Теми статей
Обрати теми

Повідомна реєстрація колективних договорів «на новий лад» уже в дії!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Мінсоцполітики рапортує про спрощення процедури повідомної реєстрації колективних договорів, змін і доповнень до них1. Причиною тому стало викладення в новій редакції Порядку № 1152. Що ж саме змінилося? Давайте разом розберемося в цьому питанні!

1 www.msp.gov.ua/news/17497.html.

2 Порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів, затверджений постановою КМУ від 13.02.2013 р. № 115.

Новий Порядок повідомної реєстрації діє з 31.08.2019 р. У цей день у газеті «Урядовий кур’єр», 2019, № 166, було опубліковано постанову КМУ № 7683, якою зазначений Порядок був викладений у новій редакції.

3 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 № 115» від 21.08.2019 р. № 768.

Він поширює свою дію в тому числі й на реєстрацію галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, але зі зрозумілих причин вони нас цікавлять значно менше. Тому в цій статті акцентуємо увагу на колективних договорах.

Нагадаємо: обов’язок повідомної реєстрації колективного договору продиктований ст. 15 КЗпП та ч. 11 ст. 9 Закону № 33564.

4 Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII.

До речі, завдяки останнім змінам згадка цього Закону тепер є й у вступній частині постанови, якою затверджений Порядок № 115.

Колективні договори, а також зміни та доповнення до них, як і раніше, реєструють районні, районні в м. Києві держадміністрації, виконавчі комітети сільських, селищних і міських рад. Далі йменуватимемо їх узагальнено — реєструючий орган.

У новій редакції Порядку зазначено, що повідомну реєстрацію проводять з метою оприлюднення інформації про укладення договорів, внесення до них змін і доповнень.

Фізособи-підприємці, що є роботодавцями, до укладення колективних договорів (а відповідно, й до їх реєстрації) відношення не мають.

Сторони колективних договорів тепер подають на повідомну реєстрацію один (!) примірник документа з додатками та супровідним листом:

— або у вигляді оригіналу паперового документа (з прошитими і пронумерованими сторінками);

— або у вигляді оригіналу електронного документа з пов’язаними з ним кваліфікованими електронними підписами5;

5 Нагадаємо, що згідно з п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII ЕЦП та посилений сертифікат відкритого ключа, видані до набрання чинності цим Законом, прирівнюються до кваліфікованого електронного підпису та кваліфікованого сертифіката електронного підпису (!) до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності Законом (тобто до 07.11.2020 р.).

— або у вигляді електронної копії оригіналу паперового документа (фотокопії), засвідченої кваліфікованою електронною печаткою.

Нагадаємо, що до цього угоди (договори) подавали в кількості примірників, що відповідає кількості сторін, які його уклали.

Примірник угоди (договору), поданий на повідомну реєстрацію, реєструючий орган зберігає до заміни новою угодою (договором).

При цьому зараз реєструючий орган не може відмовляти в повідомній реєстрації договору, як і повертати його на доопрацювання, витребувати додаткові документи та встановлювати вимоги до його оформлення.

Раніше відмова була можлива тільки в разі, якщо подані на реєстрацію примірники договору не автентичні. Але зараз, як уже було сказано, подається лише один примірник. А процедура повідомної реєстрації зводиться до того, що реєструючий орган вносить відповідний запис до реєстру колективних договорів, змін і доповнень до них.

Для проведення такої реєстрації відведено 14 роб. дн. із дня, наступного після надходження договору до реєструючого органу.

Але знову ж таки, це строк для реєструючого органу. Для роботодавця строків жодних немає6.

6 Детальніше про цей нюанс можете прочитати в статті «Трудові перевірки: відповідаємо на актуальні запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 9).

Після реєстрації договору (не пізніше наступного робочого дня) реєструючий орган зобов’язаний письмово проінформувати про це суб’єкта, що подав його на реєстрацію.

Реєструючий орган згідно з п. 7 Порядку № 115 зобов’язаний оприлюднити на власному офіційному веб-сайті та щомісяця оновлювати:

1) реєстр колективних договорів, змін і доповнень до них;

2) їх текст. При цьому текст договору, змін і доповнень до нього оприлюднюється, за винятком інформації, доступ до якої обмежений сторонами відповідно до закону або за їх рішенням (згідно з п. 8 Порядку). Копіювання й опублікування тексту договору, змін і доповнень до нього здійснюються разом з інформацією про повідомну реєстрацію, а також рекомендаціями реєструючого органу про приведення договору у відповідність до вимог законодавства (у разі їх наявності);

3) рекомендації щодо приведення договору у відповідність з вимогами законодавства (у разі їх наявності).

Раніше був передбачений обов’язок оприлюднювати відомості про проведення повідомної реєстрації договорів. Причому не лише на своєму сайті, а й в ЗМІ.

Наостанок нагадаємо, що чинними нормативно-правовими актами не передбачено відповідальності за недотримання вимоги про повідомну реєстрацію колективного договору.

Та і саме укладення колективного договору не є обов’язковим (про що свідчить, зокрема, лист Мінсоцполітики від 31.07.2013 р. № 8422/0/14-13/18).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі