Теми статей
Обрати теми

Працюєте з ФОП з непідконтрольної території? Не забудьте утримати ПДФО і ВЗ

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Як і раніше, працює таке правило: якщо податковий агент (підприємець або юрособа) виплачує дохід підприємцеві, зареєстрованому на тимчасово окупованій території, він зобов’язаний утримати ПДФО і ВЗ. Як же перевірити, де зареєстрований ваш постачальник і чи є ця територія окупованою? Як оформити таку виплату? Чи потрібно нараховувати ЄСВ? Усі нюанси — прямо зараз.

Де сказано, що потрібно утримувати ПДФО і ВЗ?

Таке правило встановлене в п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ:

«Під час нарахування (виплати) фізичним особам — підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія пункту 177.8 статті 177 цього Кодексу».

Оскільки «паровозиком» до ПДФО завжди йде ВЗ, його в такому разі теж потрібно утримувати img 1 (п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, категорія 132.02 ЗІР).

З якої дати запрацювало це правило?

Правило застосовується з 01.01.2017 р. При цьому навіть якщо дохід був нарахований до 01.01.2017 р., а виплачується зараз, жодних винятків немає, вважають податківці: ПДФО і ВЗ усе одно сплатити потрібно (категорія 103.02 ЗІР).

Як перевірити, де зареєстрований ФОП-постачальник?

Можна подивитися цю інформацію в його виписці/витягу з ЄДР або перевірити дані щодо нього на сайті Мін’юсту за посиланням: usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch.

При цьому дивимося на інформацію в полі «Місце проживання».

Принаймні такий підхід податківців.

А якщо податковий агент здійснює виплату підприємцеві з пропискою з тимчасово окупованої території, але який належним чином виконує свої податкові обов’язки на території України? Є судові рішення, де суд ставав на бік податкових агентів (рішення Донецького окружного адмінсуду від 18.06.2019 р. у справі № 200/6314/19-а//reyestr.court.gov.ua/Review/82866371; рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду від 12.11.2018 р. № 0440/5807/18//reyestr.court.gov.ua/Review/78117089). Але повторити цей успіх, як уявляється, не кожному вдасться img 2.

Тому якщо підприємець перереєструвався на підконтрольній території, відповідно податківці за новим місцем проживання автоматично взяли його на облік після отримання інформації від держреєстратора (п. 10.1 Порядку № 1588*), ПДФО і ВЗ при виплаті можна не утримувати.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Проте якщо підприємець не перереєструвався, з нього доведеться утримувати ПДФО і ВЗ img 3. Навіть якщо він належним чином виконує свої податкові обов’язки до «підконтрольної» податкової інспекції.

Важливо! Місце, де підприємець фактично здійснює свою діяльність, ролі не відіграє. Важливе саме місце проживання.

Яка територія — тимчасово окупована?

Це деякі території Донецької і Луганської областей, зазначені в додатку 1 до розпорядження 1085-р**.

** Розпорядження КМУ «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» від 07.11.2014 р. № 1085-р.

Тимчасово окупованою територією є також Крим і Севастопольст. 3 Закону № 1207***. Згідно з п. 5.3 Закону № 1636**** фізособа, яка має податкову адресу (місце проживання) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюється з метою оподаткування до нерезидентів. Відповідно при виплаті доходу ФОП із такою пропискою потрібно утримати ПДФО і ВЗ (п.п. 170.10.3 ПКУ).

*** Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 р. № 1207-VII.

**** Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.2014 р. № 1636-VII.

Ставка ПДФО — 18 %, ВЗ — 1,5 %.

Чи утримувати ПДФО і ВЗ, якщо підприємець зареєстрований на лінії розмежування?

Ні. Якщо місце проживання ФОП зазначене в додатку 2 до розпорядження 1085-р, то з нього не потрібно утримувати ПДФО і ВЗ img 4 (зрозуміло, якщо підприємець підтверджує свій підприємницький статус).

Спочатку в п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ була фраза про те, що ПДФО утримується і з тих ФОП, хто зареєстрований на лінії розмежування, але потім її швиденько прибрали, причому «заднім числом» (з 01.01.2017 р.).

Як відобразити у формі № 1 ДФ виплату доходу ФОП з окупованої території?

Зазначаємо суму доходу, утриманий ПДФО і ВЗ, і ознаку доходу — «157» (категорія 103.25 ЗІР). Але будьте уважні: якщо договір укладений з громадянином (узагалі без згадки про підприємницький статус), зазначаємо відповідну «цивільну» ознаку доходів.

Чи утримувати ПДФО з єдиноподатників з окупованих територій?

На жаль, так img 5. ПДФО і ВЗ утримуємо незалежно від системи оподаткування.

Чи потрібно нараховувати і сплачувати ЄСВ?

Щодо ЄСВ немає жодних нюансів стосовно окупованих територій. Тому діємо у звичайному порядку:

— за договором купівлі-продажу й оренди взагалі не нараховуємо ЄСВ;

— за договорами робіт/послуг ЄСВ не нараховуємо тільки в тому випадку, якщо у витягу з ЄДР щодо вашого партнера-ФОП зазначений той вид діяльності, за який ви з ним розраховуєтеся. Якщо не зазначений — ЄСВ нараховуємо (22 %) і сплачуємо за свій рахунок. При цьому неважливо, зареєстрований ФОП на окупованій території чи на мирній території України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі