Теми статей
Обрати теми

Кредити для бізнесу в умовах карантину «5-7-9 %»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Програма дешевих кредитів для ФОП «Доступні кредити 5-7-9 %»* стартувала в Україні з 1 лютого. А у зв’язку з карантином, який ударив, переважно, по малих і середніх ФОП, уряд заявив про її розширення, щоб підтримати бізнес. Що корисного для ФОП у цьому? І що планують додати?

* Деталі можна, зокрема, побачити тут https://5-7-9.gov.ua

Нормативка. Пільгове кредитування для ФОП і «малих юросіб» передбачено Порядком № 28**. Його запустили з 29.01.2020 р. При цьому нещодавно КМУ заявив, що програму кредитування розширено***:

** Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва, затверджений постановою КМУ від 24.01.2020 р. № 28.

*** www.kmu.gov.ua/news/uryad-zbilshiv-do-3-mln-grn-sumu-kreditu-za-programoyu-dostupni-krediti-5-7-9

— тепер подавати заявки на кредит за умовами програми «Доступні кредити 5-7-9 %» можуть ФОП, максимальний річний дохід яких не перевищує 100 млн грн (було — до 50 млн грн);

— максимальна сума кредиту стала 3 млн грн (була 1,5 млн грн);

— розширюють перелік цілей, на які ФОП можуть брати кредит у рамках програми «Доступні кредити 5-7-9 %». Відтепер позику можна взяти також на придбання нежитлової нерухомості без права передачі її третім особам; придбання франшизи, пов’язаної з реалізацією інвестиційного проєкту; поповнення обігових коштів у розмірі не більше 25 % від загальної вартості інвестиційного проєкту, який фінансується за рахунок кредитних коштів.

Програму «Доступні кредити 5-7-9 %» планують поширити і на той бізнес, який уже має кредити (на мікро- і малих підприємців).

Зокрема, йдеться про госпдіяльність з виробництва лікарських засобів, медичних виробів та обладнання; фінансування обігових коштів для зарплати, оренди, комунальних та охоронних послуг, збереження робочого стану обладнання, сировини та матеріалів.

За отриманням пільгових антикризових кредитів можна звернутися до скасування карантину плюс 90 днів після такого скасування. Також можна буде отримати відстрочку з повернення антикризового кредиту, але не більше, ніж на дев’ять місяців.

Офіційного тексту цих змін немає. Але сподіваємося, що скоро він з’явиться. А поки що давайте познайомимося з базовими правилами.

Хто може отримати пільговий кредит? У тому числі ФОП-резидент, зареєстрований на території України (НЕ на тимчасово окупованій території), у якого річний дохід ≤ 50 млн грн і є наймані працівники: від 0 до 50 осіб.

Вище ми сказали, що КМУ заявив про підняття планки до 100 млн грн.

Якщо ФОП — новий (працює менше 12 місяців), у нього має бути бізнес-план****. Якщо ФОП — діючий (працює більше 12 місяців), він має бути прибутковим протягом останнього року.

**** Про те, як його скласти, можна дізнатися за посиланням: sme.gov.ua/579start/

У ФОП не повинно бути заборгованості перед бюджетом або фондами.

Не зможуть отримати пільговий кредит торговці алкоголем та тютюном, орендодавці нерухомості і ті, хто протягом останніх трьох років отримав держдопомогу в сумі більше 200 тис. євро.

У чому пільга? Пільга полягає в зниженій процентній ставці. Кредит видають під:

— 5 % річних — для суб’єктів з доходом від 0 до 25 млн грн (за умови створення 2 робочих місць протягом першого кварталу; якщо працівників звільнити — ставка підніметься до 7 %);

— 7 % річних — для суб’єктів з доходом від 0 до 25 млн грн без обов’язкового створення робочих місць (але можна їх створювати пізніше — щоквартально процентна ставка зменшуватиметься на 0,5 % за кожне створене робоче місце, поки не досягне 5 %);

9 % річних для суб’єктів з доходом від 25 до 50 млн грн (ті самі умови про зниження процентної ставки до 5 % при створенні робочих місць: 0,5 % за кожне робоче місце).

Різницю між ринковою і пільговою ставкою компенсує держава.

На який строк і в якій сумі можна взяти кредит? Максимальний строк: 5 років (можна менше).

Кількість звернень за кредитом не обмежена, кількість узятих кредитів не обмежена, але загальна сума всіх кредитів не може бути більше 1,5 млн грн (як ми вже говорили, обіцяють дозволити до 3 млн грн).

Подавати заявки на кредит можна до січня 2025 року.

Чи обов’язкова застава за пільговим кредитом? Так, застава (доручення) — обов’язкова для отримання кредиту. Заставою може виступати обладнання, яке купується за рахунок кредиту, та інше майно.

Яку суму потрібно мати ФОП як вклад у своїй проєкт? Для діючих ФОП — 20 % вартості проєкту, для нових — 30 % його вартості. Іншу суму надає банк як кредит.

На які цілі можна направити кошти? Гроші за кредитом не видають на руки. Але за них можна:

купити або модернізувати основні засоби (крім транспортних засобів-не-для-бізнесу та нерухомості). Знову ж таки, судячи з озвучених вище заяв КМУ, придбання нежитлової нерухомості дозволять (без права здавати її в оренду або позичку);

побудувати, реконструювати або відремонтувати приміщення, у яких ФОП провадить основну госпдіяльність (окрім офісу) і які належать йому на праві власності або користування.

Знову ж таки, в анонсованих КМУ змінах є можливість направляти кредит на поповнення обігових коштів ФОП (!) — не більше 25 % від загальної вартості інвестиційного проєкту (тобто частину кредиту все-таки можна буде отримати грошима img 1).

В якому банку можна оформити пільговий кредит?

Приватбанк, Укргазбанк, Ощадбанк, EXIMbank, Alliance bank, Банк Львів, ПУМБ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі