вона набрала чинності 16.05.2019 р. Із зазначеної дати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів згідно з п.п. 5 п. 1 постанови № 67 не поширюються на послуги, роботи (крім транспортних і страхових послуг та/або робіт), права інтелектуальної власності та (або) інші немайнові права, що експортуються.

Виходить, з 16.05.2019 р. ці строки поширюються тільки на експорт та імпорт товарів, а також експорт транспортних і страхових послуг та/або робіт.

І це навіть краще, ніж було до 07.02.2019 р. img 1!

Адже, по-перше, до зазначеної дати не піддавався img 2 валютному нагляду експорт прав інтелектуальної власності, авторських і суміжних прав. Тепер же з-під контролю виведено експорт будь-яких немайнових прав!

По-друге, тепер зазначено, що випадає з-під валютного контролю експорт не лише послуг, але й робіт. Раніше ж за умовчанням вони підлягали моніторингу.

По-третє, виведений з-під валютного контролю також ряд інших ЗЕД-операцій. Вони перелічені в пп. 1 — 4 та 6 п. 1 постанови № 67.

Спрямовані вони на забезпечення обороноздатності, належного доступу до медичних послуг і розвиток авіаційно-космічного будівництва.

Як роз’яснював у подібній ситуації НБУ, послаблюючі норми мають зворотну силу (лист від 07.02.2017 р. № 40-0005/9793). Тому вважаємо, що й у цьому випадку з 16.05.2019 р. звільнятися від валютного нагляду повинні не лише операції з експорту послуг/робіт, які мали місце після цієї дати, але й більш ранні, поставлені на контроль, але за якими станом на 16.05.2019 р. не були перевищені допустимі строки.

Але перехідних норм НБУ у своїй постанові не передбачив...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі