Теми статей
Обрати теми

Одноразова допомога юрособам для працівників: заявіться не пізніше 21 грудня

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
Законом № 1071* передбачено 3 види одноразових «карантинних» виплат: (1) по 8000 грн безпосередньо ФОП і працівникам, які працюють у ФОП та юросіб. Про цю допомогу ми вже сказали в окремій статті номера**; (2) одноразова виплата юрособам для працівників; (3) одноразова компенсація юрособам ЄСВ. Далі пропонуємо поговорити про одноразову виплату юрособам для працівників.

* Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1071-IX.

** Стаття «Допомога 8000 грн працівникам і ФОП: звернутися до 21 (31) грудня включно».

Умови цієї виплати розкриті у ст. 3 Закону № 1071 та Порядку № 1231***.

*** Порядок надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1231.

1. Виплата допомоги здійснюється юрособам, які вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу найманих працівників, у тому числі через простій, після запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів.

2. Допомога виплачується юрособі для подальшої її виплати працівникам. При цьому під працівниками розуміються особи:

— які працюють у юрособи як за місцем основної роботи

— та (одночасно) які не підпадають під умови отримання допомоги в розмірі 8000 грн.****

**** Див. статтю «Допомога 8000 грн працівникам і ФОП: звернутися до 21 (31) грудня включно».

Тобто йдеться про тих роботодавців-юросіб, основний вид діяльності яких станом на 31.10.2020 р. не потрапив до Переліку КВЕДів, затверджених постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 (див. статтю цього номера про виплату 8000 грн).

Що, власне, підтверджується визначенням юросіб-роботодавців (претендентів на отримання допомоги) з Порядку № 1231.

...суб’єкти господарювання — юридичні особи (роботодавці), які використовують працю найманих працівників та основний вид економічної діяльності яких не входить до переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, …визначеного Кабінетом Міністрів України відповідно до абзацу другого частини четвертої статті 1 Закону.

Плюс до цього працюють такі відсікаючі критерії. Допомога не надається:

1) за найманих працівників:

— які на дату звернення працюють у роботодавця та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ менше ніж за всі місяці ІІІ кварталу 2020 року;

2) суб’єктам господарювання:

— період від дати державної реєстрації яких до дати набрання чинності Законом № 1071 (до 10.12.2020 р.) становить менше трьох місяців;

— які на дату набрання чинності Законом № 1071 (на 10.12.2020 р.) отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину;

діяльність яких на дату набрання чинності Законом № 1071 (на 10.12.2020 р.), за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

Тобто на додаток до всього іншого за працівника має бути сплачений ЄСВ за всі місяці 3 кварталу. І такий роботодавець на 10.12.2020 р. не повинен отримувати допомогу по частковому безробіттю.

3. Розмір одноразової матеріальної допомоги визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8000 грн на одного працівника. Формула для розрахунку розміру допомоги наведена в Порядку № 1231.

4. Граничний строк для звернення за виплатою допомоги — до 21 грудня 2020 року включно! Наразі інформації про його продовження не бачимо.

Визначений п. 2 постанови КМУ «Деякі питання реалізації статті 3 Закону України…» від 09.12.2020 р. № 1231.

5. Для отримання одноразової матеріальної допомоги суб’єкт господарювання може скористатися виключно одним із таких шляхів подання документів:

1) в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (ДІЯ) з використанням кваліфікованого електронного підпису заповнює форми заяви та відомостей згідно з додатками 1 та 2 до Порядку № 1231, а також подає копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;

2) подає центру зайнятості за своїм місцезнаходженням відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (особисто або на електронну адресу відповідного центру зайнятості):

— заяву за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 1231;

— копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;

— копію відомостей про найманих працівників, щодо яких виконуються вимоги для отримання допомоги, за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 1231.

6. Виплата одноразової матеріальної допомоги здійснюється регіональними та/або міськими, районними і міськрайонними центрами зайнятості за рахунок коштів державного бюджету, передбачених у бюджеті Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

У грудні 2020 року бюджетні кошти спрямовуються для виплати одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, діяльність яких буде тимчасово зупинена у період обмежувальних протиепідемічних заходів у грудні 2020 року та у січні 2021 року, на виконання рішення Кабінету Міністрів України.

7. Суб’єкт господарювання зобов’язаний виплатити одноразову матеріальну допомогу на рахунок найманого працівника у строк не пізніше наступного робочого дня після надходження коштів на його рахунок за окремою платіжною відомістю для виплати одноразової матеріальної допомоги (відомістю на виплату грошей).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі