Теми статей
Обрати теми

Чоловік і дружина в головних ролях на одному підприємстві: чи можна?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Чи можуть на підприємстві (ТОВ на загальній системі) працювати чоловік і дружина (відповідно директор і бухгалтер)? І чим це загрожує, якщо більше працювати нікому? Розбираємося.

Що говорить КЗпП? Є в цьому Кодексі спеціальна ст. 251, яка вводить обмеження спільної роботи родичів на підприємстві, в установі, організації. Вона встановлює такі особливості:

для приватного сектора — власник має право запроваджувати обмеження щодо спільної роботи на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв’язку з виконанням трудових обов’язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному;

для державного сектора — на підприємствах, в установах, організаціях державної форми власності порядок введення таких обмежень установлюється законодавством.

Яким саме законодавством, КЗпП не уточнює, але очевидно, що йдеться, зокрема, про ст. 27 Закону «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

Але якщо нас цікавить саме приватне підприємство, тому заглиблюватися в обмеження спільної роботи близьких осіб, які діють для держсектора, ми не будемо.

Зазначимо тільки, що таке додаткова підстава розірвання трудового договору за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, як «перебування всупереч вимогам Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» у прямому підпорядкуванні у близької особи», передбачене п. 4 ч. 1 ст. 41 КЗпП, стосується саме держсектора.

А для приватних підприємств, як бачимо, КЗпП залишає це питання на відкуп власника підприємства. Причому, як зазначало Мінсоцполітики в листі від 29.11.2004 р. № 06-4/138, про введення обмежень спільної роботи родичів має бути виданий наказ.

І якщо, як випливає із запитання в анотації статті, працювати, крім родичів, у ТОВ на відповідних посадах більше нікому, то власнику товариства встановлювати собі ж будь-які обмеження із цього приводу просто немає сенсу.

Зазвичай, обмеження щодо роботи близьких родичів установлюють на великих і міжнародних підприємствах.

Пов’язаність осіб за ПКУ. Згідно з п.п. 14.1.159 цього Кодексу пов’язаними особами можуть бути й фізичні особи, якщо відносини між ними можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють.

Пов’язаними особами є в т. ч. чоловік (дружина).

Але чи означає це, що є перешкоди (крім названої вище) їх працевлаштуванню/роботі на одному й тому ж підприємстві? Не означає. Адже в ПКУ, Законі про ТОВ, ЦКУ, ГКУ таких обмежень немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі