Теми статей
Обрати теми

Неприбутківець виплачує матдопомогу

Солошенко Людмила, податковий експерт
Неприбуткову організацію (НПО) цікавило: чи можна виплатити неоподатковувану матеріа­льну допомогу своєму співробітникові? Чи не буде це вважатися розподілом доходів серед своїх? Чи не виключать за це з Реєстру НПО? Розбираємося.

Побоювання НПО небезпідставні й продиктовані п.п. 133.4.1 ПКУ, який забороняє розподіляти серед своїх доходи (прибутки), отримані НПО. Нагадаємо: п.п. 133.4.1 ПКУ обумовлено низку умов, яким повинна відповідати неприбуткова організація. Одна з них — установчі документи НПО повинні містити заборону на розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Проте не вважається розподілом фінансування витрат, визначених п.п. 133.4.2 ПКУ, тобто витрат на утримання НПО, реалізацію мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених в установчих документах НПО. Звідси й виникло запитання: чи не виявиться виплата працівникові матдопомоги порушенням (забороненим розподілом доходів)?

Матдопомога працівникові: оподатковувана і неоподатковувана. Передусім зверніть увагу: трудові виплати (тобто витрати на оплату праці, нарахування ЄСВ) дозволені для НПО і не вважаються розподілом отриманих доходів. Тож щодо зарплатних виплат претензій бути не може. А це — виплати, що включаються до ФОП (фонд оплати праці).

Багато що залежить від того, яку виплачувати матдопомогу: яка включається чи не включається до ФОП.

Оподатковувана матдопомога (з ФОП). Не проти виплати неприбутківцями матдопомоги з ФОП і контролери (листи ДФСУ від 15.12.2017 р. № 3018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК і від 19.06.2018 р. № 2727/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Вони згодні з тим, що виплати працівникам, що включаються до фонду заробітної плати, не є розподілом доходів (прибутків) НПО. Тобто при виплаті такої матдопомоги НПО-статус не втрачається, за це не виключать з Реєстру НПО.

При цьому контролери зазначають, що складовими ФОП, крім іншого, є інші заохочувальні та компенсаційні виплати (п. 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5), зокрема:

винагороди та заохочення, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5);

матдопомога, що має систематичний характер, для всіх або більшості працівників (п.п. 2.3.3 Інструкції № 5).

Утім, якщо матдопомога, наприклад, несистематична (виплачується окремому співробітникові) і «компенсаційно-заохочувальний» п. 2.3 Інструкції № 5 не дуже й підходить, можна скористатися альтернативним «преміальним» варіантом: нарахувати премію або доплату за виконання виробничих функцій і завдань.

Щоправда, «зарплатна» матдопомога, на жаль, буде оподатковуваною (на повну оподатковується ПДФО, ВЗ і ЄСВ).

Неоподатковувана матдопомога (не з ФОП). До неоподатковуваної належить «незарплатна» матдопомога. Так, якщо матдопомога світить тільки обраним, то матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам за сімейними обставинами, на оплату лікування тощо, не входить до фонду оплати праці (п. 3.31 Інструкції № 5). Тому оподатковувати таку матдопомогу ЄСВ не потрібно. А також така допомога в сумі, що сукупно за рік не перевищує розміру, встановленого п.п. 170.7.3 ПКУ (у 2019 році — 2690 грн.), не оподатковується ПДФО і ВЗ. Проте від бажання виплатити працівникові неоподатковувану матдопомогу краще утриматися, оскільки така виплата не є витратами на оплату праці. І отже, поставить під загрозу перебування організації в Реєстрі НПО.

Про те ж говорять і контролери: «незарплатні» витрати, здійснені за рахунок доходів (прибутків) неприбуткової організації, вважатимуться недотриманням НПО вимог цього підпункту з усіма можливими із цього наслідками.

Листи ДФСУ від 15.12.2017 р. № 3018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК і від 19.06.2018 р. № 2727/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Хоча в деяких випадках варіант виплати неоподатковуваної матдопомоги все-таки можливий. Що це за випадки? Далі — про них.

Матдопомога членові профспілки. Особливий випадок, якщо неприбуткова організація — профспілка. Адже члени профспілки мають право на профспілкові блага, у тому числі матдопомогу. Головне для неоподаткування — щоб за документами матдопомога проходила не як найманому працівникові, а власне як членові профспілки. Тоді вона буде не зарплатною, а профспілковою виплатою. І матдопомога від профспілки (у 2019-му в сумі не більше 2690 грн.) не оподатковуватиметься ні ПДФО, ні ВЗ, ні ЄСВ (згідно з «профспілковим» п.п. 165.1.47 ПКУ).

Тим паче, що виділення матдопомоги членам профспілки зазвичай передбачено Статутом профспілкової організації. А отже, здійснюється в межах статутної діяльності і вписується в дозволені (статутні) витрати НПО. Приємно, що у виплаті матдопомоги членам профспілки не бачать порушень і податківці (лист ГУ ДФС у м. Києві від 12.12.2018 р. № 5204/ІПК/26-15-12-03-11).

Матдопомога третій особі. А що, якщо НПО — не профспілка, а інша неприбуткова організація, покликана за Статутом допомагати (наприклад, благодійна організація)? Адже й у такому разі виплата матеріальної допомоги здійснюється в межах її статутної діяльності, тобто є дозволеними витратами для НПО згідно з п.п. 133.4.2 ПКУ. Проте якщо не до душі «зарплатний» варіант виплати матдопомоги працівникові, найспокійніше «дружньо» виплатити матдопомогу «непов’язаному» знайомому/другу/дядькові/приятелю працівника (тобто третій особі). Тоді матдопомога (з урахуванням положень благодійного п. 170.7 ПКУ) виявиться неоподатковуваною.

Але чому третій особі? Про те, що благодійна організація може виплачувати своїм працівникам «зарплатну» (оподатковувану) матдопомогу і не може «незарплатну»-благодійну (неоподатковувану), говорилося в листі ДФСУ від 04.01.2019 р. № 61/6/99-99-15-02-02-15/ІПК. Пряму заборону податківці вбачають у п. 1 ст. 11 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI, яка встановлює, що метою благодійної організації не може бути розподіл прибутку, у тому числі серед працівників таких організацій.

Тому фіскали визнають тільки можливість виплати працівникам оподатковуваної матдопомоги, що входить до фонду оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі