Теми статей
Обрати теми

Продавець не реєструє ПН: як облікувати «компенсацію»?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. Наше підприємство — замовник. За умовами договору, якщо постачальник не реєструє податкової накладної (ПН) з різних причин — наша кредиторська заборгованість зменшується на суму ПДВ. Як це відображати в бухобліку? Достатньо договору? Інші документи не потрібні?

Узяти і «списати» на суму ПДВ свою заборгованість перед постачальником, вважаємо, буде неправильно. Постачання товару здійснене. Основне зобов’язання постачальником виконане. Він має право отримати оплату за виконання договірного зобов’язання — постачання товару — у повному обсязі. Тому зменшення оплати постачальникові на суму ПДВ у цьому випадку слід розглядати як госпсанкцію (штраф) за порушення договірних зобов’язань продавцем (зокрема — зобов’язання з реєстрації ПН).

Інша річ, якби в договорі було зазначено, що частину вартості товару (в розмірі ПДВ) покупець сплачує продавцеві тільки після реєстрації ПН. У такому разі до того моменту, поки контрагент не зареєструє ПН, покупець може не перераховувати постачальникові 20 % оплати. Тобто зобов’язання сторін між собою залишаються невиконаними.

Див. постанову ВС від 16.01.2019 р. у справі № 915/206/18.

Тобто фактично маємо дві операції за договором: 1) купівлю-продаж безпосередньо товару. Її сторони обліковують у загальному порядку виходячи з повної вартості товару; 2) санкцію (у вигляді штрафу) за порушення договірних зобов’язань продавцем (за реєстрацією ПН). А щоб «не ганяти» грошима санкцію, просто пройде залік «оплат» — ви зарахуєте штраф у рахунок оплати товару.

У загальному випадку санкції за договором покупець повинен показати в доходах на субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки». Але на ньому відображаються штрафи, визнані другою стороною або за якими є рішення суду. Тому доти, доки штраф не буде визнаний боржником, підстав відображати його в обліку немає.

Тому оптимальним варіантом у цьому випадку, вважаємо, буде спочатку направити претензію постачальникові, в якій з посиланням на пункт договору навести розрахунок суми штрафної санкції. У будь-якому разі розрахунок суми штрафної санкції і буде тим первинним документом, на підставі якого сторони відображатимуть санкцію в обліку.

Якщо контрагент згоден зі штрафом — визнаємо дохід від одержаного штрафу (у періоді, коли від контрагента отримана позитивна відповідь на претензію/або сплачений штраф). У бухобліку це буде відображено так:

1. Отримано товари від контрагента: Дт 28 — Кт 631 — 10000 грн.

2. Відображено суму «вхідного» ПДВ, не підтверджену ПН: Дт 644/1 — Кт 631 — 2000 грн.

3. Перераховано часткову оплату продавцеві (без суми ПДВ): Дт 631 — Кт 311 — 10000 грн.

4. Нараховано штраф, що стягується з продавця (у періоді визнання штрафу постачальником): Дт 631 — Кт 715 — 2000 грн.

Ну і про всяк випадок уточнимо, що штрафи (санкції) не оподатковують ПДВ (абзац п’ятий п. 188.1 ПКУ). Тому об’єкт оподаткування (див. ст. 185 ПКУ) у такому разі відсутній.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі