Теми статей
Обрати теми

Допомога 8000 грн і К°: Закон прийнято

Томашпольський Сергій, податковий експерт
З відповідним проєктом ми вас уже знайомили*. Тепер уже з’явився Закон № 1071**, прийнятий на його основі. Поговоримо про це трохи детальніше.

* Стаття «Карантинні 8000 грн і Ко: кому належить і як отримати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 49).

** Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» 04.12.2020 р. № 1071-IX.

8000 грн. З істотного — Закон № 1071 говорить про виплату допомоги у 2020 — 2021 роках (тоді як законопроєктом передбачалася виплата допомоги у 2020 році). Допомога 8000 грн належить ФОП, а також працівникам. Але працівникам не лише ФОП, але й юридичних осіб!

Умови/обмеження, які були в проєкті, повністю перекочували до Закону (ми вас із ними вже знайомили).

Зверніть увагу! Дуже багато запитань поки без відповіді. Таких, як: «коли почнуть платити?», «кому саме платитимуть?», «як підтвердити, що діяльність призупинена?» або «чи належить допомога тим ФОП, які звільнені від сплати ЄСВ «за себе» ?» тощо.

Усі вони проясняться, коли КМУ прийме відповідну «підзаконку».

Важливо! Судячи зі стенограми засідання КМУ, він цю «підзаконку» вже почав приймати. Але в середу, 09.10.2020 р., схоже, прийняв лише порядок виплати компенсації юрособам ЄСВ.

Щодо виплати тих же 8000 грн жодної інформації не було.

Загалом, сподіваємося, що вже в наступному номері зможемо розповісти вам хоч про якісь деталі.

Скасування мораторію на перевірки. Насправді мораторій таки не скасували, а лише прибрали конфлікт норм із двох законів (про що детально в окремій статті цього номера «8000 грн і скасування перевірочного мораторію: за що проголосували»).

Інші зміни. Законом № 1071 передбачена також низка інших позитивних змін:

— продовження дії роздрібних ліцензій на продаж алкоголю закладами громадського харчування, строк дії яких закінчився в період карантину, до кінця карантину + три місяці з дня його закінчення. Також для них несвоєчасна сплата платежів за ліцензію тимчасово не призводитиме до її зупинення/анулювання;

— продовження дії документів дозвільного характеру, строк дії яких закінчився в період карантину, на період карантину + три місяці після його закінчення;

— продовження особам, які постраждали від карантинних обмежень, строку дії договорів оренди державного та комунального майна, які закінчуються в період карантину, до кінця карантину + один місяць з дня його закінчення;

— звільнення від плати за оренду державного або комунального майна для осіб, діяльність яких заборонено в період карантину.

Детальніше до цих змін ми ще повернемося в наступних номерах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі