Теми статей
Обрати теми

Чи може ФОП купувати алкоголь у супермаркеті для подальшої реалізації?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
ФОП-загальносистемник — платник ПДВ придбав алкогольні напої в супермаркеті «МЕТРО» для реалізації у власному барі. З документів — тільки фіскальний чек РРО і податкова накладна. У чеку зазначена вартість алкоголю, ПДВ — 20 % і акциз — 5 %. Як правильно відобразити сплачений акциз у Книзі: як окремі витрати чи включити до вартості алкоголю?

Наявність у чеку 5 %-го акцизу свідчить про те, що алкоголь був проданий ФОП як роздрібному покупцеві для власного (некомерційного) споживання (п.п. 215.3.10 ПКУ). У зв’язку із цим виникає запитання: чи має право ФОП використати такий алкоголь у своїй госпдіяльності, зокрема, для подальшого перепродажу?

Пункт 8 Правил № 854* забороняє роздрібному торговцеві приймати для продажу і зберігання алкогольні напої від госпсуб’єктів, у яких немає ліцензії на виробництво, імпорт або оптову торгівлю алкогольними напоями. Як показує практика, не в усіх супермаркетів така ліцензія є (хоча в супермаркетів «МЕТРО» зазвичай вона є). Але що буде, якщо цю заборону буде проігноровано?

* Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджені постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854.

Матимемо факт порушення правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Водночас таке порушення не формує склад проступку зі ст. 156 КпАП. Його можна вписати хіба що до складу «загального» проступку з ч. 1 ст. 155 КпАП. Але це вже не компетенція податківців плюс діє 2-місячний строк давності зі ст. 38 КпАП. Тож — малоймовірно img 1. Основний Закон № 481** санкцій за цей вчинок теж не передбачає.

** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

До анулювання ліцензії таке порушення також не призводить.

Щоправда, є ризик застосування інших штрафів. У консультації з категорії 115.06 ЗІР (була чинною до 01.07.2019 р.) за продаж алкогольних напоїв, на придбання яких відсутні супровідні документи (видаткові накладні і ТТН), фіскали «шиють»:

— штраф за ст. 20 Закону про РРО у розмірі подвійної вартості неврахованих товарів за цінами реалізації, але не менше 170 грн.;

— штраф за п. 121.1 ПКУ за незабезпечення зберігання первинних та інших документів у сумі 510 грн.

Щоб уникнути цих штрафів, можна оформити купівлю алкоголю в супермаркеті через підзвіт. Нехай ФОП/його працівник складе Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (за формою наказу Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841), і додасть до нього чек РРО. Оприбуткування алкоголю оформіть відповідною накладною. Так ви документально підтвердите купівлю алкоголю.

Тепер про облік витрат ФОП-загальносистемника. Акцизний податок до витрат не належить (п.п. 177.4.3 ПКУ). Податківці також роз’яснюють, що суми «роздрібного» акцизу не включаються ані до доходів, ані до витрат ФОП-загальносистемника. Тому в Книзі обліку доходів і витрат вони не відображаються (див. категорію 104.08 ЗІР).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі