Теми статей
Обрати теми

Нульовому РК не місце в ПДВ-декларації

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство отримало від свого постачальника у вересні товар і податкову накладну (ПН). У тому ж місяці стало відомо, що постачальник при складанні ПН допустив помилку в коді товару згідно з УКТ ЗЕД. Тому він відразу склав нульовий розрахунок коригування (РК) і зареєстрував його в ЄРПН. Чи потрібно покупцеві при заповненні ПДВ-декларації показувати такий РК?

Розпочнемо з того, що помилка в такому обов’язковому реквізиті ПН, як код товару згідно з УКТ ЗЕД, на думку фіскалів, не дає змоги повною мірою ідентифікувати здійснену операцію. А тому щоб покупець мав можливість розраховувати на ПК, постачальник повинен скласти РК до такої ПН і виправити упущення (див. лист ГУ ДФС у Чернігівській обл. від 13.06.2019 р. № 2721/ІПК/25-01-12-01-04 та лист ДФСУ від 30.01.2019 р. № 318/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Такий РК буде нульовим, тобто він не змінює суму ПЗ у продавця і ПК у покупця, а тому реєструвати його повинен сам постачальник. При цьому оскільки нульовий РК складений до ПН з помилкою в коді УКТ ЗЕД і не змінює суму ПЗ у продавця і ПК у покупця, то податківці вважають, що його ані в додатку Д1, ані в самій ПДВ-декларації показувати не слід (ЗІР 101.23).

Водночас місцеві податківці іноді із цього приводу висловлюють свою думку: і покупець, і продавець усе одно повинні показувати нульовий РК у додатку Д1 до декларації з ПДВ. За їх словами, вони хочуть бачити у звітності всі РК і ПН, зареєстровані в ЄРПН.

На наш погляд, такі вимоги місцевих контролерів не обґрунтовані. Річ у тому, що:

по-перше, покупець додаток Д1 заповнює, тільки коли заповнений ряд. 14 декларації (п.п. 3 п. 4 розд. V Порядку № 21*). Якщо допустити, що в покупця за весь період був тільки один РК і той нульовий, то даних для заповнення ряд. 14 не буде, а отже, й додаток Д1 заповнювати не потрібно;

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

по-друге, у додатку Д1 відображається інформація про коригування в розрізі окремих контрагентів і періодів складання ПН, інформація щодо яких коригується. Якщо допустити, що один контрагент складатиме РК до різних ПН, складених за один період, то інформація про корективи в додатку Д1 буде відображена в одному рядку, тобто згорнуто.

А отже, говорити, що нульовий РК у цьому випадку потрапив чи не потрапив до декларації, взагалі проблематично. Тобто побачити, є в додатку Д1 нульовий РК чи ні, нереально.

Тому ми переконані, що зазначати нульовий РК у декларації з ПДВ і додатку Д1 до неї не потрібно. А щоб у вас не було страху перед вимогами фіскалів, хочемо зазначити, що:

1) нульовий РК жодним чином не вплине на суму податку до сплати, а тому за його невідображення в декларації з ПДВ оштрафувати вас не зможуть;

2) накласти адмінштраф за неправильне ведення податкового обліку згідно з п. 1631 КУпАП через відсутність нульового РК у декларації з ПДВ фіскали також не зможуть. Річ у тому, що жоден нормативно-правовий акт (у тому числі й Порядок № 21) прямо цього від суб’єктів господарювання не вимагає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі