Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо зарплату «до копійки» без дрібних монет

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Своєчасна і в повному обсязі виплата заробітної плати — святий обов’язок кожного роботодавця. Тому всі бухгалтери вже давно звикли виплачувати зар­плату, як то кажуть, «до копійки», щоб жодних зарплатних боргів не було. Але з 1 жовтня 2019 року Нацбанк вилучає з готівкового обігу монети дрібних номіналів. І як тепер виплачувати зарплату «в повному обсязі»? Оскільки офіційних рекомендацій із цього приводу поки що немає, ми пропонуємо вам скористатися нашими підказками.

«Готівкові» зміни

Ще минулого року НБУ взяв курс на оптимізацію готівкового обігу і припинив чеканити монети номіналами 1, 2, 5, 25 копійок (постанова № 25*).

* Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

Хоча ці монети продовжували використовуватися в обігу, «про всяк випадок» НБУ ввів із 1 липня 2018 року правила округлення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) (п. 4 постанови № 25).

Цього року Нацбанк продовжив готівкову оптимізацію — прийняв постанову № 82**, якою передбачено, зокрема, що з 1 жовтня 2019 року монети номіналами 1, 2 і 5 копійок перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою. А ось монети номіналом 25 копійок перебувають в обігу до прийняття окремого рішення Правління НБУ про їх вилучення.

** Постанова Правління НБУ «Про вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів» від 20.06.2019 р. № 82.

Наслідки «готівкової» оптимізації

Усі юрособи незалежно від організаційно-правової форми і форми власності (крім банків), відокремлені підрозділи юросіб, а також підприємці повинні:

— з 1 жовтня 2019 року припинити приймати монети номіналами 1, 2 і 5 копійок за всіма видами готівкових операцій;

— до 18 жовтня 2019 року здати залишки монет номіналами 1, 2 і 5 копійок до кас банків України для зарахування на рахунки;

— проводити округлення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) за правилами, встановленими постановою № 25.

Фізособи можуть безоплатно обміняти монети номіналами 1, 2 і 5 копійок на монети і банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам: до 30 вересня 2020 року — в усіх банках України; до 30 вересня 2022 року — у НБУ та уповноважених банках.

Як же виплачувати заробітну плату без дрібних монет? На жаль, у постанові № 82, так само, як і в торішній постанові № 25, нічого не сказано про те, як виплачувати заробітну плату без дрібних монет у готівковій формі.

Але для комерційних підприємств це питання вкрай актуальне, адже зарплату за вересень вони виплачують своїм працівникам у жовтні, коли дрібні копійки вже не використовуватимуться в обігу.

Дуже сподіваємося, що НБУ незабаром роз’яснить це питання. А поки що самостійно шукатимемо варіанти виплати зарплати з 1 жовтня 2019 року.

Варіант 1. Безготівковий

Хоча дрібні монети і вилучаються з готівкового обігу, але їх безготівкові «двійники» продовжують використовуватися. Тому якщо ви йдете в ногу з часом і вже виплачуєте заробітну плату в безготівковій формі, то подальша інформація цієї статті вам буде нецікавою. Ви можете спокійно переходити до наступного матеріалу.

Іншим роботодавцям, про всяк випадок, нагадаємо про ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці, яка дозволяє за особистою письмовою згодою працівника виплачувати заробітну плату через установи банків, поштовими переказами на зазначений ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Тому можливість виплати зарплати в безготівковій формі є.

Але! Майте на увазі, що примусово (за наказом керівника) перевести всіх працівників на безготівкову виплату зарплати не можна. Для цього потрібна заява (згода) кожного працівника.

Варіант 2. Комбінований

Якщо хтось із ваших працівників хоче отримувати зарплату готівкою, мовляв, так надійніше, чи, може, ваше підприємство (установа) перебуває в населеному пункті, в якому немає банків (банкоматів), то можна застосувати комбіновану форму виплати зарплати. Чинне законодавство цього не забороняє.

Для цього потрібно вмовити всіх працівників отримати зарплатні банківські картки. Але виплачувати зарплату ви можете таким чином: частину зарплати, як і раніше, виплачувати готівкою в касі, а частину — на картковий рахунок у банку. Наприклад: суму цілих гривень і суму копійок, кратну 10 копійкам, — готівкою; залишок (суму копійок, яка менше 10 копійок) — у безготівковій формі (на картковий рахунок у банку).

Таким чином, ви і зарплату виплатите повністю, і ваші працівники «не постраждають».

Варіант 3. Готівковий

Бувають украй «важкі» випадки, коли ваш працівник принципово не хоче оформляти картковий рахунок у банку. Чи то через якісь забобони, чи то не довіряє банку. Але результат один — виплатити суму копійок у безготівковій формі ви не можете.

Не впадайте у відчай! Ми підкажемо, як вийти з такої ситуації.

Для цього ще раз переглянемо Закон про оплату праці. Там знаходимо ст. 23, у якій зазначено, що заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується в грошових знаках, що мають законний обіг на території України.

Тобто роботодавець зобов’язаний виплатити заробітну плату в грошових одиницях, які є в обігу.

Оскільки дрібні копійки з 1 жовтня 2019 року вилучаються з обігу (не є засобом платежу), то виплатити готівкою частину зарплати менше 10 копійок роботодавець не може ні технічно, ні юридично.

А раз так, то, на наше переконання, якщо роботодавець виплатить тільки ту частину зарплати, яка є кратною 10 копійкам, і вийде залишок, який видати неможливо, то це не буде порушенням чинного законодавства.

Вини роботодавця в тому, що він не може виплатити 5 копійок працівникові, який не погодився на безготівкову форму виплати зарплати, немає.

Враховуючи те, що зарплата може бути нарахована в сумі, яка містить декілька копійок, роботодавець повинен «трансформувати» її в суму, що відповідає грошовим знакам, які є в обігу на території України. Як це зробити? На наш погляд, дрібні копійки потрібно залишити до кращих часів (на наступний місяць), а зарплату виплатити в сумі, кратній 10 копійкам (див. рисунок нижче).

img 1

Виплата зарплати в готівковій формі без дрібних копійок

«Копійчані» залишки невиплаченої зарплати (менше 10 копійок) роботодавець приплюсує до суми заробітної плати, яку потрібно буде виплатити в наступному місяці.

Попереджаємо вас! Не «малюйте» в касових документах (відомостях на виплату готівки або видаткових касових ордерах) суму з дрібними копійками, які ви не можете видати. Навіть якщо працівник розпишеться в тому, що він отримав «7 копійок», очевидно, що такий документ не відповідає реальній операції. А раз так, то його можна вважати підробним, а це вже кримінал.

Тому щоб не накликати на себе ще більшу біду, краще відмовитися від такого варіанта заповнення видаткових касових документів.

Чи можна округлювати суму зарплати?

Варіант з округленням суми заробітної плати до найближчих 10 копійок у порядку, передбаченому постановою № 25 (див. вище), ми б теж не порекомендували застосовувати.

По-перше, там установлені правила округлення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги). Про можливість застосування їх при виплаті зарплати там нічого не сказано.

По-друге, до суми заробітної плати, яка виплачується працівникові, «прив’язані» суми ПДФО, військового збору та ЄСВ. Якщо якийсь із цих платежів виявиться заниженим, то податківці можуть вас оштрафувати.

По-третє, округлення в менший бік призводить до того, що працівник назавжди втрачає суми від 1 до 4 копійок. А це може стати приводом для претензій дуже прискіпливого працівника.

Тому ми рекомендуємо уникати округлення суми зарплати.

А на завершення зазначимо, що вже сьогодні Нацбанк надав банкам право округлювати суми касових операцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі