Теми статей
Обрати теми

Лікарняні листи на папері: відмовляти чи приймати?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи правда, що підприємство не має права приймати до оплати паперові лікарняні листи, які видані (відкриті) починаючи з 1 квітня 2020 року?

Відразу поспішаємо вас заспокоїти: ні, не правда. Паперові листки непрацездатності продовжують оформляти (використовувати) лікарі для засвідчення тимчасової непрацездатності застрахованої особи і після 1 квітня 2020 року. Їх ніхто поки що не скасовував.

Звідки ж пішли такі чутки і що ми маємо тепер? Почнемо з початку — з постанови КМУ від 03.03.2020 р. № 159, яка обіцяла Електронний реєстр листків непрацездатності (далі — Реєстр) уже з 1 квітня. І ось у зазначену дату на офіційному сайті Фонду соціального страхування (далі — ФСС) з’явилося повідомлення, що він спільно з ПФУ виконав усі необхідні дії щодо запуску Реєстру.

Як це буде? На підставі створеного лікарем через вебінтерфейс медичного висновку, який засвідчує тимчасову непрацездатність, у Реєстрі формуватиметься лікарняний лист. Кожен запис у Реєстрі міститиме відомості про тимчасово непрацездатну особу, унікальний номер випадку непрацездатності, номер, дату (час) реєстрації медичного висновку в електронній системі охорони здоров’я, причину та період непрацездатності, призначений режим лікування, відомості про лікаря, заклад охорони здоров’я та ін.

Увага! ФСС зазначає, що на сьогодні міжвідомча робоча група за участю, зокрема, представників Фонду, Мінсоцполітики і Пенсійного фонду спільно напрацювала проєкт Порядку видачі та продовження електронних листків непрацездатності. Система готова до дослідної експлуатації. Очікується наказ Міністерства охорони здоров’я.

Отже, що ми маємо на сьогодні? З одного боку, готовий до дослідної експлуатації Реєстр. Проте затвердженого Порядку видачі та продовження електронних листків непрацездатності немає. Є тільки проєкт такого Порядку.

З іншого боку, діють:

наказ МОЗ/Мінпраці/ФСС від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, яким затверджено зразок, технічний опис листка непрацездатності та інструкція про порядок його заповнення;

Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

При цьому до зазначеної Інструкції МОЗ планує найближчим часом внести зміни, пов’язані з необхідністю фіксації факту тимчасової непрацездатності осіб, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції або обсервації під медичним спостереженням у зв’язку з карантином, окрім хворих осіб.

Як бачите, підстав відмовляти в призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які надали належним чином оформлені після 1 квітня 2020 року паперові листки непрацездатності, немає. Лікарі продовжують працювати з ними. ФСС також не відмовляє в оплаті таких лікарняних листів!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі