Теми статей
Обрати теми

Як завершити правочин, якщо ФОП на єдиному податку змінив групу

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Сьогодні ми розглянемо приклади того, як завершити правочин, якщо єдиноподатник почав його, перебуваючи в одній групі, а завершив — після переходу до іншої. Які нюанси потрібно врахувати самому ФОП і його партнерам?

Перехід до «старшої» групи

Ситуація 1: відвантажуємо товар у групі 2 → отримуємо оплату в групі 3

Припустимо, єдиноподатник після переходу до групи 3 отримав оплату за товар, відвантажений ще під час роботи в групі 2. Як відобразити такий дохід?

Тут усе просто. Єдиноподатники ведуть облік доходу за касовим методом, тобто дохід у них у загальному випадку виникає в момент отримання грошей (на поточний рахунок або до каси) — п. 292.6 ПКУ. Отже, на момент відвантаження товару (під час роботи в групі 2) доходу немає.

Оплата «зайшла» єдиноподатнику, коли він уже був у групі 3. Отже, в день її отримання ми і записуємо дохід до Книги обліку доходів (і витрат). Це буде дохід єдиноподатника, зароблений ним на третій групі. Той факт, що товар був відвантажений під час роботи в групі 2, ролі не відіграє.

Тим паче, що в групі 3 єдиноподатник має право займатися всіма видами діяльності, якими він займався в групі 2 (і крім того, — іншими дозволеними видами діяльності). А раз так, то діємо за всіма правилами: коли оплата фактично отримана, тоді й визнаємо її доходом.

Навіть якщо при переході до групи 3 ви змінювали види діяльності і випадково «втратили» той, від здійснення якого зараз «зайшов» дохід, проблем бути не повинно. Ставка єдиного податку (ЄП) 15 % у такому разі працює лише щодо ППЄПів груп 1 і 2 (див. п.п. 2 п. 293.4 ПКУ). Підстав для «скидання» з ЄП за п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ теж немає.

Оскільки в групі 3 буде лише отримана оплата, у той час як сама діяльність велася, ще коли відповідний вид діяльності був у Реєстрі платників ЄП.

Якщо партнер купував у єдиноподатника:

товари, то жодних нюансів у покупця не виникає. Він отримав товар від спрощенця групи 2, а оплатив його спрощенцю групи 3. ПДФО і ВЗ у будь-якому разі не утримуємо (незалежно від того, в якій групі спрощенки працює продавець) — головне, щоб у вас була копія його виписки/витягу з ЄДР (п. 177.8 ПКУ);

послуги/роботи, то потрібно перевірити, чи не змінив єдиноподатник свої види діяльності. На момент виплати вже не зазначений той вид послуг/робіт, за які ви маєте намір йому заплатити? Вам доведеться (безпечний варіант) за свій рахунок нарахувати і сплатити ЄСВ за таким договором послуг (22 % від суми договору!) img 1.

Тож будьте уважні і просіть копію витягу з Держреєстру або перевіряйте види діяльності партнера за посиланням: https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch і на момент нарахування, і на момент виплати доходу.

Для сплати/несплати ЄСВ важливий перелік видів діяльності саме з Держреєстру (абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ), а не з Реєстру єдиноподатників img 2. Зазвичай дані цих двох Реєстрів збігаються, але в Держреєстрі видів діяльності може бути зазначено більше.

Ситуація 2. Отримав аванс у групі 2 → відвантажив товар у групі 3

Припустимо, єдиноподатник отримав передоплату від покупця, працюючи в групі 2, а товар відвантажив уже після переходу до групи 3. Як відобразити таку операцію?

У цьому випадку взагалі жодних проблем немає. Дохід ми відображаємо за касовим методом, тобто на момент його отримання. Отже, він потрапить до Книги обліку доходів відразу — ще під час роботи в групі 2.

Сам же факт відвантаження товарів в обліку підприємця ніяк не відображається. Тим паче, що відвантаження відбудеться в групі 3, тобто жодних заборон на те, щоб завершити таку операцію, немає.

Але все-таки варто стежити за тим, щоб потрібний вид діяльності не зник з Реєстру єдиноподатників, оскільки за діяльність, не зазначену в Реєстрі, формально можна злетіти зі спрощенки img 3п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ.

Пару слів — про контрагента спрощенця (покупця). Оскільки він робить передоплату відразу, надалі для цілей утримання ПДФО і ВЗ йому вже неважливо, чи змінилася група спрощенки продавця або його види діяльності — це відстежувати необов’язково.

А ось для цілей сплати ЄСВ за роботами/послугами радимо переконається в наявності в ЄДР відповідних видів діяльності на момент «закриття» акта робіт/послуг (див. вище). Якщо у витягу таких не виявиться, перевіряючі можуть вимагати сплати ЄСВ.

Перехід до «молодшої» групи

Ситуація 3: відвантажуємо товар у групі 3 → отримуємо оплату в групі 2

Припустимо, єдиноподатник після переходу до групи 2 отримав оплату за товар, відвантажений ще під час роботи в групі 3. Як відобразити такий дохід?

Тут потрібно бути уважним. Якщо в групі 2 єдиноподатник має право продавати той же товар, який він відвантажив, будучи в групі 3 (і відповідний вид діяльності зберігся в Реєстрі єдиноподатників), то проблеми немає img 4. Діємо так само, як і в ситуації 1, тобто:

— факт відвантаження товару в обліку ніяк не відображається (спрощенець — у групі 3);

на момент отримання оплати записуємо її до Книги обліку доходів (спрощенець — у групі 2), оскільки застосовується «касовий метод» обліку доходів;

оподатковуємо отриманий дохід єдиним податком за ставкою, встановленою для групи 2.

Якщо ж у групі 2 спрощенець не може займатися діяльністю, за яку він отримує оплату (наприклад, він надав послуги юрособі — платникові податку на прибуток), то за правилами ПКУ він повинен оподаткувати отриманий дохід єдиним податком за ставкою 15 % img 5 (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ).

Проте податківці, розуміючи всю абсурдність ситуації (адже операція була здійснена, коли цей вид діяльності був дозволений для спрощенця), йдуть на деякий компроміс. У консультації з категорії 107.08 ЗІР вони:

допускають можливість залишитися на спрощенці;

пропонують внести виправлення до деки єдиноподатника за період роботи в групі 3 (подати «уточнюючу» деку), додавши туди дохід, отриманий у групі 2 за послуги, фактично надані в групі 3. Зрозуміло, при цьому доведеться сплатити єдиний податок з такого доходу (за ставкою 3 або 5 %) і самоштраф за виправлення (3 % від недоплати). Та все ж це менше, ніж 15 %, і ризик «злетіти» зі спрощенки (хоча, на наш погляд, «зльоту» тут не повинно бути).

Лояльна думка податківців, на жаль, не підкріплена нормами ПКУ. А отже, у будь-який момент вони можуть «передумати». Тож якщо ви маєте намір скористатися їх рекомендацією, настійно радимо отримати ІПК, що убезпечити себе від можливих штрафів у майбутньому!

Сам же дохід до Книги обліку доходів ми запишемо не за касовим методом, а, швидше за все, як виправлення — внісши додатковий рядок, датований, наприклад, останнім днем перебування в групі 3.

Знову ж таки, важливий нюанс для замовника робіт/послуг: якщо ви платите єдиноподатнику за отримані від нього роботи/послуги, то перевіряйте, чи зберігся відповідний вид діяльності в Держреєстрі за вашим партнером (перевірити можна за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch). Якщо зберігся — усе гаразд, якщо ж ні — вам доведеться (безпечний варіант) сплатити 22 % ЄСВ img 6.

При купівлі товарів та оренді ЄСВ не нараховується в принципі, тому перевіряти, змінилися види діяльності єдиноподатника чи ні, зовсім не обов’язково.

Ситуація 4. Отримали аванс у групі 3 → відвантажили товар у групі 2

Припустимо, єдиноподатник отримав передоплату від покупця, працюючи в групі 3, а товар відвантажив уже після переходу до групи 2. Як відобразити таку операцію?

Оскільки оплата «зайшла» під час роботи в групі 3, отже, до Книги обліку доходів (і витрат) вона вже потрапила (в період роботи в групі 3). Отже, єдиний податок із цього доходу сплачений. Жодних виправлень ні в деці, ні в Книзі проводити не доведеться img 7.

Факт відвантаження товару (виконання послуг) в обліку не відображаємо.

Якщо єдиноподатнику після переходу до групи 2 доведеться виконувати заборонені види діяльності (за якими він отримав аванс, перебуваючи в групі 3) або ті, яких уже немає в Реєстрі платників ЄП, є ризик «зльоту» з ЄП.

Щоб не злетіти зі спрощенки, у такому разі оформити відвантаження товару/акти виконання роботи або послуг краще (якщо є така можливість) «заднім числом» (до переходу в групу 2).

Для покупця все ті ж нюанси, про які було сказано вище. Оскільки він оплатив товари (роботи або послуги) авансом, подальші зміни в долі єдиноподатника-продавця його не хвилюють (ні зміна групи, ні зміна видів діяльності). Це в частині утримання ПДФО/ВЗ.

У частині ЄСВ — див. ситуацію 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі