Теми статей
Обрати теми

Путівка: видаємо як належить

Савченко Олена, налоговый эксперт
До редакції надійшло запитання: наше підприємство хоче надати деяким працівникам путівки на оздоровлення (а директорові потрібно оплатити путівку за кордон). Як це все оформити? Що потрібно врахувати? Розбираємося.

Документальне оформлення. Якщо ми хочемо заощадити на ПДФО і ВЗ (умови економії ми розглянемо нижче img 1), то важливо, щоб путівка була надана саме роботодавцем. Приблизний текст заяви може бути таким: «Прошу надати путівку на оздоровлення до санаторію «ХХХ», м. ХХХ». Або: «Прошу надати сімейну путівку до санаторію «ХХХ», м. ХХХ, для мене і моєї дружини Петренко В. А.» — якщо працівник бажає оздоровитися або відпочити з одним із членів своєї сім’ї.

Після отримання від працівника відповідної заяви роботодавець розглядає можливість придбання такої путівки. Якщо рішення буде прийнято на користь працівника, підприємство придбаває путівку.

Видача путівки працівникові здійснюється на підставі наказу роботодавця по особовому складу.

ПДФО і ВЗ. Оскільки згідно з наказом путівка надається роботодавцем своєму працівникові, то саме працівник буде одержувачем «путівочного» доходу. Можливість уникнути оподаткування ПДФО (ВЗ) у цьому випадку надає абзац другий п.п. 165.1.35 ПКУ. Перелік вимог, які мають бути одночасно дотримані, щоб з вартості путівки, наданої безоплатно, або із суми знижки від вартості путівки не утримувалися ПДФО і ВЗ, ми навели в табл. 1.

Таблиця 1. Що говорить «путівочний» п.п. 165.1.35 ПКУ

Вартість путівки від роботодавця, наданої безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки), не оподатковується ПДФО і ВЗ, якщо…

1

Путівку надає роботодавець — платник податку на прибуток

Відповідно якщо путівка надана неплатником податку на прибуток (єдиноподатником, ФОП-загальносистемником, незалежним професіоналом), з усієї вартості путівки, що надається безоплатно (із суми знижки від вартості путівки), потрібно утримати ПДФО (ВЗ).

2

Путівка призначена для відпочинку, оздоровлення, лікування, реабілітації безпосередньо працівника роботодавця, що надав путівку, та/або членів сім’ї працівника першого ступеня споріднення

Підпункт 14.1.263 ПКУ відносить до членів сім’ї першого ступеня споріднення фізособи її батьків, чоловіка (дружину), дітей, у тому числі усиновлених. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

3

Одержувач путівки — найманий працівник, у якого із цим роботодавцем укладено трудовий договір (контракт) у тому числі й директор

Якщо одержувач путівки — стороння фізособа, яка не є найманим працівником роботодавця, звільнення від ПДФО (ВЗ) не спрацює.

4

Відпочинок, оздоровлення, лікування (реабілітація особи з інвалідністю) на підставі наданої путівки проводитимуться на території України

Якщо путівка надана для відпочинку, оздоровлення, лікування, реабілітації за кордоном (не на території України!) — оподатковуємо ПДФО (ВЗ).

5

Раніше у звітному році підприємство не надавало цьому працівникові не оподатковувану на підставі абзацу другого п.п. 165.1.35 ПКУ путівку на його оздоровлення та/або оздоровлення членів сім’ї першого ступеня споріднення

Тобто зазначена визвольна норма ПКУ спрацьовує щодо працівника один раз протягом календарного року.

6

Вартість путівки, наданої працівникові його роботодавцем безоплатно, або сума знижки від вартості путівки не перевищує у 2020 році 23615 грн

Якщо вартість безоплатної путівки (розмір знижки) перевищила 23615 грн, то вона в повній сумі (а не в сумі перевищення над неоподатковуваною межею) ввійде до складу оподатковуваного доходу працівника img 2.

Якщо хоча б одна з перелічених у табл. 1 вимог не виконується, то вся вартість путівки, отриманої платником податків безоплатно, або сума знижки, якщо путівка була надана особі з індивідуальною знижкою, ввійде до складу його оподатковуваного доходу. Наприклад, ситуація з путівкою за кордон директора саме така.

На що ще потрібно звернути увагу бухгалтерові?

Особливості оподаткування. Оподатковувана (коли умови ПДФО/ВЗ-звільнення не виконано) путівка (її частина) надається платникові податків в негрошовій формі. А це передусім означає, що до бази оподаткування вона повинна потрапити збільшеною на «натуральний» коефіцієнт (див. п. 164.5 ПКУ). При ставці ПДФО 18 % його величина становить 1,219512.

З оподатковуваної ПДФО путівки (знижки) також утримуємо ВЗ. При цьому «натуральний» коефіцієнт не застосовується.

Сплатити ПДФО і ВЗ із такого доходу потрібно протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем його надання (нарахування, виплати).

Замість путівки — компенсація. Якщо працівник сам придбав путівку, а роботодавець прийняв рішення компенсувати її вартість (усю або частину), то сума грошової компенсації ввійде до складу оподатковуваного доходу працівника і з неї мають бути утримані ПДФО і ВЗ. Така ситуація не вписується в п.п. 165.1.35 ПКУ (ср. ).

Форма № 1ДФ. У розд. І Податкового розрахунку за формою № 1ДФ вартість путівки / суми знижки від роботодавця відображаємо з ознакою доходу «156» незалежно від способу їх оподаткування.

Якщо роботодавець компенсує працівникові вартість путівки, то суму такої компенсації, на наш погляд, слід відобразити в Податковому розрахунку з ознакою доходу:

— «101» — якщо можливість такої компенсації передбачена колективним (трудовим) договором у розділі «Оплата праці»;

або

— «126» — як дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ), якщо в колективному (трудовому) договорі про таку виплату нічого не сказано.

У рядку «Військовий збір» розд. II Податкового розрахунку відображаємо дохід від отримання путівки незалежно від того, оподатковується він чи ні.

ЄСВ. Вартість путівки (сума знижки від її вартості, сума компенсації вартості путівки), наданої роботодавцем своєму працівникові для його оздоровлення та/або оздоровлення членів його сім’ї, ввійде до бази нарахування ЄСВ у складі заробітної плати (п.п. 5 п. 3 розд. ІV Інструкції № 449*, п.п. 2.3.4 Інструкції № 5**).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Таким чином, для цілей ЄСВ путівка працівникові підприємства — це зарплата. Тут не має значення, оподатковувалася така путівка ПДФО і ВЗ чи ні!

А ось якщо путівка надавалася сторонній особі (непрацівнику), то на її вартість підприємство ЄСВ не нараховує. Підстава — таке підприємство не є страхувальником для цієї особи.

Податок на прибуток. За загальним правилом у малодохідних «відмовників від різниць» безоплатна передача путівки грає в зменшення об’єкта оподаткування через нарахування в бухобліку витрат від списання її вартості. А ось від високодохідників і малодохідників-«невідмовників» ПКУ в окремих випадках вимагає компенсувати нараховані в бухобліку витрати шляхом визначення збільшуючих різниць.

Так, згідно з абзацом другим п.п. 140.5.10 ПКУ фінрезультат до оподаткування потрібно збільшувати на суму повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України фізособи — платника податків та/або його дітей віком до 18 років роботодавцем, що є платником податку на прибуток. Коригування потрібно проводити в разі, якщо така компенсація не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи — платника ПДФО. І все б добре, коли б не два «але».

Різницю, що збільшує бухгалтерський фінрезультат, відображаємо в рядку 3.1.10.1 додатка РІ.

По-перше, відразу видно, що не збігається суб’єктний склад:

— працівники та члени сім’ї першого ступеня споріднення — в абзаці другому п.п. 165.1.35 ПКУ;

— працівники і діти віком до 18 років — у «податковоприбутковому» п.п. 140.5.10 ПКУ.

Тобто виходить, що різниця викосить не все, що пільгувалось з ПДФО (ВЗ), а вибірково.

По-друге, при формальному прочитанні п.п. 140.5.10 ПКУ можна дійти висновку, що фінрезультат слід збільшувати, тільки якщо підприємство виплачує працівникові компенсацію за путівки (повну або часткову).

Але вище ми вже говорили, що, на думку податківців, ПДФО-пільги (за абзацом другим п.п. 165.1.35 ПКУ) у разі компенсації вартості путівки якраз немає. Тому як бути зі згаданою податковоприбутковою різницею, незрозуміло. Роз’яснень від фіскалів із цього приводу досі немає. Відповідно можна перестрахуватися і застосувати різницю. А можна й піти на принцип (немає компенсації, отже, і різниці немає). Але при цьому настійно радимо отримати із цього приводу індивідуальну податкову консультацію від податківців.

ПДВ і путівки. Суми «вхідного» ПДВ від вартості путівки підприємство — платник ПДВ включає до податкового кредиту (за наявності податкової накладної постачальника, зареєстрованої в ЄРПН).

Передача путівки працівникові зі знижкою. Це звичайна операція постачання на території України. Вона є об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20 % (п.п. «а» п. 185.1 ПКУ). Базу оподаткування в цьому випадку визначають за загальними правилами, встановленими п. 188.1 ПКУ, а саме: виходячи з договірної вартості, але не нижче мінбази, яка дорівнює ціні придбання.

Передаємо безоплатно. Безоплатна передача товарів для цілей ПДВ також вважається постачанням (п.п. 14.1.191 ПКУ). Отже, на дату вручення путівки працівникові підприємство — платник ПДВ повинно нарахувати податкові зобов’язання із цього податку.

Знову ж таки, оскільки при безоплатній передачі договірна вартість дорівнює нулю, податкові зобов’язання слід нараховувати виходячи з мінбази, яка дорівнює ціні придбання.

У разі «спрацьовування» мінбази складаємо дві ПН:

— звичайну — на суму, розраховану виходячи з договірної (нульової) вартості постачання (на покупця);

— з типом причини «15» — на суму, розраховану виходячи з мінбази (на себе).

Обидві податкові накладні необхідно зареєструвати в ЄРПН.

Підприємство компенсує вартість путівки. Якщо працівник підприємства самостійно придбаває путівку, а підприємство компенсує працівникові (грошима) її вартість, то об’єкта оподаткування ПДВ у цьому випадку не виникає.

Бухоблік. У бухобліку вартість оплачених підприємством путівок відображаємо на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». За дебетом цього субрахунку — придбання путівок, а за кредитом — їх надання працівникам підприємства.

Приклад. Працівникові Шевченку А. В. у 2020 році надана путівка на оздоровлення до вітчизняного санаторію вартістю 36000 грн (у тому числі ПДВ — 6000 грн). Підприємство надало путівку працівникові зі знижкою 70 %. Працівник оплатив підприємству 30 % від вартості путівки (10800 грн).

Зарплата працівника — 15000 грн.

Оскільки сума знижки з вартості путівки (25200 грн) перевищує не оподатковувану у 2020 році межу (23615 грн), то така знижка в повному обсязі потрапить до оподатковуваного доходу працівника.

Оскільки «путівочний» дохід надано в негрошовій формі, то до бази оподаткування ПДФО він увійде збільшеним на «натуральний» коефіцієнт (1,219512): 25200 х 1,219512 = 30731,71 (грн).

Сума ПДФО становитиме: 30731,71 х 18 : 100 = 5531,71 (грн).

ВЗ утримуємо з чистої суми знижки з вартості путівки. «Натуркоефіцієнт» тут не передбачено ПКУ. Сума ВЗ дорівнює: 25200 х 1,5 : 100 = 378 (грн).

На наш погляд, до бази нарахування ЄСВ «путівочний» дохід повинен потрапити в сумі, збільшеній на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт. Адже саме в такій сумі цей дохід буде відображено в бухобліку. Якщо ви дотримуєтеся нашої позиції, то сума ЄСВ з вартості путівки становитиме: 30731,71 х 22 : 100 = 6760,98 (грн).

Операції з придбання і надання путівки працівникові підприємство у своєму обліку відобразить так, як показано в табл. 2.

Таблиця 2. Облік придбання та надання путівки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

Придбання путівок

1

Перераховано санаторію передоплату за путівку

371

311

36000

2

Відображено податковий кредит з ПДВ (до отримання ПН, зареєстрованої в ЄРПН)

644/1

644/ПДВ

6000

3

Включено вхідний ПДВ до податкового кредиту (отримано ПН, зареєстровану в ЄРПН)

641/ПДВ

644/1

6000

4

Отримано путівку від санаторію

331

631

30000

5

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644/ПДВ

631

6000

6

Здійснено залік заборгованостей

631

371

36000

Надання путівки працівникові

1

Внесено працівником до каси підприємства кошти в оплату частини вартості путівки

301

377

10800

2

Сплачено:

— ЄСВ на путівку

651

311

6760,98

— ПДФО з путівки

641/ПДФО

311

5531,71

— ВЗ з путівки

642

311

378

3

Видано путівку працівникові

377

331

30000

4

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ при наданні путівки працівникові виходячи з вартості її придбання

377

641/ПДВ

6000

Нарахування доходу працівникові

1

Нараховано працівникові зарплату за фактично відпрацьований час і «путівочний» дохід (15000 + 30731,71)*

92

661

45731,71

* Для спрощення прикладу проводки з виплати авансу ми не наводимо.

2

Нараховано ЄСВ на дохід працівника

(45731,71 х 22 : 100)

92

651

10060,98

3

Утримано:

— ПДФО (45731,71 х 18 : 100)

661

641/ПДФО

8231,71

— ВЗ (45731,71 х 1,5 : 100)

661

642

685,98

4

Сплачено:

— ЄСВ (10060,98 - 6760,98)

651

311

3300

— ПДФО (8231,71 - 5531,71)

641/ПДФО

311

2700

— ВЗ (685,98 - 378)

642

311

307,98

5

Здійснено залік заборгованостей

661

377

25200

6

Виплачено заробітну плату

(45731,71 - 8231,71 - 685,98 - 25200)

661

311

11614,02

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі