Теми статей
Обрати теми

Якщо бухгалтер помилився в розрахунку аліментів

Савченко Олена, налоговый эксперт
Розглянемо таку ситуацію. Протягом трьох місяців з працівника утримувалися аліменти в сумі меншій, ніж було потрібно. Утримання здійснювалися в розмірі 20 % від зарплати, але без урахування сум зарплатної індексації. Як виправити ситуацію і що може загрожувати «за недоплату» в цьому випадку?

Спочатку визначимося, хто винен, а потім розберемо, що робити.

У цьому випадку фактично працівник отримав на руки зарплату в більшій сумі, ніж йому належало, оскільки із цієї суми були недоутримані аліменти.

Причому факт надміру виплаченої зарплати відбувся через нелічильну помилку.

Нелічильні помилки — це помилки, пов’язані з неправильним застосуванням нормативної бази, положень колдоговору.

У цьому випадку бухгалтер неправильно застосувала норми Переліку № 146* — документа, в якому позначена база для утримання аліментів. У результаті аліменти були утримані із суми зарплати без урахування зарплатної індексації.

* Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146.

У результаті такої нелічильної помилки працівник отримав на руки зарплату в більшому розмірі. А раз ми маємо справу з нелічильною помилкою, то просто взяти й утримати суму аліментів, якої не вистачає, роботодавець не має права.

Єдиний шанс повернути «зайве» (з тим, щоб цю суму «пустити» на погашення недоплати за аліментами) — отримати добровільну згоду працівника на доутримання суми аліментів.

Нехай працівник напише заяву на утримання суми аліментів, якої не вистачає, причому в такій заяві працівник повинен чітко зазначити, із зарплати за який місяць він згоден провести відрахування та в якому розмірі.

Доутримати суму, якої не вистачає, можна із зарплати як за першу, так і за другу половину місяця**.

** Детальніше про це можна прочитати в статті «Чи можна утримати аліменти з авансу» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 22).

Якщо працівник відмовиться повернути помилково виплачені йому кошти, тоді стягнути помилково виплачену зайву зарплату доведеться з винної особи, яка допустила нелічильну помилку, тобто з бухгалтера (детальніше — в окремій статті номера «Якщо помилилися в сумі зарплати»).

Тепер про обмеження в сумі утримань. Тут потрібно мати на увазі, що якщо працівник добровільно подасть заяву з проханням провести відрахування із суми зарплати, то обмеження за сумою утримань не діють! У такій ситуації працівник має право самостійно визначити в заяві, яку суму він дозволяє відраховувати із зарплати для утримання аліментів у повній сумі.

Тепер розберемося, як таке доутримання відобразити у звіті з аліментів. Оскільки звіти про здійснені відрахування та виплати за виконавчими листами заповнюються за фактом, доутримання аліментів, на наш погляд, потрібно показати в поточному звіті разом з іншими сумами аліментів, утриманими у звітному місяці. Виправляти попередні звіти не потрібно.

Якщо помилка, пов’язана з недоплатою аліментів, буде виправлена, жодні штрафні санкції до бухгалтера в цьому випадку застосовуватися не повинні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі