№17

Бухгалтер 911, квітень, 2020/№17 Інші номери журналу ›
  • Карантин продовжено до 11 травня… КМУ на своєму засіданні 22.04.2020 р. прийняв чергові зміни до постанови № 211*. Головна новина — продовження карантину та передбачених ним заборон до 11 травня. Якщо далі події розвиватимуться за сприятливим сценарієм, із зазначеної дати стартує другий (із п’яти передбачених) етап виходу з карантину — пом’якшення заборон. Давайте сподіватимемося на краще, а поки що пропонуємо обговорити поточний стан справ.
  • Лікарняні листи на папері: відмовляти чи приймати? Чи правда, що підприємство не має права приймати до оплати паперові лікарняні листи, які видані (відкриті) починаючи з 1 квітня 2020 року?
  • Отримуємо «карантинну» допомогу по частковому безробіттю Серед чергових заходів на підтримку бізнесу — введення такого поняття, як «виплата допомоги по частковому безробіттю на період карантину» внесено деякі зміни в цій частині, а Кабмін презентував відповідний Порядок. З урахуванням цього в статті розглянемо механізм надання допомоги, а також порядок оподаткування цих виплат і відоб­раження у звітності.
  • Списання безнадійної заборгованості в період карантину Запитання. Чи застосовується положення про продовження строків позовної давності до списання дебіторської заборгованості за товари/послуги, за якою строк позовної давності (3 роки) спливає в лютому або березні 2020 року?
  • ПДВ-пільга щодо «антикоронавірусних» товарів: як її застосовувати Ви, напевно, знаєте про те, що законодавці тимчасово вирішили звільнити від ПДВ імпорт та постачання на території України товарів, призначених для боротьби з коронавірусом. Але, як виявилося, не все так просто із застосуванням цієї пільги. Скільки проблем створила і запитань викликала тільки норма про те, що таке звільнення діє «заднім числом» — із 17 березня 2020 року. І ось 16 квітня (практично в самий переддень граничного строку подання декларації за березень 2020 року) податківці видали черговий свій інформаційний лист*, присвячений якраз ПДВ-пільзі. Що ж роз’яснили фіскали?
  • «Дешева» оренда в період карантину: що з ПДВ? Багато орендодавців відгукнулися на прохання орендарів знизити/скасувати орендну плату на період карантину. Але як бути з нарахуванням ПДВ у цьому випадку, а саме з дотриманням вимоги про мінбазу? Із цим і розберемося.
  • «Ти ж мене підманула…», або Говоримо «ні» ретроперерахунку дисконту! Чи потрібно уточнювати фінзвітність — виправляти помилку, адже Мінфін так і не затвердив зміни до наказу № 379* щодо дисконтування старих боргів? Знайдемо відповідь на це запитання разом.
  • Інформація про бенефіціарів: уже близько час? Наближається час набрання чинності Законом № 361 — це має відбутися 28.04.2020 р. Але це ще не означає, що із цієї ж дати стартує обов’язок подавати/оновлювати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників. Цей обов’язок підприємств «прив’язаний» до затвердження структури власності. На момент відправлення номера до друку не було навіть проєкту цього документа. Тому поки що «бити на сполох» зовсім рано…
  • ЄСВ під час карантину: усі подробиці У зв’язку з введенням карантину в Україні Законом № 533-IX і Законом № 540-IX передбачено послаблення щодо сплати податків і ЄСВ. Розглянемо детальніше, кого звільнили від сплати ЄСВ і які нюанси звільнення від штрафних санкцій потрібно враховувати.
  • Нові ліміти єдиноподатників: «урізування» від фіскалів Усі вже знають про нові ліміти для ФОП-єдиноподатників? А тепер — роз’яснення від податківців. Цього разу фіскали винайшли нові «саморобні» ліміти (звісно, не на користь ФОП). Деталі — у нашій статті.
  • Кредити для бізнесу в умовах карантину «5-7-9 %» Програма дешевих кредитів для ФОП «Доступні кредити 5-7-9 %»* стартувала в Україні з 1 лютого. А у зв’язку з карантином, який ударив, переважно, по малих і середніх ФОП, уряд заявив про її розширення, щоб підтримати бізнес. Що корисного для ФОП у цьому? І що планують додати?
  • Ліцензування зберігання пального: зустрічаємо… штрафи! Болюча тема для тих, хто не те що не реалізує, навіть не зберігає пальне в значних обсягах. Усі вони зобов’язані отримувати ліцензії на зберігання пального (виняток — споживча тара до 5 л). З другого кварталу цього року «розблоковано» півмільйонні штрафи за зберігання пального без ліцензії. Причому таких порушень не стосується «карантинна» амністія за податкові порушення. «Копнемо глибше»!
  • Календар бухгалтера Травень-2020
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі