Теми статей
Обрати теми

Запитання щодо плати за землю під час карантину

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
З платою за землю (орендна плата + земподаток) ситуація така: у 2020 році платимо за кожен місяць, окрім березня. Як уточнюватися, ви вже знаєте. Зараз відповімо ще на низку гарячих запитань.

* Важливу інформацію знайдете в статті «Майнові податки: уточнення щодо самовиправлення» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 15).

Запитання

Відповідь

ФОП на єдиному податку (група 2) орендує приміщення і землю як ФОП, а здає їх в оренду — як звичайна фізособа (не ФОП). Чи має він право на пільгу щодо землі за березень 2020 року?

Ні img 1. Звільнення від плати за землю на березень 2020 року працює тільки для тих ділянок, які використовуються в госпдіяльності (п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А оскільки ви здаєте в оренду приміщення як звичайна фізособа (не ФОП), то земля під ним не використовується в госпдіяльності. Той факт, що договір оренди землі укладений від імені ФОП, ситуацію не змінює

Як заповнити уточненку щодо оренди землі й у який строк її подати?

В ідеалі подати уточненку потрібно не пізніше 30.04.2020 р. (щоб не було нарахування за березень).

В уточненці в розділі II потрібно розрахувати річну суму податку не за 12, а за 11 місяців. Вимикаємо автоматичний розрахунок і розраховуємо вручну (тобто річну суму : 12 х 11). Потім переносимо її до ряд. 3 розділу III і розбиваємо її за всіма місяцями, крім березня (у березні зазначаємо 0). У ряд. 4 розділу III зазначаємо дані з декларації, яку виправляємо, а потім у ряд. 6 гр. 6 зазначаємо різницю між ряд. 4 і ряд. 3 (без знака «-»)

Підприємство продовжує працювати в умовах карантину. Чи є в нього звільнення від земподатку за березень?

Так, є img 2. Щодо всіх земель, які ви використовуєте в госпдіяльності, можна не платити земподаток за березень.

Той факт, що ви не призупинили діяльність на період карантину, ролі не відіграє, оскільки п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняє від плати за землю всіх ЮО і ФОП, незалежно від того, працюють вони чи простоюють

ФОП — платник ПДВ орендує землю в адміністрації і здає в оренду приміщення на ній. Чи є зараз пільги з ПДВ і щодо землі?

З ПДВ немає пільг для орендодавців, платимо в загальному порядку. А ось орендну плату за землю можна не платити за березень 2020 року (оскільки земділянка під приміщенням, що здається в оренду, використовується в госпдіяльності). Але не забудьте подати уточненку до деки з орендної плати

13.04.2020 р. подали уточненку до декларації щодо землі, просто знявши нарахування березня, але не заповнили гр. 14 — 16 з пільгами. Як бути?

У принципі, можна нічого не змінювати, оскільки немає відповідальності за помилки в розділах I або II деки.

Але якщо хочете все зробити ідеально, то доведеться подати уточненку ще раз. У ній рядки 3 і 4 розділу III будуть однакові (оскільки жодних змін щодо сум немає), а розділ I — заповнений правильно (із зазначенням коду пільги 18010593)

Юрособа здає в оренду нерухомість. Чи платити нерухомподаток за березень 2020 року?

Щодо нежилої нерухомості звільнення є, навіть якщо здаєте її в оренду (п. 525 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тому за березень нерухомподаток можна не платити img 3. Але не забудьте подати уточненку до декларації!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі