№16

Бухгалтер 911, квітень, 2020/№16 Інші номери журналу ›
  • Карантинні заборони: зміни, роз’яснення та… очікування Ви ще не втомилися від постійних «удосконалень», які КМУ продовжує вносити до карантинної постанови № 211). Крім того, проллємо світло на питання, хто з осіб, які досягли 60 років, не потребує самоізоляції.
  • Законодавчі новини: оренда, допомога по частковому безробіттю і Ко 13 квітня ВРУ було прийнято Закон на базі законопроєкту від 11.04.2020 р. № 3279-д. Відразу скажемо, що на момент підготовки статті Закон ще не опубліковано (офіційного тексту немає). Але він містить низку цікавих для нас змін. Про них зараз і розповімо.
  • Повернення в єдиноподатників — ФОП та юросіб Зараз діяльність багатьох суб’єктів господарювання під тиском. Як наслідок, дуже частим явищем є повернення. Ми вже обговорювали цю тему.
  • Звільнення від податкових штрафів: вникаємо в деталі Як допомогу бізнесу в період карантину до ПКУ внесено норму, що передбачає звільнення платників податків від відповідальності за податкові порушення, вчинені з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. Пропонуємо проаналізувати цю норму детальніше: хто саме, щодо яких податків / звітних періодів може розраховувати на звільнення від штрафів. Тим паче, що є вже й деякі роз’яснення із цього приводу від податківців, викладені в інформаційному листі від 20.03.2020 р. № 7.
  • Коефіцієнт коригування при розрахунку відпускних: зменшуємо? Ситуація з карантинними заходами, звісно, далеко не в кращий бік позначилася на фінансовому становищі роботодавців. І тут у наших читачів виникло запитання: а чи можна в нинішніх реа­ліях зменшити розмір коефіцієнта коригування при розрахунку відпускних? Як це ліпше зробити, щоб потім не було претензій з боку перевіряючих? А що коли такий коефіцієнт узагалі не застосовувати? Давайте із цим розберемося.
  • «Прибуткова» декларація: відзвітувати за І квартал Таке завдання стоїть перед високодохідними платниками податку на прибуток (плюс ще ряд випадків). Наше завдання, у свою чергу, — допомогти в цьому! Особливості подання звітності цього разу полягають у тому, що діє передбачене Законом № 533 звільнення від відповідальності за податкові порушення, у тому числі й за неподання (чи несвоєчасне подання) «прибуткової» декларації.
  • Простій виробничого обладнання під час карантину: амортизація, ПДВ Може скластися така ситуація, що в період карантину виробничі основні засоби (ОЗ) не використовуються. Тоді як бути з нарахуванням амортизації? Чи потрібно нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ у зв’язку з тимчасовим невикористанням об’єкта? На ці запитання й надамо відповіді в статті.
  • Увесь місяць у відпустці ВСІ: матдопомога, премія, відпустка директора Мало на якому суб’єктові господарювання не позначилися карантинні заходи, що вживаються в нашій країні. Працівників доводиться відправляти у відпустку, переводити на неповний робочий час, звільняти. Є такі суб’єкти господарювання, які в повному складі весь квітень планують перебувати у відпустці за свій рахунок. І в них щодо своєї діяльності, а точніше бездіяльності виникають запитання. На деякі з них дамо відповіді в цій статті.
  • Працівник 60+: карантинні нюанси У турботі про своїх громадян КМУ постановою № 211* наказав особам старше 60 років перебувати на само­ізоляції — за деякими винятками. У зв’язку з цим виникає низка запитань. Для яких категорій громадян 60+ цим документом зроблено виняток? Що робити роботодавцеві: як табелювати відсутність такого працівника, як йому оплачувати/не оплачувати цей період? Хто понесе відповідальність, якщо з’ясується, що працівник 60+, який має бути вдома, виходив на роботу?
  • Запитання щодо плати за землю під час карантину З платою за землю (орендна плата + земподаток) ситуація така: у 2020 році платимо за кожен місяць, окрім березня. Як уточнюватися, ви вже знаєте. Зараз відповімо ще на низку гарячих запитань.
  • Земельний податок-2020: фізособи Пропонуємо обговорити те, що багатьох із вас цікавить як громадян, тобто буде корисно в особистих цілях. Цього року теж податківці надсилатимуть «листи щастя» — податкові повідомлення-рішення з розрахунком суми земельного податку. Як їх перевірити — пропонуємо зараз і з’ясувати!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі