Теми статей
Обрати теми

Помилковий УР: відкликати не можна виправити

Альошкіна Наталя, податковий експерт
При заповненні уточнюючого розрахунку (УР) до декларації з ПДВ випадково змістили всі показники декларації на один рядок вниз. Тобто виправити потрібно було рядок 1, а випадково заповнили рядок 2, замість рядка 4 заповнили рядок 5 тощо. По суті, УР заповнений повністю неправильно. Проте обидві квитанції про прийняття уточненки надійшли. Що робити в такому разі? Чи можна відкликати цей УР?

Насправді, в чинному законодавстві відсутня можливість відкликати податкову звітність як помилково подану або таку, що не відповідає ознакам податкової декларації. Інакше кажучи, таке право платника в ПКУ просто не передбачене. Виправитися можна тільки шляхом подання нового УР.

У подібній ситуації — у разі помилкового подання податкової звітності (подали звітність, яку взагалі не потрібно подавати, або подали не до того контролюючого органу) — податківці пропонують керуватися п. 50.1 ПКУ (див. 135.02 ЗІР). Тобто помилкову податкову декларацію фіскали радять обнулити шляхом надання УР.

Хоча до недавнього часу вони пропонували в такому разі письмово в довільній формі звернутися до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилкового подання податкової звітності і проханням не визнавати таку звітність податковою (див. консультацію з 135.02 ЗІР, що діяла до 27.04.2018 р.).

Виправлення помилок, допущених при заповненні уточнюючого розрахунку, здійснюється шляхом подання нового УР з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку (101.24 ЗІР). А отже, щоб виправити помилковий УР*, необхідно заповнити новий УР. Порядок заповнення нового УР буде таким:

* Дані УР зі статусом «Повністю введений» відображаються в інтегрованій картці платника (ІКП) датою подання такого уточнюючого документа до органу ДФС. В ІКП відображаються показники графи 6 УР.

— до графи 4 переносимо показники графи 5 помилкового УР;

— у графі 5 відображаємо всі показники з урахуванням виправлених помилок;

— до графи 6 — абсолютне значення помилки за всіма заповненими в такому УР рядками з відповідним знаком (+/-).

У випадку якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то відповідний рядок не заповнюється.

Врахуйте: якщо за помилковим УР вилізла до сплати до бюджету помилкова сума ПЗ і її не платити, то платникові світить штраф 5 % (п. 120.2 ПКУ).

Крім того, податківці незаконно лякають штрафом за п. 126.1 ПКУ.

Можливо, дешевше буде сплатити помилкову суму податкових зобов’язань, якщо вони того зажадають. А вже після того, як ляже в ІКП новий УР, можна подати заяву про повернення надміру сплаченого податку (п. 43.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі