Теми статей
Обрати теми

Електронний ПДВ-рахунок у стандарті IBAN VS ліміт реєстрації

Сумцова Ольга, податковий експерт
У світлі переведення банківських рахунків на стандарт IBAN у платників ПДВ з’явилися побоювання стосовно того, що відбуватиметься з електронним ПДВ-рахунком. Чи буде це новий ПДВ-рахунок (і якщо буде, то «з коли»)? Чи не зникне ліміт реєстрації? Спробуємо розібратися в цих питаннях.

За інформацією Держказначейства реквізити чинних рахунків у системі СЕА ПДВ планують змінити під формат IBAN з 10.10.2019 р. Реквізити змінених ПДВ-рахунків будуть доведені ДФСУ до відома платників податків після 10.10.2019 р. (очевидно, починаючи із цієї дати їх можна буде побачити і в електронному кабінеті платника).

При цьому НБУ постановою від 26.09.2019 р. № 118 продовжив «перехідний» період для застосування IBAN до 12 січня 2020 року включно. Тому період з 10.10.2019 р. по 12.01.2020 р. буде «перехідним» для ПДВ-рахунку (тобто можна буде перераховувати грошові кошти на ПДВ-рахунок з використанням як «старих», так і «нових» реквізитів ПДВ-рахунку). Те, що для ПДВ-рахунків буде діяти «перехідний» період, підтверджує й Держказначейство*.

* https://www.treasury.gov.ua/ua/news/do-uvagi-platnikiv-pdv-akciznogo-podatku-ta-pidpriyemstv-subyektiv-zed.

Тепер перейдемо до побоювань платників. Вважаємо, що побоюватися про залишки коштів на ПДВ-рахунку і втрату регліміту не варто.

Так, відповідно до Порядку № 569** (пп. 7, 27) при закритті ПДВ-рахунку залишок коштів на ньому перераховується до бюджету, з подальшим поверненням цих коштів за стандартною процедурою (ст. 43 ПКУ). Але згідно з усе тим же згаданим вище Порядком ПДВ-рахунок може закриватися тільки при анулюванні реєстрації платника ПДВ.

** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою НБУ від 16.10.2014 р. № 569.

Тому вважаємо, ніхто залишки коштів на ПДВ-рахунках чіпати не буде.

Адже маємо справу не з анулюванням/відновленням ПДВ-реєстрації.

Стан регліміту теж не повинен змінитися. «Формула» для розрахунку регліміту (усі його складові) «не обнуляється». Для цього немає жодних підстав. А отже, з лімітом нічого не повинно статися.

Зверніть увагу й на такий момент. Платники ПДВ, заявляючи в серпневій декларації з ПДВ бюджетне відшкодування, зіткнулися з проблемою: як зазначати реквізити банківського рахунку, на який потрібно перерахувати відшкодування: у старому форматі чи у форматі IBAN? Як при зазначенні реквізитів рахунку в старому форматі, так і при зазначенні реквізитів у новому форматі декларація приймалася із зауваженнями про те, що рахунок зазначений неправильно (на практиці деякі платники подавали одночасно два додатки Д4: як зі старими, так і з новими реквізитами рахунку).

На сьогодні в ЗІР (категорія 101.25) є роз’яснення, в якому зазначено, що якщо банк платникові вже «перевів» рахунок у стандарт IBAN, то в додатку Д4 декларації з ПДВ потрібно зазначати реквізити рахунку за стандартом IBAN (поле МФО при цьому не заповнюється).

З 01.10.2019 р. впроваджуються нові рахунки для сплати податків і зборів/ЄСВ у зв’язку з їх відкриттям відповідно до вимог стандарту IBAN. Зверніть увагу, що це нові рахунки, тому вже починаючи з 01.10.2019 р. слід перераховувати податки тільки на ці рахунки («перехідного» періоду немає).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі