Теми статей
Обрати теми

«Злив» ЄСВ-звітності в ПДФО/ВЗ/ЄП-звітність: подробиці

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Об’єднаній ЄСВ/ПДФО/ВЗ/ЄП-звітності — бути! Підписано закони України: від 19.09.2019 р. № 115-IX та № 116-IX. Але тільки ось «пощупати» плоди спрощення ми зможемо ну дуже не скоро. Зміни набирають чинності з 01.01.2021 р.

Єдина звітність з ЄСВ і ПДФО/ВЗ

Для податкових агентів. Ідеться про «гібрид» сьогоднішніх ф. № 1ДФ і Звіту з ЄСВ за ф. № Д4. Новий вид звітності називатиметься так:

«Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску».

У ньому потрібно буде зазначати відомості про суми утриманого ПДФО, ВЗ і нарахованого ЄСВ.

Подавати звіт будемо до контролюючого органу за основним місцем обліку щоквартально (тобто протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу), але з розбиттям за місяцями.

Проектна версія передбачала щомісячне подання, але в підсумковому тексті Закону бачимо саме щоквартальне подання img 1.

Для ФОП-загальносистемників. Ідеться про «гібрид» сьогоднішніх податкової декларації про майновий стан і доходи та ЄСВ-звіту за ф. № Д5. Відомості про суми ЄСВ, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності, ця категорія платників зазначатиме в річній (!) декларації про доходи. Нагадаємо: її подають не пізніше 9 лютого наступного року.

Єдина звітність з ЄСВ і ЄП

Ідеться про «гібрид» сьогоднішніх декларації платника єдиного податку — ФОП і ЄСВ-звіту за ф. № Д5.

ФОП, які працюють у складі груп 1 і 2 ЄП, зазначатимуть відомості про нарахований і сплачений ЄСВ «за себе» в ЄП-декларації, що складається за підсумками звітного року.

Для ФОП-ЄП групи 3 залишиться колишня (квартальна) періодичність подання ЄП-декларації. Але дані про нарахований і сплачений ЄСВ вони відображатимуть тільки в ЄП-декларації за IV квартал.

Штрафи

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ (у складі ПДФО/ВЗ-звіту) накладатимуть штрафи за ст. 119 ПКУ. Ця стаття підкоригована і встановлює відповідальність за неподання, подання з порушенням установленого строку, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками ПДФО/ВЗ/ЄСВ-звітності, якщо такі відомості та помилки призвели до зменшення податкових зобов’язань платника, зменшення сум ЄСВ та/або зміни платника податку (застрахованої особи).

Якщо помилка призвела до збільшення відображених у звітності сум ПДФО/ВЗ/ЄСВ або не вплинула на сумові показники (крім зміни платника ПДФО, застрахованої особи), штрафи за п. 119.2 ПКУ застосовуватися не будуть.

Усі вищезгадані зміни запрацюють з 01.01.2021 р. А поки що в чиновників є час, щоб привести у відповідність підзаконні нормативні акти, зокрема, розробити нову форму Податкового розрахунку і затвердити оновлені форми ЄП-декларацій, декларації про майновий стан і доходи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі