Теми статей
Обрати теми

Забули доплатити звільненому зарплату: чи потрібно розраховувати компенсацію за затримку

Савченко Олена, налоговый эксперт
В одному з попередніх номерів ми розглянули питання про те, чи потрібно роботодавцеві самостійно розраховувати компенсацію в розмірі середнього заробітку за затримку остаточного розрахунку при звільненні*. Сьогоднішня стаття — це свого роду продовження попередньої. Читач запитав: чи потрібно розраховувати середній заробіток за затримку, якщо остаточний розрахунок з працівником був, але потім виявилося, що йому щось недоплатили. І чи потрібно в цьому випадку нараховувати компенсацію за затримку виплати заробітної плати і як її розрахувати?

* Див. матеріал «Запізнилися з розрахунком при звільненні: чи розраховувати середній заробіток за затримку» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 34).

Якщо «забули» щось доплатити? Отже, остаточний розрахунок зі звільненим працівником відбувся в призначений строк. Але надалі з’ясувалося, що йому помилково не виплатили якусь суму img 1. Наприклад, не виплатили зарплату за день звільнення, видали не всю суму компенсації за невикористану відпустку, індексацію, компенсацію за роботу у вихідний день тощо.

Як показує судова практика, «запізніла» виплата «забутої» зарплати, індексації тощо може стати приводом для працівника звернутися до суду за стягненням середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку. І такі вимоги суди задовольняють.

Наприклад, Верховний Суд розглядав схожу ситуацію — працівника звільнили, «забули» виплатити йому індексацію, а він не забув і звернувся до суду** — у постанові від 26.09.2018 р. у справі № 754/3781/16-ц. У цій ситуації роботодавець був вимушений погасити частину середнього заробітку пропорційно частці «забутої» індексації. У випадку з постановою ВСУ від 14.09.2016 р. № 6-1438цс16 роботодавцеві взагалі довелося погасити весь середній заробіток за час затримки — через проблему з неоплатою роботи у вихідний день.

** Детальніше див. у статті «Індексація «з обтяжливими»: про неї забули, а працівник звільнений» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 19).

Аналогічної позиції дотримується й Харківський районний суд Харківської області в рішенні від 12.01.2018 р. у справі № 635/ 3768/17.

Але знову ж таки потрібно мати на увазі, що, після того як підприємство донарахує і виплатить працівникові цю суму, у працівника є тільки три місяці на звернення до суду для стягнення з колишнього роботодавця (ч. 1 ст. 233 КЗпП).

За компенсацію за затримку не переживаємо. А ось компенсацію за затримку виплати заробітної плати в цьому випадку нараховувати не потрібно. Так, згідно з Порядком №159*** роботодавець зобов’язаний нарахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини зарплати, якщо він затримав її виплату на один календарний місяць або більше. Тобто нарахувати компенсацію за затримку потрібно, тільки якщо раніше нарахований дохід працівникові своєчасно не виплачений.

*** Порядок проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

У нашому ж випадку, якщо «забута» зарплата за день звільнення (індексація, компенсація за невикористану відпустку) буде нарахована і відразу виплачена, компенсацію за затримку нараховувати не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі