Теми статей
Обрати теми

Перевезення своїх працівників: нюанси

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У зв’язку з потраплянням у немилість деяких перевезень пасажирів автотранспортом роз’яснимо ситуацію з перевезеннями власних працівників. Також з’ясуємо необхідність наявності ліцензії в такому разі. Цікаво? Тоді приєднуйтеся!

Бути чи не бути в період карантину? Ви, безумовно, знайомі з постановою № 211*, яку КМУ не втомлюється змінювати. З 18.03.2020 р. (середини дня) нею заборонено регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями).

* Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211. Детальніше про нього ви могли прочитати у ТОП-статті.

З 26.03.2020 р. КМУ прямо прописав, що заборона не поширюється на перевезення «службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів».

Втім, і до цього не було заборони доставляти власних працівників до місця роботи й назад. Підтверджував це й сам КМУ**.

** www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-zdijsnennya-regulyarnih-specialnih-perevezen-v-umovah-karantinu (buhgalter911.com/news/news-1049140.html)

Навіть перевезення на договірних засадах не потрапляли під заборону, адже належать до регулярних спеціальних (!) перевезень, а їх заборони не стосувалися.

Коли потрібна ліцензія? Інше важливе питання, пов’язане з такими перевезеннями, — це ліцензування. Це питання дуже болісне — через чималий адмінштраф за ч. 1 ст. 164 КпАП.

Зрозуміло, якщо послуги з перевезення ваших працівників ви замовляєте на стороні, то з ліцензуванням питання взагалі не стоїть. Адже перевезення в такому разі — це не ваша господарська діяльність. Про ліцензію повинен думати перевізник, а не замовник (ви).

А ось якщо возите працівників ви самі, тоді вже потрібно розбиратися.

Якщо говоримо про перевезення пасажирів автомобільним транспортом, то ліцензуванню згідно з п. 24 ч. 1 ст. 7 Закону № 222*** зараз підлягають перевезення пасажирів автомобільним транспортом.

*** Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII.

Далі прямуємо до Ліцензійних умов****. У контексті, що нас цікавить, ліцензія видається на внутрішні перевезення пасажирів: (1) на таксі; (2) легковими автомобілями на замовлення; (3) автобусами.

**** Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затверджені постановою КМУ від 02.12.2015 р. № 1001.

Якщо ми говоримо про перевезення працівників власним транспортом, то може спрацювати п. 3 — якщо перевозите ви їх автобусами.

При цьому ніде не сказано, що ліцензуються саме послуги з перевезення. Тому, вважаємо, можна говорити про те, що якщо працівників перевозити автобусом, то ліцензія все-таки потрібна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі