Теми статей
Обрати теми

Як ФОП оформити закупівлю сільгосппродукції

Децюра Сергій, податковий експерт
Як тільки ФОП вирішує закуповувати сільгосппродукцію у населення, у нього відразу вини-кає запитання: як оформити придбання такої продукції? Відповідь на це запитання дали по-датківці у своєму роз’ясненні в категорії 109.10 ЗІР. Проаналізуємо його.

У роз’ясненні (категорія 109.10 ЗІР) податківці сказали, що ФОП для закупівлі сільгосппродукції повинен використовувати ті ж самі первинні документи, які використовують і юрособи. Тобто їм згодиться закупівельний акт або закупівельна відомість.

Закупівельний акт ФОП використовуватиме у тому випадку, якщо закуповує сільгосппродукцію у невеликої кількості осіб за день. Один такий акт складається на закупівлю продукції в однієї особи. Форма закупівельного акта наведена в додатку 2 до п. 2.1 Методрекомендацій № 157*. Вона має рекомендаційний характер, а тому її можна доповнювати необхідними реквізитами.

* Затверджені наказом Мінекономіки від 17.06.2003 р. № 157.

ФОП, які за один день закуповують продукцію у багатьох фізичних осіб, знадобиться саме закупівельна відомість. Її одну можна складати на усіх осіб, у кого ФОП закупив сільгосппродукцію за один день. Хоча перешкодою для її використання може стати той факт, що форми відомості, навіть примірної, в нормативно-правових актах не існує.

ФОП, який вирішив використати закупівельну відомість при закупівлі, доведеться розробити її форму.

Водночас який би документ не вибрав ФОП для оформлення закупівлі сільгосппродукції, на думку податківців, цей документ повинен як відображати інформацію про здійснену операцію, так і давати інформацію про те, у кого закуповується продукція, і чи слід з доходів, які виплачуються особі, утримувати ПДФО і ВЗ.

Фіскали відмічають, що у формі як закупівельного акта, так і відомості треба вказувати:

— дані про місце укладення угоди, тобто закупівлі продукції;

— прізвище, ім’я, по батькові продавця;

— найменування продукції;

— ціну одиниці продукції;

— обсяг проданої продукції;

— суму виплачених коштів;

— підпис продавця про отримання коштів;

— реєстраційний номер продавця сільгосппродукції або серію та номер паспорта (якщо він відмовився від прийняття номера);

— реквізити Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (ф. № 3ДФ, затверджена наказом Міндоходів від 17.01.2014 р. № 32) (за її наявності);

— загальну суму нарахованого доходу і суму утриманого при виплаті коштів ПДФО (якщо він утримувався)**.

Крім того, фіскали рекомендують за зразок для розробки закупівельної відомості брати відомість для виплати готівки, наведену в додатку 1 до касового Положення № 148**, і в ній зазначати усі вищеназвані реквізити.

** Затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі