Теми статей
Обрати теми

Карантинні заборони: зміни, роз’яснення та… очікування

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Ви ще не втомилися від постійних «удосконалень», які КМУ продовжує вносити до карантинної постанови № 2111? Цього разу обговоримо версію-8 цієї постанови (з урахуванням змін, унесених постановою № 2622). Крім того, проллємо світло на питання, хто з осіб, які досягли 60 років, не потребує самоізоляції.

1 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 № 211» від 08.04.2020 р. № 262.

Постанова № 262 опублікована 10.04.2020 р. у газеті «Урядовий кур’єр», 2020, № 69 і з цієї ж дати набрала чинності.

Звертає на себе увагу той факт, що КМУ вже не вперше анонсує прийняті постанови не на офіційних джерелах інформації, а використовуючи, скажімо так, інші канали. Цього разу джерелом інформації стала… сторінка в соціальній мережі Прем’єр-міністра. Причому джерелом, як виявилося, ненадійним.

Спочатку там повідомлялося, що більше не є забороненою торгівля будівельними матеріалами. Але через декілька годин інформацію уточнили — й, на жаль, такого виду діяльності серед дозволених зрештою не виявилося. Зате в списку опинилися послуги хімчистки.

Далі пропонуємо розглянути всі зміни, що відбулися.

Дозволені види діяльності: чергові зміни

Цього разу серед НЕзаборонених видів діяльності, що передбачають приймання відвідувачів (п.п. 8 п. 2 постанови № 211), є зміни й уточнення.

Додатково названі як винятки, тобто не є забороненими з 10.04.2020 р.: (1) надання послуг хімчистки; (2) поштова та кур’єрська діяльність (раніше дозволялася діяльність об’єктів поштового зв’язку); (3) будівельні роботи; (4) роботи зі збирання і заготівлі відходів.

Прописали, що дозволено торгівлю медичними виробами (до того — виробами медичного призначення). Логіку цієї правки зрозуміти не так просто. Наприклад, Закон про РРО дає визначення виробів медичного призначення (медичних виробів). Тобто згідно із Законом медичні вироби та вироби медичного призначення — це тотожні поняття.

Згідно з абз. 30 ст. 2 Закону це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Інше важливе уточнення: торгівля засобами зв’язку та телекомунікацій (в тому числі мобільними телефонами, смартфонами, планшетами, ноутбуками та іншими товарами, що відтворюють та передають інформацію) тепер може проводитися не лише в спеціалізованих магазинах, які обов’язково повинні мати прямі контракти з операторами зв’язку. Тепер їх можна продавати і в інших торговельних точках!

Обов’язкова умова при цьому — перебування в приміщенні не більше одного відвідувача на 10 м2 торговельної площі.

Нікуди не поділися «загальні» вимоги до всіх видів діяльності, які передбачають приймання відвідувачів, у тому числі й до новоприбулих:

— забезпечення персоналу (зокрема, захист обличчя та очей) та відвідувачів засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно. При цьому забезпечувати відвідувачів засобами захисту ніхто не примушує: необхідно просто контролювати, щоб і вони виконували вимоги КМУ (про що свідчить останнє запитання Роз’яснень Департаменту комунікацій Секретаріату КМУ щодо нових обмежувальних заходів на період карантину від 04.04.2020 р.3);

3 www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-novih-obmezhuvalnih-zahodiv-na-period-karantinu

— дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

Перевезення: уточнення

Порадіють обговорюваним змінам суб’єкти господарювання, які мають безперервний промисловий цикл. Завдяки уточненням на рівні постанови дозволено перевезення їх працівників:

Попередня редакція постанови формально дозволяла перевезення працівників об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл.

1) службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами — виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Нацполіції;

2) в міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, який здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

Такі перевезення допускаються за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння4, а також дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

4 Передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

Особи, які досягли 60 років: кому можна працювати?

Змінами, які ми обговорювали в попередньому номері журналу5, був окреслений перелік осіб, які підлягають самоізоляції. Були серед них і особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

5 Стаття «Карантинні заборони: дві сторони оновленої постанови».

Фактично це означало, що особи, які досягли 60 років, не входять до переліку винятків, втрачали можливості працювати поза місцем їх самоізоляції.

Працюючим пенсіонерам Департамент комунікацій Секретаріату КМУ в Роз’ясненні щодо обмежень на період карантину для людей від 60 років від 07.04.2020 р.6 радив неухильно дотримуватися рекомендацій по масочному режиму, соціальній дистанції в 1,5 м, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи.

6 www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-obmezhen-na-period-karantinu-dlya-lyudej-starshih-60-rokiv

Тепер перелік осіб, які досягли 60 років, які не підлягають самоізоляції, розширили й уточнили. До них належать:

а) особи, на яких поширюється дія Закону № 17007 (перелічені в ст. 3 зазначеного Закону);

7 Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

Перші дві позиції в списку — нові (уведені з 10.04.2020 р.).

б) військовослужбовці та працівники Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

в) особи, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, які:

1) провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної, нафтохімічної, машинобудівної промисловості, гірничо-металургійної галузі, галузях транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах, галузі оборонної промисловості;

2) мають безперервний промисловий цикл;

Напівжирним виділено нові (у порівнянні з раніше наведеними КМУ8 об’єктами критичної інфраструктури) галузі, підприємства/установи/організації.

8 www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-obmezhen-na-period-karantinu-dlya-lyudej-starshih-60-rokiv (запитання 7).

3) надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;

4) є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;

5) включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

6) є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Світло в кінці тунелю

КМУ розробляє стратегію виходу з карантину вже у травні, про що повідомлялося на Єдиному вебпорталі органів виконавчої влади України9. При цьому полегшення карантинних заходів буде поетапним.

9 www.kmu.gov.ua/news/denis-shmigal-uryad-rozroblyaye-strategiyu-vihodu-z-karantinu-vzhe-u-travni

Головне, щоб сам коронавірус відступив. Тоді все налагодиться! Принаймні хочеться в це вірити…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі