Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток: дещо оновлена форма

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Якщо так звану податкову реформу ми традиційно чекали напередодні нового року, то цього року відбувся «збій програми»: прийнятий ВРУ в січні закон відповідного напряму Президентом був підписаний тільки в травні і набрав чинності 23.05.2020 р. Дісталося при цьому й податку на прибуток*. Мінфін, знову ж таки традиційно, адаптував зміни, що відбулися в межах податкової реформи, наприкінці року, в якому вони запрацювали. Не став він зраджувати собі й зараз. Отже, зустрічайте оновлену «прибуткову» декларацію!

* Детальніше про зміни, що відбулися, ви могли прочитати у статті «Податкова реформа — 2020: податок на прибуток» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22).

Граничний строк подання «прибуткової» декларації за 2020 рік як квартальними, так і річними платниками згідно із п.п. 49.18.6 ПКУ мине в понеділок, 1 березня.

Носій змін — наказ № 649**. Опублікований він був 01.12.2020 р. у бюлетені «Офіційний вісник України», 2020, № 94 і з цієї ж дати набрав чинності.

** Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств…» від 29.10.2020 р. № 649.

Що це означає? Нагадаємо, що згідно з п. 46.6 ПКУ до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за тим, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Тобто, по-хорошому, подавати звітність за оновленою формою так званим квартальним платникам потрібно починаючи зі звітності за І квартал 2021 року, а річним — так і зовсім із декларації за 2021 рік.

Але будьте готові до побажань img 1 податківців подавати звітність уже за 2020 рік за новою формою. Але тільки нехай вони спочатку належним чином налаштують своє ПЗ. На момент відправлення номера до друку жодних офіційних заяв від ДПСУ щодо цього не було. Та й зарано.

Що саме змінилося?

У полі 10 «шапки» оновленої форми декларації з’явилися комірки, які дозволять зробити позначку про свій статус: (1) юрособам-єдиноподатникам; (2) фізособам-єдиноподатникам або незалежним професіоналам***; (3) іноземним компаніям; (4) інститутам спільного інвестування, утвореним без статусу юрособи.

*** Ті й інші (як юрособи, так і фізособи) з 01.01.2021 р. офіційно будуть платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту із джерелом їх походження з України.

Виклали в новій редакції додатки ПН, РІ та АМ, а в додатках ЗП, ВП та ПП обмежилися дрібними правками.

Крім того, з’явилися нові додатки, які слугуватимуть для відображення інформації про контрольовані іноземні компанії та розрахунку їх податку на прибуток. Це такі додатки:

КІК до рядка 06.1 КІК декларації****;

**** Це — новий рядок, у якому зазначатимуть податок на прибуток контрольованої іноземної компанії.

КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК;

КІК-ТЦ до додатка КІК;

КІК-ЦП до рядків 1.2 КІК-ЦП, 1.3 КІК-ЦП додатка КІК-К.

Детальніше про всі ці зміни поговоримо вже наступного року, коли настане час подання «прибуткової» декларації за підсумками 2020 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі