Теми статей
Обрати теми

Допомога на дітей ФОП-єдиноподатникам: подробиці

Савченко Олена, налоговый эксперт, Томашпольський Сергій, податковий експерт
Знову піднімаємо тему допомоги на дітей до 10 років єдиноподатникам груп 1 і 2. Привід хороший — цю допомогу реанімували на листопад і грудень 2020 року. Уже є текст відповідної постанови КМУ № 1171*. Вона вже набрала чинності і застосовується з 1 листопада 2020 року. Отже, саме час поговорити про деталі.

* Постанова КМУ «Деякі питання виплати соціальної допомоги на дітей фізичним особам — підприємцям» від 25.11.2020 р. № 1171.

Нагадаємо, що починаючи з виплат за вересень цю допомогу виплачувати припинили, незважаючи на те, що карантин ще триває, а вводилася вона первісно на період карантину плюс один місяць після його закінчення.

Але з невідомих нам причин Кабмін цей «проєкт» вирішив достроково згорнути — визнав такими, що втратили чинність з 01.09.2020 р., відповідні норми, у тому числі Порядок № 329**.

** Порядок виплати допомоги на дітей фізичним особам — підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 329.

Тепер же на тлі посилення карантинних обмежень до виплати цієї допомоги вирішили повернутися знову (див. постанову № 1171). Тимчасово.

За які періоди виплачуватиметься допомога? За два місяці: листопад і грудень 2020 року.

Кому належить? Принциповий момент. КМУ фактично не вводив нових правил отримання допомоги. Він тимчасово відновив дію Порядку № 329, за правилами якого допомога виплачувалася за травень-серпень 2020 року.

Тобто умови виплати допомоги за листопад і грудень залишаються колишніми — тими, які прописані в Порядку № 329.

Так, допомогу на дітей мають право отримати ФОП на єдиному податку груп 1 і 2 на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку (включно) при виконанні низки умов.

Про те, як розуміти «до досягнення нею 10-річного віку (включно)», буде сказано нижче.

Перелічимо їх:

ЄСВ сплачено за всі місяці 2019 року, а якщо ФОП зареєструвався у 2019 році — то за всі місяці 2019 року, починаючи з місяця держреєстрації ФОП;

або

ФОП зареєстрований як ФОП у січні — березні 2020 року;

або

ФОП отримує пенсію за віком, або є особою з інвалідністю, або досяг віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, і отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу та звільнений від сплати ЄСВ «за себе».

При цьому в усіх цих випадках потрібно було «зайти» на єдиний податок групи 1 або 2 до березня 2020 року (включно).

Наявність найманих працівників не перешкоджає призначенню допомоги. Вид діяльності, торкнулися ФОП чи ні карантинні заборони тощо — значення не має.

Також отримання субсидії або інших видів соцдопомоги (крім «муніципальної няні») не перешкода для призначення допомоги на дітей.

А ось якщо на дітей виплачується компенсація послуги «муніципальна няня», то допомога не призначається!

ФОП може бути мама, або тато, або опікун — не важливо, аби лише із ним постійно проживала дитина.

Якщо в сім’ї обидва батьки — ФОП, то допомогу призначать тільки одному з батьків / опікунові.

В якому розмірі виплачуватимуть допомогу? Допомогу виплачуватимуть щомісячно за повний місяць (листопад і грудень) на кожну дитину в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп станом на 01.01.2020 р., тобто:

— на дитину 5 років і молодше — 1779 грн/міс.;

— на дитину з 6 до 10 років (включно) — 2218 грн/міс.

Зверніть увагу, що підвищення протягом року розміру прожиткового мінімуму на розмір допомоги не впливає. Адже сума виплати розраховується виходячи із січневого розміру.

Якщо дитині виповниться 6 років, суму допомоги перерахують з наступного місяця. Тобто за місяць, коли дитині виповнюється 6 років, допомога ще виплачується в сумі 1779 грн. І тільки починаючи з наступного місяця — 2218 грн.

ПДФО/ВЗ із суми допомоги не утримується (п.п. 165.1.1 ПКУ). ЄСВ на цю суму теж не нараховується.

Якщо допомогу вже отримували. Тим, хто отримував допомогу на дітей у травні — серпні, виплата буде продовжена в грудні 2020 року за листопад і грудень без подання нової заяви та необхідних документів. Тобто фактично автоматом. Залишається тільки перевіряти надходження грошей на рахунок.

Але підкреслимо, так буде лише в ситуації, якщо у ФОП у листопаді, грудні зберігаються умови для отримання допомоги! Адже КМУ не постановив виплатити допомогу за листопад і грудень усім тим, хто отримував її в травні — серпні. Він лише відновив на листопад і грудень старі правила призначення та виплати допомоги і прописав нюанс з (не)поданням заяви та документів.

А якщо умови змінилися? Наприклад, дитині, на яку раніше видавали допомогу, вже виповнилося 10 років. Чи ФОП уже не перебуває на єдиному податку або перейшов до групи 3?

У частині віку дитини нагадаємо, що за фактом допомога надавалася ФОП останній раз за той місяць, у якому дитині виповнювалося 10 років. За наступні місяці допомогу вже не давали.

Саме так розумілося «до досягнення 10 років (включно)».

Тому якщо дитині в жовтні виповнюється 10 років, за листопад і грудень допомогу вже не дадуть. Якщо 10 років виповняється в листопаді, повинні дати тільки за листопад тощо.

Те ж саме стосується і збереження статусу єдиноподатника груп 1 або 2. Якщо ФОП уже не перебуває в цьому статусі, допомоги йому, швидше за все, не бачити.

Більше того. Тут виникає запитання, а чи потрібно ФОП, який утратив підстави для отримання допомоги, самому якось повідомляти соцзабез про те, що він уже втратив підстави для отримання допомоги?

У п. 18 Порядку № 329 сказано, що в разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, одержувач допомоги зобов’язаний протягом 3 робочих днів повідомити про це соцзабез. Проте в цьому пункті йдеться, швидше, про обставини, перелічені в п. 15 цього документа. А це: позбавлення одержувача батьківських прав; тимчасове влаштування дитини на повне державне утримання; смерть дитини; смерть одержувача та ін.

У нашому ж випадку, коли йдеться про вік дитини або збереження єдиноподаткового статусу, соцзабез може обійтися і без додаткового повідомлення. Вік дитини й так відомий за поданими документами. А статус єдиноподатника соцзабез може встановити за даними Реєстру платників єдиного податку.

А ось якщо щось змінилося в поданих раніше документах, наприклад, кількість дітей збільшилася або змінився рахунок, то заяву і документи, не виключаємо, доведеться подати наново.

Краще заздалегідь узгодити це питання із соцзабезом у тому ж телефонному режимі.

Якщо допомогу не отримували. Ті ФОП не єдиному податку груп 1 і 2, які допомогу в травні — серпні не отримували, також можуть претендувати на допомогу.

Тобто вони можуть претендувати на отримання допомоги на базових умовах. Крайній строк подання заяви і документів — до 15 грудня. Для цього потрібно подати:

1. Заяву за формою згідно з додатком до Порядку № 329.

2. Копії свідоцтв про народження дітей.

3. Довідку з ПФУ про сплату ЄСВ (довідку за ф. № ОК-7) (окрім ФОП, звільнених від сплати ЄСВ «за себе»).

4. Копію документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземців та осіб без громадянства).

5. Якщо дитина під опікою — копію рішення місцевої влади або суду про встановлення опіки.

Документи надаються до соцзабезу за місцем прописки ФОП або за місцем його фактичного проживання. У сільській місцевості документи можна подати до сільської (селищної) ради, а звідти їх передадуть до соцзабезу.

Втім, можливе й електронне подання. Якщо заяву відправляєте в електронній формі, то потрібно додати фотокопії всіх зазначених документів. В електронній формі документи можна подавати через низку сервісів: 1) www.msp.gov.ua розділ «е-сервіси»; 2) https://dopomoga2fop.ioc.gov.ua; 3) «Дія».

На момент підготовки номера до друку ці сервіси ще не були наново активовані. Сподіваємося, це відбудеться в лічені дні.

На закінчення додамо декілька корисних порад. Рахунок для отримання допомоги краще зазначати не підприємницький, а звичайний (для виплат). Якщо рахунок буде прив’язаний до «приватівської» картки «універсальна», то судячи з відгуків одержувачів допомоги, кошти заходили на технічний рахунок, тому не всі відразу їх у себе знаходили (відповідно думали, що гроші не прийшли, а вони таки прийшли). Очевидно, так відбуватиметься і цього разу.

Довідку № ОК-7 можна отримати он-лайн на порталі ПФУ https://portal.pfu.gov.ua/.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі